Uusimmat

Rift – vuotta myöhemmin

15.03.2012 15:55 Miikka Lehtonen

Trion Worldsin Rift oli viime vuoden iloisimpia peliyllätyksiä. Jo vuoden alkupuolella ilmestynyt massiivimoninpeli tarjosi monenlaista uutta yhdistettynä toimivaan World of Warcraft –kopiointiin. Nyt pelin julkaisusta on kulunut aika tarkkaan vuosi, joten palasimme takaisin pelin pariin ihmettelemään, onko ajan hammas ollut lempeä.

Kun arvostelin vuosi sitten Riftin, totesin pelin olevan äärimmäisen lupaavassa, mutta ei vielä aivan parrasvaloihin valmiissa kunnossa. Perusteet olivat kohdallaan, mutta reunat repsottivat hieman ja se kuuluisa endgame kaipasi lisää sisältöä. Kritisoin myös kankeaa käyttöliittymää sekä modituen puutetta. Mitä siis tapahtui vuoden aikana?

No, oikeastaan kaikki se, mitä villeimmissä fantasioissani toivoinkin. En toki kuvittele, että Trion Worldsilla luettaisiin Domea kuin raamattua, mutta tiimin visio osui pelottavan lähelle toiveitani. Käyttöliittymää on vuoden aikana tuunattu ja tehty joustavammaksi, sekä modituki lisätty. Peruskäyttiksen laadusta kertoo paljon se, että moni ei modituesta huolimatta käytä kuin esimerkiksi niin sanotun click cast –healauksen mahdollistavia lisäpalikoita.

Myös sisällön määrää on kasvatettu voimakkaasti. Peliin on ilmestynyt parin kuukauden välein sisältöpäivityksiä, jotka ovat sisältäneet uusia luolastoja ja raideja niin pienemmille kuin suuremmillekin ryhmille. Mielenkiintoisesti mukana on myös kahdelle pelaajalle tarkoitettuja luolastoja, jotka on sidottu kiinteästi pelin suurempiin juonikuvioihin.

Monipuolisempia kokemustasoja

Trion Worldsille on nostettava hattua myös siitä, että kehitystiimi ei ole tuunaillut ainoastaan 50. kokemustasoa. Perinteisestihän juuri se levelöinti on massiivimoninpeleissä aika puisevaa puuhaa. Itse asiassa harmittelin jo vuosi sitten Rift-arvostelussanikin sitä, miten juuri se questailu oli niin uskomattoman penseää touhua. Questeista sai todella vähän kokemuspisteitä ja ne olivat palkintoihin nähden aivan liian työläitä.

Ja niin ne valitettavasti ovat edelleen. Questaus on Riftin aktiviteeteista tylsintä, mutta onneksi ei myöskään mitenkään pakollista. Peliin lisätyn LFG-työkalun ansiosta luolastojen koluaminen on nauruhelppoa puuhaa ajasta riippumatta, maailma on täynnä putsamista vaativia – ja hyvää loottia siitä jakavia – riftejä ja PVP:stäkin jaetaan anteliaasti kokemusta. Uutuutena peliin lisättiin joulukuussa myös niin sanotut instant adventuret.

Ne ovat spontaaneille raideille tarkoitettuja eeppisiä tehtäviä, joissa kymmenet pelaajat putsaavat zoneista kovatasoisia hirviöitä ja huipentuvat aina mielettömiin world boss –taisteluihin. Kokemustasot virtaavat ja tehtävistä jaetaan palkinnoiksi 50. tason koviin varusteisiin oikeuttavaa valuuttaa. Niinpä voikin melkein todeta, että Riftin oikea kokemustasokatto on 45. tasolla, sillä kun sen saavuttaa ja pääsee käsiksi instant adventureihin, loput kokemustasot irtoavat iltapäivässä.

Matka ensimmäiseltä tasolta 50. tasolle sujui muutenkin paitsi miellyttävästi, myös äärimmäisen nopeasti. Kiitos veteraanipelaajille jaettavien kokemuspisteitä, PVP-pisteitä ja reputationia tuplaavien pullojen saavutin 50. tason reilusti alle kahden päivän peliajassa.

Ja tämän jälkeen maailma onkin vertauskuvallisesti osterisi: hillitön määrä putsattavia hard mode –luolastoja, raideja, daily questeja ja muuta mukavaa. Riftin pelaajakanta on myös vakautunut sellaiselle tasolle, että pelaaminen onnistuu mukavasti vuorokaudenajasta riippumatta. Itse pelasin amerikkalaisilla servereillä Something Awful –veljieni kanssa ja oudosta kellonajasta huolimatta peliseuraa löytyi hetken odottelun jälkeen. Ehkä tähän vaikutti se, että pelasin parantajalla, mutta toisaalta Riftissä se ei ole ongelma: olihan jo julkaisun aikaan pelin todella vapaa talent-järjestelmä yksi sen vahvuuksista. Niinpä kuka tahansa voi olla halutessaan vähintään tankki tai parantaja ja useimmat hahmot vaikka molempia.

Ei vain työtä

Rift on siis vuoden aikana ottanut aimo harppauksia eteenpäin ja kiitos siitä kuuluu puhtaasti Trion Worldsille. Massiivimoninpelien maailma tuntuu yleisesti olevan täynnä toinen toistaan enemmän pihalla olevia tampioita, joten on äärimmäisen mukava törmätä kehitystiimiin, joka Tajuaa asiat. Tiimi pelaa itsekin aktiivisesti peliään, mikä varmasti selittää pitkälti sen, miten sen päivitykset kerran toisensa jälkeen  korjaavat niitä alati väheneviä pelin ärsytyksen aiheita ja lisäävät pelaajien toivomia asioita.

Otetaan esimerkkinä vaikka world eventit. Niitähän nyt on suunnilleen joka pelissä. Jonkun kiinalaisen kissanristiäisen kunniaksi joku muinainen paha nousee luolastaan ja pelaajilla on viikko aikaa grindata koppakuoriaisia, joiden siivillä voi sitten ostella vain viikon verran myynnissä olevia varusteita ja … olette kuulleet tämän ennenkin. Rutiinikamaa.

Mutta moni pelaaja harmistui siihen, että heillä oli pankissaan käyttämätöntä jämämääriä valuuttaa menneistä world eventeistä. Valuuttaa, jolla ei nyt tehnyt paljoa, jos mitään. Joten mitä Trion Worlds teki? Pyöräytti pystyyn world eventin, jonka aikana kaikkien vanhojen eventtien valuuttaa vastaan sai jotain mukavaa. Vaiva heille? Vähäinen. Pelaajien tyytyväisyyden lisäys? Suunnaton. Peliliike, jollaista ei jostain syystä usein massiivimoninpeleissä näe.

Pari viikkoa sitten tiimi keksi myös pyöräyttää pystyyn maailmanennätysyrityksen. Ystävänpäivää juhlistettiin päivän kestävällä tilaisuudella, jossa pelaajat saivat mennä naimisiin keskenään. Hääpari sai ostaa toisilleen sormukset ja esineen, joka siirsi heidät ja häävieraat erityiseen hääinstanssiin. Siellä taas oli tarjolla jos jonkinlaista pientä tekemistä ja esimerkiksi oma kiltamme sai tehtailtua tapahtuman ympäriltä hauskaa tekemistä koko päiväksi. Jälleen, ne pikkujutut, ne pikkujutut.

Eikä hupi lopu vain pelin sisäisiin juttuihin. Riftiin lisättiin myös jo pelin alkuvaiheissa mobiililaitteilla toimiva autentikaattori, joka parantaa tilin turvallisuutta. Tuttu juttu lukemattomista peleistä. Mutta Trion Worlds lisäsi rinnalle mobiilisoftan, jolla voi jutella kiltansa kanavalla, lueskella sen viimeisimpiä tapahtumia ja raaputella arpoja, joilla saa hahmoilleen jos jonkinlaista roipetta. Ja aivan ilmaiseksi.

Trion Worlds onkin tehnyt pelissään suunnilleen kaiken oikein. Nyt pelaajien pitäisi vain tajuta se. Amerikan puolella serverit ovat erittäin terveellä populaatiotasolla ja Euroopassakin peliä pelataan mukavasti. Mutta useammankin kannattaisi. Rift kun on oikeasti äärimmäisen laadukas ja piristävä massiivimoninpeli, joka oli varsinkin The Old Republicin antiikkimaisten ja suorastaan hämmentävien puutteiden ja töppien jälkeen kuin raikas tuulahdus: asiat VOI siis tehdä myös oikein!

Peliin tutustuminen onnistuu myös kivuttomasti, sillä tarjolla on ensimmäiset 20 kokemustasoa ilmaiseksi tarjoava testiversio, joiden aikana saa jo erinomaisen hyvän kuvan siitä, mitä peli tulee kuukausimaksua vastaan tarjoamaan. Minuun uusittu Rift teki sen verran hyvän vaikutuksen, että pelaaminen taitaa jatkua ihan omaksi iloksenikin.

 

Rift

Tekijä: Trion Worlds

Julkaisija: Trion Worlds

Testattu: Windows 7, Intel Core i5-750, 8 Gt keskusmuistia, GTX 570 1280 Mt

Saatavilla: PC

Laitevaatimukset: Windows XP, 2,0GHz tuplaydinprosessori, 2Gt keskusmuistia, GeForce 5900 tai uudempi näytönohjain

Pelaajia: tuhansia

Muuta: kuukausimaksullinen

Pelin kotisivuwww.riftgame.com

Miikka Lehtonen

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Rift (PC)

Riftissä, tuoreessa suuren budjetin MMO:ssa, se kohtalon päivä tuli ja meni. Ja sankarit hävisivät. Maailmasta ei ole jäljellä kuin muisto, joten mikäs muu auttaisi kuin aikamatka menneisyyteen? Ei ehkä sitä perinteisintä örkit vs ihmiset –kamaa, mutta toisaalta Rift rikkoo muutenkin perinteitä molemmin käsin.

Ei kuitenkaan ihan kaikkialla, sillä jokaista uudenlaista ja rajoja rikkovaa suunnitteluratkaisua kohti Riftistä löytyy puoli tusinaa juttua, jotka on pöllitty suunnilleen sellaisenaan World of Warcraftista. Ja mikäs siinä pölliessä. Jos aikoo jotakuta kopioida, niin mielellään sitä kaveria, joka tienaa kuukaudessa satoja miljoonia.

Lue myös

DC Universe Online (PS3)

I Am Alive – uskottava, aikuismainen selviytymisseikkailu

Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2012 (PC, PS3, Xbox 360) 

Star Wars: The Old Republic (PC)

Witcher 2 Enhanced Edition – CD Projekt hellii roolipelaajia

Witcher 2 Enhanced Edition -ensikosketus: kaunis hardcore-rpg myös konsoleilla

World of Warcraft: Cataclysm (Mac, PC)