Uusimmat

Might & Magic -pelisarja laajenee moneen suuntaan – esillä Pirates, Duel ja Clash

03.07.2012 16:28 Jukka O. Kauppinen

Might & Magic -pelisarjalla riittää ikää ihan kohtuullisesti. Sarjaa on näet tehty jo noin 26 vuoden ajan, mikä tekee fantasiasarjasta melkoisen dinosauruksen nykypelimaailmassa. Vai pitäisikö sanoa isovanhemman lohikäärmeen, sillä M&M:ssä ei dinosauruksia vilise, mutta lohikäärmeet ovat pelin taustatarinoille sitäkin tärkeämpiä.

Pelisarja ei suinkaan istu paikoillaan, vaan vähintäänkin pyörii vinhasti ympäri, ehkä myös vähän eteneekin, sillä vanhempien pelien uusien versioiden lisäksi luvassa on myös lisäreitä ja ihan uusiakin pelejä. Dome viraili Ubisoftin hoivissa ottamaan fiilareita Might & Magicin tulevaisuudesta.

Matka Might & Magicin tulevaisuuteen ei kuitenkaan alkanut ihan taikamatolla. Ehei. Kesäkuinen hyvin, hyvin pitkäksi muodostuva päivä sai alkunsa aivan liian varhain soivan herätyskellon, taksin ja Arlandan lentokentän kautta kiertävällä matkanteolla, jonka jonkinasteiseksi huipentumaksi voinee laskea puolitoistatuntisen taksimatkan (ja iltapäivällä sama toiseen suuntaan) hirvittävässä ruuhkassa. Sitten toimittajalaumaa ahdetaan aivan liian pieneen esittelytilaan, jossa ei ole ilmanvaihtoa. Kuumimpana kesäpäivänä lyhyehköön miesmuistiin. Ei suositella ahtaanpaikankammoisille tai hikeä pelkääville.

 

 

Päivä oli muutenkin aika piukka pakkaus, sillä muutaman tunnin settiin yhdistettiin tietotulva viidestä pelistä, minkä jälkeen useimmat ehtivät ehkä pelata yhtä, parhaat kahta. Vikkelänä veikkona ehdin itse ottamaan haltuuni parhaan pelipisteen, sen joka sijaitsi tilan ainoan kattotuulettimen alla.

Mutta ei mennä vielä ihan niin pitkälle. Katsotaan ensin tämä kovasti lohikäärmeinen reportaasi Might & Magicin maailman historiasta ja siitä, miten lohikäärmeet oikeastaan liittyvät mihinkään:

 

 

25 vuotta Might & Magicia

 

Ashania, lohikäärmeitä ja myllerryksiä.

 

Tuon katsottuanne: montako lohikäärmeitä oli? Kuka oli pahis? Mitä vuotaneesta lohikäärmeen verestä muodostuu?

Vähän sekavaa mutta hyviä uutisia on luvassa syyskuussa niille, jotka osaavat avata kirjaksi kutsutun esineen kansia ja kääntää siellä olevia niin sanottuja lehtiä. Tuolloin näet julkaistaan The World of Might & Magic: The Ashan Conpendium -kirja. Isoksi kuvatun teoksen välistä pitäisi löytyä oikein kunnon tietoannos maailmanhistoriaa.

Tähän yhteyteen myös kertaus sykleistä. MM:n maailmassa tapahtuu säännöllisesti, onneksi hyvin harvoin, niin sanottu The Blood Moon Eclipse, verikuunpimennys. Silloin tapahtuu paljon kaikkea tosi paskaa. Niiden ympärille voidaankin rakentaa kätevästi tarinakokonaisuuksia tai toisiinsa eri tavoin liittyviä pelisarjoja. Näistä tutuhko lienee The Dark Messiah -sykli, jossa on entuudestaan pelit Clash of Heroes, Heroes (viides kuunpimennys), The Dark Messiah (kuudes pimennys) ja Heroes Kingdoms (7. pimennys).

Messiaanisen syklin kaveriksi Ubiosftin studiot rakentavat The Void -syklin ympärille sijoittuvia pelejä. Näistä ensimmäinen oli Heroes VI, jonka jälkeen 7. syyskuuta Ranskassa, ranskaksi julkaistava Blood Sisters -sarjakuva laajentaa Void-tarinaa lisää. Ja pikapuoliin julkaistava Heroes VI: Pirates of the Savage Sea -lisäri samaten.

Otetaanpas nyt ensin tuntumaa Piratesiin. Video, olkaa hyvä:

 

 

Barbaarisia piraatteja!

 

Might & Magic: Heroes VI – Pirates of the Savage Sea tuo uusien seikkailujen lisäksi muun muassa legendaarisen wanhan M&M-sankarin takaisin ruuduille. Grag Hack esiintyi aikoinaan jo aivan ensimmäisen M&M:n sivuhahmona, minkä jälkeen kaveri on vilahdellut milloin missäkin roolissa eri peleissä. Nyt Grag, tuo vanha reipas barbaari, roolittaa barbaarista merirosvoa, jolle sattuu ja tapahtuu.

Lisäri julkaistaan yhtaikaa pelin 1.5-päivityksen rinnalla, 12. heinäkuuta. Siinä missä pätsi on luonnollisesti ilmainen, lisäri maksaa varsin kohtuullisen 9,90 euroa digilatauksena. Kuten oheiselta videolta selviää, pätsin kehutaan olevan suurin kaikista peliin julkaistuista ja se tulee tarjoilemaan rutkasti kaikenlaista mukavaa tasapainottelua, kaupunkiruutujen kehittämistä ja save-tiedostojen online/offline-yhteensopivuutta.

Pirates-lisäri sijoittuu Ashanin uudelle, pelottavalle alueelle. The Savage Sea -alue on piraattien hallitsema myrskyinen ja vaarallinen alue, jossa lintusetkin ovat pirunmoisia ja vaarallisia tulilintuja. Lisäksi luvassa on myös uusia sankareita ja vihuja, artifakteja, aseita, ammatteja, saavutuksia, piirustuksia ja tietysti ihan mahdottoman paljon rosvottavaa. Pitäähän nyt piraateille killuttimia olla. Ja niin, onhan siellä se ihan uusi tarinakin. Ikivanhimmat sarjan fanit törmäävät myös erääseen tuttuun paikkaan aivan siitä ihka ensimmäisestä Might & Magicista.

Valitettavasti aika ei riittänyt Pirates-lisärin pelaamiseen, mutta mukavaltahan se näytti, sen mitä ehdin sivusta katsomaan.

 

Tuttua Might & Magicia taktiikkamuodossa – Clash of Heroes

Might & Magic -sarja saa lisäksi kaksi uutta taktiikkapeliä – vai pitäisikö sanoa puolitoista?

Ensinnäkin. Ennestään DS:lle, PSP:lle, PC:lle, PS3:lle ja Xboxille julkaistu seikkailutaktiikkapeli Might & Magic: Clash of Heroes saa taas pari uutta versiota. Erittäin hyvä – siis oikeasti – peli on Tero Lehtiniemen alkuperäisen arvostelun mukaisesti ”omaperäinen sekoitus Puzzle Questia, japsiropea ja Heroes of the Might Magicia.”

 

 

 

Lainataanpa enemmänkin:

Vuorollaan yhden sankarin näkökulmasta kerrottava, usean kymmenen tunnin mittaiseksi venyvä tarina on suhteellisen perinteistä fantasiatauhkaa, mutta tapa jolla se koetaan on tärkeämpää. Pelaaminen vaihtelee Heroes-tyylisen maailmankartalla ravaamisen ja taisteluiden välillä. Maailmankarttaa tutkimalla saadaan tehtäviä, kerätään varusteita ja jutellaan fantasiamaailman asiakkaille. Suurin osa ajasta menee kuitenkin taisteluissa.

Pelin taistelut itsessään ovat yhdistelmä Puzzle Questia ja keräilykorttipeliä. Jokaisella sankarilla voi olla kerralla käytössä viisi erilaista yksikköä, joista kolme perusmosuria ja kaksi vahvempia eliitti- tai champion-yksiköitä. Perusidea on muodostaa yksiköistä pystysuorassa linjassa kolmen saman värisen ja tyyppisen ryhmiä, jolloin nämä aloittavat hyökkäyksen valmistelun.

Jotta homma ei menisi liian helpoksi, on tämä vasta jäävuoren huippu.

Niinpä uskallankin huoletta sanoa, että mikäli Puzzle Questit tai roolistrategiat ylipäänsä kiinnostavat, ei Clash of Heroesin kanssa juuri voi mennä metsään.

Ehdin ottaa pikaiset tyypit Clash of Heroesia iPadilla, ja sehän toimi oikein mukavasti. Aiemmin kokeilemaani DS-versioon nähden Clash toimi todella oivallisesti isommalla näytöllä, jolla värikäs grafiikka pääsi mukavasti oikeuksiinsa. Vähemmän yllättäen myös kosketusnäyttöä hiplaamalla suoritettava taktikointi oli oikein sujuvaa ja tabletti tuntuukin optimaaliselta pelivälineeltä tällaiselle pelille. Oivallinen matkapeli, jossa on myös syvää ajatusta ja strategiaa. Yksi parhaista tällaisista taktisista pikkupeleistä.

 

iPad- ja iPhone-versioiden lisäksi peli julkaistaan myös Android-luureille ja -tableteille.

iOS- ja Android-versioiden julkaisupäivämäärää ei mainittu, mutta luulen että jo lähikuukausina tapahtuu.

 

Uutta Might & Magicia taktiikkamuodossa – Duel of Champions

Toisekseen. Ubisoftin iso, uusi panos M&M-taktikointiin on monelle alustalle julkaistava, nettipelattava keräilykorttipeli Duel of Champions. Suhtaudun yleensä jokseenkin penseästi keräilykorttipeleihin, sillä onhan Magic the Gatheringin muinaisen huuman jälkeen nähty jos jonkinlaista vipeltäjää, niin fyysisten korttien kuin nettipelienkin rintamalla. Duel ei kuitenkaan tuntunut yhtään hullummalta.

Tekijätiimin Emilie Gauthier ja David Sourwine lupailevat ilmaispelattavalle korttipelilleen paljon hyvää ja kaunista. Eikä f2p-ilmaispeluu ole heidän mukaansa mikään haistattelujuttukaan.

Tätä alleviivattiin kovasti ja ymmärtäähän sen. F2p on jo puoliksi kirosana, sillä usein se free-to-play kääntyy pay-to-winiksi.

”F2p ei tarkoita Duelissa pay-to-win, vaan pay-to-play-faster. Maksamalla ei saa pelillisiä etuja”, kaksikko vannoi pyhästi.

”Kaikkea mitä voi ostaa rahalla, voi ostaa myös pelin sisäisesti ansaittavalla kullalla. Rahalla vain saa ne nopeammin, jos haluaa.”

”Ilmaiseksi pelaavat saavat kaikki samat kortit, boosterit, special packsit ja ominaisuudet kuin maksavatkin.”

Pelillisesti Duel on kaksinpeli, jossa pelaajat rakentavat korteistaan haluamansalaisen pelipakan ja loikkaavat sitten haastamaan muita pelaajia. Pelikenttä on jaoteltu mielenkiintoisesti useisiin alueisiin. Omia nappuloita, joita ostetaan kentälle käteen jaetuista korteista, ei varsinaisesti liikutella vihollisen alueelle, vaan niitä sijoitetaan ja liikutetaan vain omalla alueella optimaalista puoslutus- ja hyökkäysasetelmaa etsittäessä. Lisäksi kentällä on paikkoja taioille, tapahtumakorteille sekä tietysti pelaajan omalle sankarille, jonka hengissäpitäminen ja vihollisen sankarin kaataminen on koko homman ytimessä.

Omalla sankarillaan voi tehdä jokaisella vuorolla yhden toiminnon, joka voi olla jonkin oman statin kasvattaminen tai uuden kortin nostaminen pakasta käteen. Sankarin statit määrittelevät millaisia kortteja tai sotureita kentälle voi sijoittaa. Ja sitten hyökkäillään, yritetään puolustaa ja selvitä satunnaisten tapahtumien tarjoamista yllätyksistä.

”Alussa pelaajien edessä on tyhjä kenttä, jolle aletaan laittamaan taikoja ja tyyppejä. Peli siinä sitten etenee ja seiskavuorolla kentällä alkaa olla jo sen verran porukkaa, että erilaiset hyökkäykset, sweepit, vinoiskut sun muut alkavat olla jo merkityksellisiä”, tekijät kuvaavat matsien kulkua.

Kaiken kaikkiaan pelissä on jo julkaisussa satapäin erilaisia soturi-, taika- ja muita kortteja, joista voi luoda erittäin erilaisia korttipakkoja.

”Jokaisen pakan pitäisi olla varmasti erilainen, niin ettei kukaan joudu pelaamaan oman pakkansa kloonia vastaan.”

Korttivalikoiman ensimmäinen sivu.

Tekijöiden mukaan pelin kaikki grafiikat ja paikat on tehty uusiksi ihan alusta lähtien, eikä vain ripattu vanhoista peleistä.

”Vaikka teimme 2D-lautapeliä, niin meistä oli tärkeää tehdä upeat graffat ja upeat kortit. Luoda kaunis virtuaalinen korttipeli, jonka pelaamisesta tulee mukavalla tavalla mieleen Magic the Gatheringin upeat kortit.”

Saman syssyyn pelistä on haluttu luoda myös haastava ja kilpailuhenkinen, minkä johdosta pelissä on sisäänrakennettuna kilpailutyökalut ja matchmaker, jonka avulla samantasoiset pelaajat naitetaan kätevästi yhteen toistensa kanssa.

Positiivisesti Duelia tehdään rinnakkain useilla eri alustoilla niin, että kaikki versiot ovat yhteensopivia toistensa kanssa. Tätä esiteltiinkin lehdistölle niin, että yksi pelaaja haastoi PC:llä iPad-pelurin matsaamaan. Hyvin näytti toimivan. Virallisesti ubilaiset eivät suostuneet kommentoimaan mahdollisia tulevia versioita, mutta veikkaan että Android-versio on sekin tulossa.

 

Duel of Champions vaikutti koepelaamisen perusteella kiinnostavalta ja toimivalta korttistrategiapeliltä. Pelimekaniikat tuntuivat olevan jo varsin hyvässä kondiksessa ja peli aukeni jokaisella pelikerralla vähän lisää, vaikka aika ei hirvittävän syvään testaukseen riittänytkään. Penseän sedän sessiot sujuivatkin lopulta hyvillä mielin ja ainakin juuri tällä hetkellä tuntuisi, että kyllä tätä kiinnostuneena voisi tsekata pelin ilmestyessäkin.

Avainkysymykseksi nousseekin nimenomaan ilmais- ja maksupelaamisen tasapaino.

Duel on parhaillaan betassa parissa maassa. Julkaisu tapahtunee tämän vuoden kuluessa.

 

 

Duel of Championsin esittelyä

 

 

Lisätietoja:

http://might-and-magic.ubi.com/duel-of-champions/en-gb/

http://might-and-magic.ubi.com/heroes-6/en-gb/

http://mightandmagic.uk.ubi.com/clashofheroes/

Lisää aiheesta

Heroes of Might and Magic V (pc)

Might & Magic Heroes VI – tuottaja kuulustelussa

Might & Magic: Clash of Heroes (DS)

Might & Magic: Heroes VI -ennakko (PC)

Lue myös

Dwarf Fortress – iloiset kääpiöt uppoavassa vuoristoluolassaan

Gears of War (Lautapeli)

iOS-pelit testissä osa 4: Prince of Persia Classic HD, Motoheroz HD, Ironworm, JULIA Untold HD ja Combat Mission: Touch

Pelialan koulutusta Pohjois-Karjalan tapaan

Turtle Beach XP 400 – hyvät kuulokkeet