Uusimmat

Mount & Blade -seikkailun ensimmäinen laajennus eDomen syynissä

11.02.2009 15:50 Jukka O. Kauppinen

Turkki ei ole ehkä se kaikkein tunnetuin maa peliteollisuuden suurella kartalla. Mutta indiepelikartalla maassa on yksi suurena ja kirkkaana loistava täplä. Taleworlds-studion Mount & Blade –seikkailu on monien suuresti rakastama Teos, joka tarjoilee todella ainutlaatuisen ja veikeän pelikokemuksen.

Paradox Interactive julkaisi viime vuoden lopulla Mount & Bladen lopullisen, kaupallisen version. Nyt studio työstää pelin ensimmäistä oikeaa laajennusta. Luvassa on muun muassa komea nettimoninpeli ja uusitut grafiikat. Otimme turkkilaisen peliveijarin, Mount & Bladen tuottaja Cem Cimenbicerin, kainaloomme ja jutustelimme tulevasta.

Taleworlds – pientä mutta kaunista

Turkin Ankarassa sijaitseva Taleworlds-studio on pieni ja iloinen työpaikka. Mount & Blade –pelin parissa työskentelee nykyään seitsemän iloista veikkoa, jotka tekevät pitkää ja raskasta päivää pelinkehityksen maailmassa, onneksi kuitenkin hymysuin. Cem kertoo firman olevan enemmän pieni yhteisö ja kaveriporukka kuin työpaikka. Musiikki soi ja porukka uskoo peliinsä. Elämä hymyilee.

Vaikka Mount & Bladen eteen uhrataan usein illat ja viikonloputkin, niin elämää ei kavereiden vuorokaudesta silti puutu. Tarinaniskentä maistuvan jamaikalaisen Red Stripe -oluen äärellä päätyi keikka- ja festarielämysten vaihtoon, joita Cemilläkin riitti niin Turkista kuin ulkomailtakin. Viime kesänä hän oli jopa Suomessa, tosin muuten vain lomalla kaverinsa luona. Muistot Suomesta, Karhusta, Karjalasta ja vaaleista kaunottarista ovat kuitenkin pinnalla. Ehkä hän tupsahtaa vielä joskus Tuska-festareille ihastelemaan kotimaisia metalli- ja goottitepsukoita, mutta ensin kesän suuriin suunnitelmiin kuuluu matka Wackeniin, tuonne keskeisen Euroopan metalliseen Gomorraan.

Ehdimme me silti jutella muustakin kuin oluista, tytöistä ja hevifestareista. Kuten peleistä. Kuten jostain ihmeen Mount & Bladesta ja sen tulevasta laajennuksesta.

Mount & Bladehan on veikeä indieteoksena syntynyt seikkailua, toimintaa ja strategiaa yhdistävä keskiaikainen taistelupeli. Se on myös valtaisan muokattava kokonaisuus, josta saa käyttäjien luomilla modeilla jos jonkinlaiseen muotoon.

Lisää pelistä arvostelustamme:

Mount & Blade 1.0 (PC)

Tale Worldsin tuotos lupaa varsin hengästyttävän paketin linnanpiiritystä, satoja kyliä tehtävineen, armeijoiden välistä taistelua, realistista miekkataistelua ja vaikka mitä. Kuinka pitkälle näin hengästyttävällä ominaisuuslistalla päästään pienellä budjetilla ja porukalla?

Lisäri tuo moninpelin ja muuta kivaa

No, Cem, miksi te teette lisärin?

”Se antaa meille paljon mahdollisuuksia. Se tarjoaa pelaajille paremman tekoälyn, enemmän toiminallisuutta, paremman taistelujärjestelmän, paremmat grafiikat ja nettimoninpelin.”

”Eikä tietenkään haittaisi jos yhä useampi ostaisi pelin, joten teemme siitä myös helpommin opittavan uusille pelaajille.”
Visuaaleja tuijottamalla pelin vielä nimeämättömän lisärin päällepäin näkyvin ominaisuus on tietysti parannettu grafiikka. Pelin päälle lyödään uusi pintakäsittely, mutta laitevaatimuksien nousun suhteen ollaan hyvin varovaisia. Parannuksia saadaan aikaan esimerkiksi hahmojen ja objektien uusilla bumpmapeilla sekä HDR-efekteillä.

”Kohennusten suhteen olemme kuitenkin varovaisia. Esimerkiksi HDR:llä voi jopa pilata pelin grafiikan, jos siinä mennään yli. Mutta me olemme varovaisia. Ja esimerkiksi uusilla bumpmapeilla puvut ja 3D-mallit saadaan näyttämään paljon näyttävämmiltä, tarkemmilta ja realistisemmilta, vaikka laitevaatimukset eivät muuttuisikaan.”

Hevospelistä kun on lisäksi kyse, niin hepat saavat tietysti aivan erityistä lempeä visuaalipäivityksessä.

Se tärkein uusi ominaisuus on tietysti moninpeli. Talewordsin tähtäimessä on luoda Mount & Bladeen 32 pelaajan verkkomoninpeli. Pienimmillään meininki sujuu kahdestaankin, jolloin molemmat pelaajat voivat komentaa omaa bottiarmeijaansa. Aivan oikein. Pelaaja ei pelkästään taistele ja meuhkaa vaan hän toimii oman armeijansa komentajana. Toki Mount & Bladessa voi nytkin antaa käskyjä joukoilleen, mutta laajennuksen myötä käskytys monipuolistuu entisestään. Joukkoja voi ohjata tarkemmin, määräillä erilaisiin muodostelmiin ja niin edelleen.

Moninpelin ja bottiarmeijan yhdistelmät jäivät kuitenkin hieman epäselviksi ja todennäköisesti lopputulos on vielä hieman avoin tekijöilleenkin. Välillä bottiarmeijoita lupailtiin kaksinpeliin, välillä taas niitä luvattiin laajempiinkin mittelöihin. Jos siis oikein hyvin käy, pelitekniikka toimii eikä nettilatenssi aiheuta ylettömiä ongelmia, niin bottiarmeijat nähdään laajemmissakin nettimittelöissä. Tällöin voimmekin nauttia potentiaalisesti todella upeista nettitaisteluista, ehkäpä jopa pelaajien suunnittelemista ja järjestämistä historiallisten taistelujen uusinnoista.

Toimivan nettipelin työstäminen on kuitenkin haastavaa. Erityisesti internetin latenssiongelmat ovat iso kynnys. Vaikka meininki ei ihan meganopeaa FPS-räiskintää olekaan, niin reaaliaikainen lähitaisteleminen netin yli vaatii sekä kunnon nettiyhteyden että internet-lagia sietävän pelimoottorin. Toimistossakin suoritetut nettipelitestit väännetään nettilagia simuloivan järjestelmän kautta, joten eivätköhän kaverit tiedä mitä he ovat tekemässä.

”Koska hyökkäys ja puolustaminen perustuu reflekseihin, niin nettilagi tuottaa tosi isoja ongelmia. Samalla pelin pitäisi tukea mahdollisimman monta pelaajaa”, Cem ynnää.

Nettipelikoodi kuitenkin toimii jo nyt ja testipelit ovat olleet hauskoja. Testipelistä näytetty video välittikin ihan fiilistä reippaasta ja toimivasta taistelusta, jossa kentällä olivat iloisesti sekaisin niin ihmis- kuin bottipelaajatkin.

Cem näyttää miten hän johti hevosen selästä käsin sotilasryhmäänsä, komensi joukkoja vihollisen kimppuun ja heitti jossain vaiheessa sitten henkensä. Kentälle palattiin varsijousimiehenä. Kohta vuorossa oli linnanpiiritysskenaario, jossa ihmispelaajien puolustamaan linnaan lähetettiin ensin edeltä oma bottiosasto, sitten kivuttiin itse perässä muureille mäiskimään.

”Tähtäämme siihen, että taistelu pysyy isoillakin pelaajamäärillä sulavana ja intuitiivisena. Pelaajat pyytäneet todella paljon ja erilaisia asioita, mutta olemme valinneet hyvän nettipelin erilaisine sääntöineen tärkeimmiksi tavoitteiksemme.”

Nettimatsit tarjoavat lisäksi linnojen piirityksiä ja laajan kustomoitavuuden. Pelaajat voivat luoda ja muokata sääntöjään moninpeleihin ja muokata niitä omiksi sääntömoduleikseen.

Nettimoninpelit pyörivät aikanaan laajennuksen ilmestyttyä samaan malliin kuin tyypillisissä nettiräiskeissä. Pelaaja aukaisee päävalikosta moninpelin, selaa käynnissä olevien pelien/taistelujen listaa ja liittyy menoon mukaan. Moninpelikampanjoita ei ole vielä luvassa, mutta esimerkiksi ihmispelaajien välinen cooperative-pelimuoto tekoälyjoukkoja vastaan löytyy.

Kaiken kaikkineen Mount & Blade vaikuttaa saavan laajennuksessaan reilun annoksen laadukasta lisäpelattavaa.

Taleworlds listaa laajennuksen tärkeimmiksi ominaisuuksiksi:

  • Aiempaa parempi pelattavuus
  • Kampanjoiden uudet strategiset tehtävät
  • Parempi tekoäly
  • Parannetut taistelut
  • Huomattavasti nätimpi ulkoasu
  • Sekä tietysti moninpeli massiivisine taisteluineen

Mitään uusia, upeita tarinoita lisäri ei kuitenkaan tuo, vaikka peruspelin juonentynkään onkin upotettua uusia pieniä tarinoita. Mount & Blade jatkaakin tässä suhteessa entisellä hieman tyngällä linjallaan, jossa peruspeli ei tarjoa kovinkaan kummoista seikkailua. Kun pelimekaniikka on hallussa ja vapaa temmeltäminen kyllästyttää, niin sitten vain isketään peliin jokin oikein tuhea modi ja aloitetaan pelaaminen tosissaan.

Mount & Bladen loppuvuodesta julkaistavan päivityksen moninpeliosion laajempi beta alkaa keväällä. Innokkaat fanit, pitäkää Taleworldsin sivuja silmällä.

Cem Cimenbicerin videohaastattelu julkaistaan eDomessa pikapuoliin. Luvassa lisää tietoa Taleworldsistä, firman ihmisistä, meiningistä ja tietysti tekeillä olevasta laajennuksesta.

 

Tekijä: Taleworlds
Julkaisija: Paradox Interactive
Tulossa: PC, 2009
Pelaajia: 1-32
Pelin kotisivu: Mount & Blade
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Indiehitti Mount & Blade sai julkaisusopimuksen

Shareware-pelien rintamalla ihastuttanut turkkilaistekoinen roolipeli Mount & Blade on herättänyt positiivista huomiota myös kaupallisten pelitalojen suunnalla, sillä ruotsalainen Paradox Interactive ilmoitti solmineensa julkaisusopimuksen.

Mount & Blade (PC)

Vaikka Mount & Blade -pelin valtaosa kuluukin suhatessa kartalla ja vaikeuksia etsien, pelin sydän on sen taistelumoottori. Pelaaja ja hänen enemmän tai vähemmän kattava seurueensa ottaa yhteen erilaisten rosvojen tai pahemmassa tapauksessa järjestäytyneiden sotajoukkojen kanssa. Mitään sen kummempaa fantasiaa pelistä ei löydy, joten tulipalloja tai tonttuja on turha odottaa.

Mount & Blade 1.0 (PC)

Mount & Blade sijoittuu feodaaliajan Euroopan henkeä huokuvaan Caldorian fantasiamaailmaan, jota piinaavat rosvojen lisäksi eri kuningaskuntien väliset nahinat ja jopa laajamittaiset sodat. Pikaisen hahmonluonnin jälkeen pelaajan sankari paiskataan uunona keskelle tätä sekamelskaa vailla kunnon tietoa siitä mitä pitäisi tehdä.

Lue myös

Lord of the Rings: Conquest (PC, PS3, 360)

Mirror’s Edge (PC)

Rise of the Argonauts (PC, PS3, 360)

Halo Wars – Ensemblen joutsenlaulu ei vielä vakuuttanut

Jumpgate Evolution – Eliten ja EVEn haastaja ensikosketuksessa

Microsoft Sidewinder X6 -pelinäppäimistö – melkein suosituspeukun arvoinen

Pinball Dreaming: DICEn klassinen flipperi uudessa iskussa

Wiikon wanha: Myth: History in the Making