Uusimmat

Ridge Racer Driftopia – millainen ilmainen driftailupeli ylipäätään on/oli?

24.06.2014 11:00 Jukka O. Kauppinen

Namco Bandain ilmoitus f2p-kaahailupeli Ridge Racer Driftopian sulkemisesta ensi elokuussa tuli yllättäen. Monellakin tapaa. Viime talvena open beta / early access –tilassa julkaistu ilmainen ajopeli ei ehtinyt saada edes virallista julkaisua, kun sille tuli jo tappotuomio. Moni ei ole koko pelistä kuullutkaan. Niinpä JOK tarttui ajopeliä sarvesta ja kävi koeajolla.

Ridge Racer Driftopia on siitä outo teos, ettei siitä ole tehty edes kunnolla arvosteluja. Domessakin peliä on käsitelty vain muutaman uutisen verran. Kuvittelisin, että tämä selittyy suurelta osin sillä, että peli on virallisesti yhä beta. Ja betoja harvemmin arvostellaan. Ennakkoja ja muita juttuja toki, mutta vasta arvostelu on virallinen tunnustus pelin olemassaolosta. Ja että näinkin iso peli on roikkunut early access -betassa syyskuusta saakka, ilman yhtään ainutta päivitystä, se on kuulkaa erikoista.

Vielä erikoisempaa on se, että Namco Bandai jätti Bugbearin mukaan laskuja maksamatta ”edellisestä pelihankkeesta”, mikä tarkoittaa väkisinkin juuri Ridge Racer Driftopiaa. Senkö takia peli nyt sammutetaan, kun Bugbear on pistänyt pelikehityksen jäihin, koska Namco Bandai hylkäsi niin pelin kuin sen kehittäjän, eikä halua maksaa rästejään saati jatkokehitystä? Luultavasti. Miksi näin? Jaa-a.

Oli miten oli, Driftopia ei ole julkisuudessa paljoa juhlinut.  Se näkyy pelaajamäärissäkin. Meikä oli kolmen kisan jälkeen maailman rankings-listoilla jossain sijalla 63 000. Se on aika vähän. Aika aika vähän.

Ja paljon vähemmän, mitä peli tuntuisi ansaitsevan, pikaisen kokeilun perusteella.

Unboundedin sukua

Driftopia on muuten hyvin läheistä sukua Bugbearin hieman aiemmin tekemälle Ridge Racer Unbounded -pelille. Tai käytännössä lähes sama peli, vain f2p-muottiin viilattuna.

Vaikka RR Unbounded ei saanutkaan toissavuonna Juho Anttilalta täysiä pisteitä, niin kehuja kuitenkin rutosti.

Otetaanpa tähän pari lainausta Unboundedin arvostelusta:

  • Ridge Racer Unbounded perustuu valtavaan vauhtiin ja paikkojen tuhoamiseen. Näyttävää, hauskaa ja omaperäistä.
  • Ajomalli on niin arcade kuin arcade vain voi olla. Auto kiitää tuhatta ja sataa eikä jarrun käytölle ole yleensä syytä. Sen sijaan oleellisin pelimekaniikka on hallittu sivuluisu, driftaaminen. Driftaaminen kasvattaa turbomittaria siinä missä muutama muukin temppu.
  • Kyse on teknisesti lähes virheettömästä, huiman vauhdikkaasta ja hauskasta autopelistä, joka addiktoi yrittämään tarjoamiaan haasteita yhä uudelleen ja uudelleen. Harvaa autopeliä on näin yksinkertaisen hauska pelata.
  • Osa-alueita kehittämällä pelissä olisi ollut aineksia klassikoksi. Nyt liian moni kulma on melkein mutta ei justiinsa kohdillaan, jotta sinällään erinomainen peli muistettaisiin enää esimerkiksi ensi vuonna.
  • Ridge Racer Unbounded on autopeli, jonka ainoa varsinainen puute on lopulta se, että pelissä olisi potentiaalia vielä parempaan. Se on vankka osoitus Bugbearin ammattitaidosta ja samalla paras  arcadekaahailu sitten jo pariin kertaan mainitun Blurin.

En ole Unboundedia pelannut, mutta aika lailla samalta tämä kuulostaa. Vauhdikkaalta. Hauskalta. Värikkäältä. Efektintäyteiseltä. Ja ripauksen romurallimaiselta, ympäristöä uusiksi laittavalta rähinältä.

Mutta koska puhumme free to play –pohjaisesta yksinpelistä, niin onhan siinä juttunsa. Driftopiassa pelaaja ajaa aina yksin, joskin toisten ihmisten haamuja vastaan. Haamutekniikka on kylläkin oivallinen. Uudella radalla ensimmäistä kertaa ajettaessa vastassa on muiden kuljettajien haamoja hurjalla skaalalla kerättynä. On supernopeita ja superhitaita vastustajia. Muutaman kisan jälkeen peli jo omaa vähän näkemystä pelaajan kyvyistä ja laittaa vastaan haamuja, joiden kierrosajat antavat sopivan vastuksen. Vaikka oikeita ihmisiä vastaan olisikin jännempää ajaa, niin onhan yksinpeli ollut helpompi toteuttaa eikä kisojen starttia tarvitse odottaa.

Entäs f2p ja grindi? Uusien ratojen aukominen, autojen kerääminen ja kokemustasojen kartuttaminen? Leveloitumisen myötä pääset ajamaan kisaa uusille radoille. Autoja putoilee tarjolle eri tavoin, samoin niiden virittelyyn käytettyjä boostikortteja. Pelistä huomaa kuitenkin nopeasti, että f2p-mikromaksut vaanivat koko ajan kulman takana. Uusien tallipaikkojen avaaminen uusille autoille maksaa rahaa. Rahalla saa myös kaikenlaisia pikkuextroja, tärkeimmiten korjaussarjoja.

Kauaa ei tarvitse ajaa, kun näkee mihin f2p nojaa –nimenomaan korjaussarjoihin. Mitä enemmän ajat jollain tietyllä autolla, sitä enemmän sitä voi virittää. Ja hyväksi viritetty auto on rakas, etenkin jos et ole ostanut lisää tilaa talliin ja käytössäsi on vain kolme autoa. Jos romutat kaarasi kisassa, niin se oli siinä, auto tuhoutuu ja katoaa, ellet käytä korjaussarjoja. Mitä viritetympi auto, sen kalliimpaa korjaaminen on. Teoreettisesti mietittynä jonkin ajan päästä ollaankin tilanteessa, jossa korjaussarjoja ei ole yhtään, hyvät autot ovat pikku kuutioina kierrätyskeskuksessa ja joudut ties miten monennen levelin kuskina baanalle kovia tekoälykuljettajia vastaan ykköslevelin mopoautolla. Onnea vain!

Juuri tähän pelaajien valitukset pelimekaniikasta tuntuvatkin tiivistyvän. Vaikka ymmärrän f2p-näkökulman, niin tämä on samalla mekaniikkaa, joka pakottaa eikä kannusta. Pelaajat työnnetään väkisin kauppaan, eikä se miellytä. Se syö peliä ja pelaajia.

No, ei se nyt näin pahaa kuitenkaan ole. Korjaussarjoja saa joka päivä lisää, mutta vahinkoja sattuu ja leveloidulla autolla kolistellessa ne loppuvat väistämättä kesken. Ja sitten ollaan taas tilanteessa, jossa tekisi mieli pelata lisää mutta etpä vain uskalla taikka pysty, ellet mene ostoksille. Joidenkin mielestä autot menevät myös tavanomaista / Unboundedia helpommin rikki, millä pelaajia pakotetaan käyttämään enemmän korjaussarjojaan. Tällaista en kuitenkaan itse huomannut. Auto meni hajalle vain, jos rysäytin ihan helvetin rankasti niin, että tosielämässä se olisi muuttunut hiiltyneiksi atomeiksi. Kunnon driftailu-slaidi täydessä vauhdissa seinään ei tuntunut missään, siitä vain turboa päälle ja lisää vauhtia.

Mutta jos tämä pakkopullamaisuus tai autojen epäilyttävän helppo hajoaminen ovat pelaajien ykkösvalituksen aiheita, niin jotain on silti tehty huonosti. Kauppaan pakottaminen ei myöskään tunnu kovin fiksulta pelisuunnittelulta. Liekö kyse ollut Japanin konttorin valinnoista, jotka on haluttu väkisin Driftopiaan, koska ”toimiihan tämä Japanissakin” vai Bugien omasta pelisuunnittelusta? Itse veikkaisin ensimmäistä vaihtoehtoa.

 

Ettäs tiätte.

Autoonsa voi pultata ennen kisaa yhden boostin. Boosteja voi ostaa.

Kisan jälkeen pidetään arpajaiset, joissa voi voittaa esimerkiksi boosteja tai korjaussarjoja.

Eka kisa ja olin jo 116 683 paras koko maailmassa! Näemmä onnistuin suorittamaan jonkin tehtävänkin matkan varrella.

Jos haluat enemmän kuin kolme autoa talliisi, mene kauppaan.

Eka kisa uudella radalla. Vastustajia ei ole vielä kalibroitu.

Toka kisa samalla radalla. Nyt peli asettaa vastaan suurin piirtein tasaväkisiä kummituksia.

Jei, driftasin! Olen jo maailman 63 132 paras kuski!

Jos runttaan vastustajia rikki, saatan voittaa autokortin.

Uusia ratoja aukeaa leveloinnin myötä.

Autoja niin monenlaisia. Niitä voi viritellä. Mutta mitä viritellympi auto, sen kalliimpaa korjaaminen on. Voi sitä itkua, kun rakas ja viimeisen päälle vauhtihirmuksi tuunattu auto menee romuttamolle.

 

Pelinä Driftopia on kuitenkin oivallinen. Se toimii yksinpelinä. Kevyt some-kerros muiden pelaajien haamujen muodossa tekee siitä nopeasti pelattavan kevytpelin, jonka parissa viihtyy kisan jos toisenkin verran. Pitkäikäisyydestä ei kuitenkaan voi sanoa yhtään mitään, koska peli kerran jäi puolivalmiiksi eikä valmistu kuunaan ikinä. Toivottavasti sen opetukset f2p:n toimivuudesta ajopeleissä osataan ottaa huomioon niin bugilassa kuin muuallakin, että vastaavat pelit kiertävät tämän mykkyrän taitavammin.

Loppumetreillä pelin todelliset ongelmat eivät kuitenkaan ole f2p:ssä ja mikromaksujen toimivuudessa tai toimimattomuudessa. Driftopia on kelpo peli ja etenkin ilmaiseksi kaahailuksi hyvä ja kehityskelpoinen. Siinä ei ole yhtään ainutta vikaa, jota ei jatkokehityksellä olisi voitu korjata. Parempi some-upotus ja kannustavampi f2p-mekaniikka tekisivät siitä heti houkuttelevamman. Epäilemättä päivityspolulla olisi odottanut vaikka millaisia kehitysaskeleita. Niitä ei kuitenkaan päästy nyt näkemään, koska Namco Bandai pisti pelin kehityksen jäihin. En tiedä mitä bisnesmaailman kulissien takana on tapahtunut. Mikä meni Bugbearin ja Namco Bandain välillä pieleen? Miksi Namco jätti laskut maksamatta, ajoi Bugbearin konkurssin partaalle ja jätti pelin puolitiehen? Jaa-a.

Ehkä päivityksiin suunniteltuja idiksiä löytyy Next Car Gamesta, joka on jo nyt hulvattoman lupaava ja hauska ajopeli, vaikka sekin on keskeneräinen early access –raakile. Ja sitäpä eivät mulkut kustantajat pääsekään pilaamaan, ähäs!

 

Ridge Racer Driftopia

Tekijä: Bugbear

Julkaisija: Namco Bandai

Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760

Saatavilla: PC, PlayStation 3

Laitevaatimukset:  PC Windows XP tai uudempi, 2,6 GHz, 2 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain, 850 Mt levytilaa

Pelaajia: 1

Muuta: ilmainen free to play -mikromaksupeli

Pelin kotisivu: http://www.ridgeracerdriftopia.com/en/

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Ridge Racer Unbounded (PC, PS3, Xbox 360) 

Ridge Racer Unbounded -ensitesti – kaahausta innolla ja rakkaudella

Ridge Racer Unbounded – suomalainen näkökulma ajopelilegendaan