Uusimmat

Rage-ensikosketus – id Softwaren uutukainen yllätti

01.07.2010 15:04 Eric Hartin

id Softwaren pitkään työstämä ja pelaajakansan innolla seuraama Rage-räiskintäpeli on toisaalta askel hieman totutusta id-meiningistä sivuun, toisaalta sitä perinteisintä id:tä. Studio on viihtynyt Quake- ja Doom-sarjojen parissa lähemmäs 20 vuotta, joten täysin uusi teos herättää väistämättäkin kiinnostusta.

Ei siis ihme, että eDomen edustaja käytti tilaisuutta hyväkseen ja iski E3-messuilla hampaansa Rageen. Ja piti kokemastaan.

Mistäpä aloittaisin? Olen seuraillut Ragea sivusilmällä, koska postapokalyptinen aihepiiri on kiehtonut minua aina. Pelin taustalla oleva id Software on jo nimellään jonkinlainen vakuutus laadusta. Tosin täytyy ottaa huomioon sekin, että markkinat ovat pullollaan laadukkaita aihetta liippaavia pelejä. Sen vuoksi Rage oli listoillani peli, jonka voisi ostaa pelisumien välissä, niitä todella hienoja  tapauksia odotellessa.

Olin totaalisen väärässä.

Rage on sanalla sanoen kaunis. Tekstuurit ovat jotain ihan käsittämätöntä, kiitos id:n tekniikan. Tekstuurit eivät toista itseään, joten maastot ja rakennukset eivät näytä toinen toisiltaan. Tässä Rage eroaa selvästi moneen muuhun avoimeen maastoon luottavaan peliin verrattuna. Peliä esitellyt id:n demoaja oli selkeästi ylpeä tuotoksestaan. Kertoipa hän myös, että kaikki kenttien rakennukset ja objektit, aina tynnyreitä myöten, on sijoitettu tarkoituksella kukin juuri tietylle, omalle paikalleen.

Pelin tyyli muistutti pitkälti Borderlandsia: se on värikäs ja sarjakuvamainen. Jokainen hahmo oli  selkeästi rajattu taustaansa vasten. Toisaalta grafiikan tarkkuus on Borderlandsiin verrattuna ihan eri luokkaa, minkä ansiosta lopputulos näyttää täysin erilaiselta. Rakennukset, aseet ja ajoneuvot ovat henkeäsalpaavan hienoja. NPC-hahmojen elehtiminen on paljon uskottavampaa kuin missään vastaavassa pelissä tähän saakka. Melkein voisi väittää, että FPS-pelien genrestä on vaikea löytää Ragea kauniimpaa peliä.

Esittelyn painopiste oli selvästi pelin grafiikoissa, sillä vihollisia oli näytillä vain muutamia. Oli maantierosvoja, joihin kuului hassu brittiteemainen jengi, mutantteja ja kerrostalon kokoinen peto. Ehdin kokeilla myös taisteluja, ajoneuvolla ja ilman. Kehittäjät näyttivät aseita, joista suurin osa oli erilaisia tykkejä, mutta olipa seassa Dark Sectorin glaivea muistuttava bumerangi. Demon perusteella kyseinen ase oli erittäin tehokas, joskin sen käyttö vaati rutkasti taitoja. Kaiken kaikkiaan asetasapaino vaikutti olevan jo nyt jonkinlaisessa kunnossa.

Testisessiossa vapautimme Wellspringin kaivon maantierosvojen ikeestä. Samalla sain myös vähän vilkaistua tämän Falloutin Megatonia ja Borderlandsin Fyrestonea muistuttavan kaupungin erilaisia pikkuteitä ja kojuja.

Kehuista huolimatta täytyy muistaa, että peli on vasta varhaisessa vaiheessa. Näkemäni osa pelistä oli selkeästi rajattu. Silti, Rage vakuutti. Yksityiskohtiin on panostettu ja peli näyttää uskomattoman hauskalta. Kehittäjät selkeästi rakastavat tuotostaan. Rage voikin olla yksi E3:n yllättäjistä ja se peli, jota odotan jatkossa eniten. Tätä kannattaakin tarkkaille, sillä Rage saattaa tarjoilla ilmestyessään jotain erikoista…

id Software kehittää Rage-peliään täysin itse. Peli käyttää firman omaa id Tech 5 -pelimoottoria ja sen pitäisi ilmestyä vuoden 2011 aikana. Myös Doom 4 käyttää id Tech 5:ttä.

Artikkeli on tehty yhteistyössä XCN-verkoston kanssa.

 

Tekijä: id Software
Julkaisija: Bethesda
Tulossa: PC, Playstation 3, Xbox 360. Julkaisu vuonna 2011.
Pelin kotisivu: http://www.aftertheimpact.com/
Eric Hartin & XCN

 

Lue myös

Creative ZEN Style 300

E3 2010 – eDomen jälkipuinnit messujen tarjonnasta

G500 – Onko legendan seuraajasta uudeksi legendaksi?

Gears of War 3 -haastattelussa Cliff Bleszinski

Pelintekoa Suomessa ulkomaalaissilmin osa 5: mikroautoilua ja urakan päätös

Tetsuya Nomura avautuu tulevista peleistään – Square Enixiltä liuta seikkailuja

Trine 2 -ensikosketus – Frozenbyte jatkaa fysiikkatasoloikkaansa