Uusimmat

PunkBuster – Half-Lifen pelastaja

09.01.2001 12:40 Jukka O. Kauppinen

Online-pelaaminen on kärsinyt erityyppisistä ja eri tavoin toteutetuista huijausmahdollisuuksista jo alkuajoistaan lähtien. Pelkkä mahdollisuus pilaa jo monien peli-iloa ja käytön todistaminen on hyvin vaikeaa.

Niinpä pelinautinnosta on joskus vaikea puhua kun mielessä kytee epäilyksen siemen, oliko äskeinen sankari rehellinen vai huijaripeelo. Pelienkehittäjät ja ylläpitäjät joutuvat käymään jatkuvaa taistelua alati kehittyvien ja lukumäärältään kasvavien huijausten tulvaa. Ja koska kyseessä olevien ohjelmistotalojen on tehtävä myös tulosta, on vähäpätöiseltä tuntuvia ongelmia varten turhaa sijoittaa resursseja enää jälkikäteen. Eihän kyseinen peli enää ostoksen jälkeen tuota mitään, ohjelmoijia tarvitaan ennemmin pelikehityksessä seuraavien pelien ohjelmoinnissa.

Kuitenkin yrityksen imagolle on tärkeää olla aktiivinen mahdollisten huijauskeinojen poistamisessa. Ikävä kyllä huijausten tekijät voivat aina käyttää vapaa-aikaansa temppujensa tekoon, ja pääsevät hyvin nopeasti pelinkehittäjiä edelle.

eDome on edelläkävijä

Otimme ensimmäisenä moninpelipalvelujen tarjoajana Suomessa käyttöön laajamittaisen online-pelien huijausten torjuntajärjestelmän. Sopivaksi harkitsemamme siirtymäkauden kuluessa huijaustorjunta asennetaan mahdollisesti kaikkiin Half-Life -pohjaisiin moninpeleihin, ja erityisesti Counter-Strikeen. Huijaustorjunnan myötä pelaajat voivat luottaa siihen, että muutkin pelaajat pelaavat rehellisesti eivätkä ota erivapauksia huijauksia käyttämällä. Aluksi noin puolet eDomen Counter-Strike -palvelimista suojataan PunkBuster-torjuntaohjelmalla. Suojatuilla palvelimilla pelaaminen vaatii PunkBuster-ohjelman käyttäjäversion (client) asentamista ja käyttämistä. eDomen PunkBuster suojatut pelipalvelimet erotat palvelimen nimessä olevasta PB lisukkeesta.

Ammattikoodaajien vapaa-aikana tekemä PunkBuster on tiettävästi ensimmäinen sovellus joka on nimenomaan luotu estämään huijaamista Half-Lifessä. ”Enää ei selviä rangaistuksetta” -periaate kuvaa hyvin kehittäjien visiota. Tällä hetkellä PunkBuster tukee muun muassa Counter-Strike ja Team Fortress Classic -modifikaatioita, mutta tuki muille paranee uusien versioiden myötä. PunkBusterin idea ja valttikortti on sen autoupdate-toiminto. Mikäli käy ilmi että PunkBuster on hakkeroitu niin todennäköisesti jo samana päivänä, ellei jopa muutamien minuuttien kuluessa, tulee uusi versio joka päivittyy automaattisesti jokaiselle pelaajalle ohjelman käynnistyksen yhteydessä. Eikä tämä juuri hidasta tai estä pelaamaan menoa, sillä sovelluksen koko on noin 100 Kt.

Kuinka ahdingosta selvitään?

PunkBusterin toimintaperiaate on varsin yksinkertainen. Pelaaja käynnistää PunkBusterin omalla koneellaan taustalle, ja menee sen jälkeen pelaamaan. PunkBuster on Client/server-sovellus ja pelaajan liittyessä PunkBusterilla suojatulle serverille, pelaajan koneella käynnissä oleva PunkBuster yhdistyy serverin PunkBuster-palvelinohjelmaan.

Huijausten esto kuitenkaan ei ole ainoa PunkBusterin ominaisuus. Sen avulla voi myös suojata klaani-tunnuksensa (prefix, suffix), jolloin kukaan jolla ei ole oikeaa salasana/avain-yhdistelmää ei voi käyttää klaanisi tunnusta PunkBuster-suojatulla peliserverillä. Toisin kuin luulisi PunkBuster ei vaadi koneelta juuri yhtään muistia tai tehoa, eikä myöskään vie tärkeää kaistaa Half-Lifelta.

Käytännössä Punkbuster clientti vain tarkistaa ovatko käytössä olevat tiedostot ja käynnissä olevat prosessit laillisia. Punkbuster ei tallenna mitään tietoja koneesta ja ainoat yhteydet se ottaa Punkbuster-serveriin lähettäessään sille erilaisia koodeja kertoen koneen käyttävän Punkbusteria ja kuinka ’viaton’ pelaaja on. Mikäli huijauksia ei ole, yhteys peliserveriin sallitaan ja pelaaja näkee viestin Player has been punkbuster authenticated. Mikäli yhteyttä ei Punkbuster-serveriin ole tai jotain huijauksia löytyy peliserveri tekee tästä pelaajalle ilmoituksen. Myös jos pelaaja käyttää rekisteröityä klaanitunnusta ilman vaadittavia sanasanoja, suosittelee peliserveri nimen vaihtamista.

Kirjoitushetkellä PunkBuster tunnistaa seuraavat huijaukset: Lambert, nk. ASUS See-Through-ajurit, laitteiston kellon virheet, muunnellut modelit, muunnellut wad-tiedostot, huijaukseen käytettävät proxyt, autoshoot, autoaim, muunnellut OpenGl-ajurit, chasecam-huijaukset ja tietyt skriptit. Mikäli pelaajalta löytyy jokin näistä tai hänellä ei ole PunkBuster-ohjelmaa aktivoituna, PunkBuster-serveri poistaa hänet peliserveriltä ja langettaa ylläpitäjän määräämän, mahdollisesti pitkänkin pelaamiskiellon.

Ehkäpä tämä pieni mutta niin pippurinen sovellus, nopeine päivityksineen ja yhä laajentuvan huijauslistansa avulla tuo pelastusta yhä useamman huijauksen riivaamaan Half-Life -yhteisöön. Kyse on enää palvelimien ylläpitäjistä ja pelaajista, joiden pitää ottaa tämä sovellus käyttöön. Kun molemmat siityvät yhteistuumin käyttämään PunkBusteria voivat pelaajat luottaa paremmin muidenkin pelureiden rehellisyyteen, ja itsekukin voi jälleen keskittyä olennaisene – hauskanpitoon. Tulevaisuudessa PunkBusteriin on luvalla paljon uusia ominaisuuksia ja ehkä jopa tukea muille peleillekin.

Mika Hyvönen & Sami Hohenthal

eDomen PunkBuster palvelimen osoite on pb.edome.net

Lataa uusin PunkBuster client tästä.

Palvelinuutisissa kerrotaan valvotuista palvelimista

eDomen ohjeet PunkBusteriin

Linkit

PunkBusterin kotisivut
PunkBuster Support ja Virhekoodit
Klaanitagien rekisteröinti