Uusimmat

Rikkaaksi Steam-korteilla – ainakin melkein

15.09.2013 18:00 Juho Anttila

Gabe Newellin Valvella tuntuu olevan monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Mies on jutellut jos jonkinlaisista sosiaalisista ominaisuuksista, joita alun perin lähinnä pelikauppana toimineen Steamin päälle liimataan. Steam-peleihin liimatut keräilykortit ovat näistä oudommasta päästä.

Täytyy myöntää, että kun kortit lanseerattiin kaiken kansan ulottuville, ensimmäinen reaktio oli sama – epäilen näin – kuin useimmilla Steamin käyttäjillä. Hetkellinen uteliaisuus, mitä ihmettä nämä ovat ja sitten unohdus. Ei minua varten.

Jossain takaraivossa nuo kuitenkin kutittivat, ei vähiten Steamin viestilaatikkoon tasaista tahtia putoilleiden ilmoitusten kautta. Olet saanut tällaisen esineen, kertoi viesti toisensa perään. Uteliaisuus vei voiton, pitihän moiseen ilmiöön tutustua.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan keräilykortit ovat osa järjestelmää, jonka avulla Steamin käyttäjät voivat kerätä tililleen kokemustasoja. Kokemustasoja pelikaupassa? Jo vain, tyhmältähän se kuulostaa. Kokemustasoja keräämällä saa kuitenkin kaikkea pientä kivaa, kuten tilin yhteyteen liitettäviä profiilikuvia. Turhaltahan tämä kuulostaa, mutta pitkä kokemus internetistä on opettanut, ettei virtuaalipippelin venyttämisen merkitystä sovi väheksyä.

Keräilykorttien rooli on kokemustason pumppaamisen apuvälineenä toimiminen. Korttiohjelmassa mukana oleville peleille on määritelty korttisettejä, jotka täyteen kerättyään saa virtuaalisen kunniamerkin ja sitä kuuluisaa kokemusta.

Korttien hankkiminen puolestaan on helppoa, tiettyyn rajaan saakka. Pelkästään omistamalla korttiohjelmaan kuuluvan pelin saa oikeuden kouralliseen kortteja. Kun mainittuja pelejä pelaa, tilille tipahtelee sattumanvaraisia kortteja kyseisen pelin valikoimasta kunnes limiitti on täynnä. Yleensä tähän riittää parin kolmen tunnin pelaaminen.

Mainittu ilmainen korttilimiitti ei kuitenkaan riitä realistisesti edes yhden valmiin setin keräämiseen. Tästä syystä valikoimaa on kasvatettava kaupankäynnillä. Tähän tarjoaa mahdollisuuden Steamin oma marketti ja vaihtovälineenä toimii oikea raha.

Tämä antoikin innoituksen ihmiskokeeseen. Steam-levelit eivät kiinnosta, ainakaan kovasti, joten voisiko korteilla tienata taskurahaa? Korttien myyminen on suorastaan naurettavan helppoa. Pari klikkausta ja nähtäväkseen saa kyseisen kortin hintakehityksen koko sen olemassaolon ajalta. Itse myyntitapahtumaan ei tarvita kuin hinnan määritteleminen ja yksi napinpainallus.

Jo tässä vaiheessa kävi selväksi, ettei korteilla rikastu. Yhdestä virtuaaliläpyskästä voi odottaa saavansa keskimäärin 10-20 senttiä, harvinaisista erikoiskorteista ja vähän oudompien pelien korteista enemmän. Korttikeinottelukaan ei ole järin toimiva idea, sillä hintakäyrä on masentavan usein täysin vaakasuora. Ilman hintojen vaihtelua on turha odottaa tuottoja.

Kauppa kuitenkin käy. Koko pelaamalla ansaitun korttikokoelman myytäväksi klikkailu vei muutaman minuutin. Joitakin tunteja myöhemmin kaikki oli myyty. Tilille kertyi neljä euroa ja viisikymmentä senttiä. Ei vielä mikään jättipotti.

Kokeilu oli kuitenkin vasta aluillaan. Steam-tili kun suorastaan pullisteli korttikelpoisia pelejä, joita en ollut ehtinyt pelaamaan korttijärjestelmän olemassaoloaikana. Siispä pelaamaan  ja keräämään ilmaiset kortit kotiin. Paitsi että pelaaminen olisi ollut liian vaivalloista. Onneksi jo pelkkä pelin avaaminen menuruutuun, vaikka nukkumaan mennessä, riittää korttien kuittaamiseen.

Pikakelaus pari viikkoa eteenpäin. Eihän tällaista projektia jaksanut viedä eteenpäin kovin aktiivisesti. Kaikkien pelaamalla lunastettavien korttien ansaitsemisen ja myymisen jälkeen Steam-lompakkoon oli kertynyt ihan oikeaa rahaa 18 euroa ja 47 senttiä. Ilmaista rahaa kaiken lisäksi

Aktiivista aikaa klikkailuun ja pelien availuun ehti kulumaan arviolta kolmisen tuntia, jakautuneena minuutin parin mittaisiin pätkiin. Tuntipalkaksi käännettynä tuotot jäivät siis vähintäänkin kyseenalaisiksi, mutta tunne ilmaisen rahan kuittaamisesta riitti nostamaan saldon rutkasti plussan puolelle.

Leikki ei sitä paitsi edes lopu, vaikka kaikki kortit on lunastettu. Valve laskee markkinoille uusia kortteja kolmen kortin booster pack -setteinä sitä mukaa, kun täysiä korttisettejä poistuu markkinoilta. Nämä booster packit jaetaan sattumanvaraisesti niille käyttäjille, jotka ovat jo lunastaneet peliajan perusteella myönnetyt korttinsa kunkin booster packin edustamasta pelistä. Ensimmäinen booster pack ehtikin jo tipahtaa tilille ja kun se kaiken lisäksi kohdistui vähän harvinaisempaan peliin, nousivat myyntituotot onnenkantamoisen kautta lähes eurolla.

Ympyrä sulkeutui, kun mainion Blood Bowlin Chaos Edition tuli Steam-alennukseen seitsemän ja puolen euron hinnalla. Pelin lunastaminen korttimyynneistä saaduilla rahoilla tuntui rehellisesti sanottuna yllättävän hyvältä ja rahaa jäi vielä yli kympin verran joulualea odottamaan. Sitä kuuluisaa ilmaista rahaa, jonka eteen on naksuteltu ruutua vain parin kolmen tunnin verran.

Keräilykorttikokeilusta jäi lopulta hyvä mieli, vaikka pinnalle nousi myös pieni ihmetys. Jotkut ihmiset maksavat ihan oikeaa rahaa digitaalisista korteista, joilla ei oikeasti ole juuri mitään virkaa. Toisaalta jos sekä ostaja että myyjä ovat tyytyväisiä kaupankäyntiin ja myös Valve saa oman siivunsa välistä, ei tapahtuneessa taida olla mitään väärää.

Tienaamiskeinoksi kokeilemaani kaikkien saatavilla olevien korttien haalimista ei voi oikein suositella, sen verran pienistä rahoista on kyse. Siitä huolimatta pienikin raha on rahaa, joten kannattaa ne yrittämättä itselleen tipahtaneet kortit ainakin myydä markkinoille. Siihen kun ei montaa klikkausta tarvita. Niin tyhmältä kuin idea keräilykorteista saattaa kuulostaakin, kyllä Valve tässäkin on onnistunut kehittämään jotain omalla tavallaan viihdyttävää ja hauskaa. Ja hei, se on kuitenkin, kaikesta huolimatta, ilmaista rahaa!

Lisätietoja: http://steamcommunity.com/tradingcards/

Juho Anttila

 

Lue myös

Assassin’s Creed IV Black Flag –haastattelu – Karibiaa tutkimassa (1+2)

Dead Risign 3 –ensikosketus – zombit kumoon nextgenin voimin

Fable Legends –ensikosketus – ole pahis, mätki kavereitasi

Matkailua pelialalla – sarjakuva sekoittaa totta ja tarua, itkettää ja naurattaa

Thrustmaster GPX LightBack Ferrari F1 Edition – värikäs PC/Xbox-padi

Tom Clandy’s End War Online –ensikosketus – teknomaailmansota riisuttiin äärimmilleen

World of Tanks Xbox 360 –ensikosketus – sujuvaa paditankkisotaa