Uusimmat

Runescape 3 –ensikosketus – morppiklassikko päivittyy rankasti nykyaikaan

25.05.2013 14:00 Heikki Takala

Runescape herättää pelaajissa kummia kaikuja. Jotkut muistelevat sitä lämmöllä, toiset eivät ymmärrä mistä on kyse, ja ilmeisesti loput pelaavat sitä salaa. Tiesittekö, että Suomessa on suhteessa väkilukuun eniten Runescapen pelaajia koko maailmassa? Tai että maailman ykköspelaajan nimi S_U_O_M_I, vaikka hänen kansallisuudestaan ei selkeää tietoa olekaan? Minä en. Toisaalta, vielä hetki sitten en tiennyt myöskään mitä Jagex-niminen yhtiö edes tekee.

Porinaa pinnan alla

Runescape on tallannut internetin valtateitä jo kaksitoista vuotta. Tuona aikana pienestä Javaan pohjautuvasta MUD-väännöksestä on tullut lukuisia eri versioita, se on saavuttanut tolkuttoman 200 miljoonan pelitilin rajapyykin ja päässyt kahteenkin otteeseen Guinnesin ennästysten kirjaan. Ensimmäiseläl kerralla päivitystahdista, toisella käyttäjämäärästä.

Runescape ei ole kuitenkaan aikoihin pitänyt itsestään sen suurempaa meteliä. Tähän on syynsä, sillä Jagex on kaikessa rauhassa kehitellyt lempilapselleen uutta päivitystä. Ei enempää eikä vähempää kuin HTML5-aikakauteen. Aikakauteen, jonka standardeja ei ole vielä lyöty edes lopullisesti lukkoon. Jagex on kuitenkin vakuuttunut asiasta, niin vakuuttunut että yhtiö on varannut pelin esittelemiseen kokonaisen päivän aurinkoisessa Englannissa.

Uusi moottori – uusi tarina

Runescape on kärsinyt elonsa aikana monenlaisista stigmoista. Pääsääntöisesti se nähdään lähinnä chat-huoneena – vaikkakin tuottavana sellaisena. Pelin ulkoasu on ollut luotaantyöntävä, eikä sekava käyttöliittymä ole juuri auttanut asiaa. Jos jotain, Runescape on ollut pelottava. Harva on jaksanut kahlata läpi tutoriaaleja päästäkseen käsiksi pelin sisältöön.

Kokemuksesta oppineena Jagex on päättänyt päivittää liioittelematta kaiken. Kesäksi luvattu Runescape 3 lupaa niin käyttöliittymä-, grafiikka- kuin pelimoottoriuudistuksia, joiden toivotaan muuttavan pelin maailman helpommin lähestyttäväksi ja kenties houkuttelevammaksi.

Suurin muutos on luonnollisesti visuaalinen. Javan puitteissa tuotetut rumat tekstuurit ovat historiaa, ja peli näyttää kenties ensimmäistä kertaa ikinä varsin mukiinmenevältä, 1990-2000-luvun taitteen hengessä. Tämä ei ole huono saavutus suoraan selamessa pyörivältä peliltä, varsinkaan kun koodia ei ole vielä optimoitu oikein millekään alustalle.

Visuaalisesti tekniikka on vakuuttavaa, ainakin kun huomioon otetaan ylänurkassa kelluva a0.1b-teksti, joka kielii ettei peli ole lähelläkään valmista. Tekstuureita on päivitetty tukemaan suurempia resoluutioita, ja piirtoetäisyyden kehutaan parantuneen huomattavasti. Myös kamerasta on tehty vapaasti liikuteltava, jotta ympäristöistä saa paremmin selvää.

Tällä hetkellä kaikki ei ole kuitenkaan täydellistä. Grafiikkamoottori takkuaa vielä silminnähden suuremmilla alueilla, eikä kehutusta piirtoetäisyydestä ole vielä juuri mitään hyötyä, sillä säätämällä asetukset tappiin peli yskii kuin keuhkotautinen koneesta riippumatta ulkotiloissa, pienemmät sisätilat pyörivät kuitenkin jo sulavasti.

Teknologisen tuottajan Phil Mansellin mukaan kyse ei ole kuitenkaan raudasta vaan itse koodista.

”Rauta ei ole ongelma, optimointi on. Tällä hetkellä käytännössä ainoastaan Chrome tukee kunnolla HTML5-koodia ja Web GL -kiihdytystä. Firefoxin tuki päivittynee kesäksi ja Explorerin kenties loppuvuodeksi. Käytännössä pääkehitysalusta on kuitenkin Chrome. Fanit voivat kuitenkin sikäli huokaista vielä helpotuksesta, että Java-versio pyörii HTML5-version vierellä niin kauan kunnes uusi pelimoottori on täysin stabiili. Emme ole myöskään optimoineet koodia toimimaan eri raudan kanssa, ja olemme havainneet että joillakin näytönohjaimilla ongelmia on enemmän kuin pitäisi niiden heikon Web GL -kiihdytyksen puutteellisesta tuesta johtuen.”

HTML5 antaa myös lupauksia tulevaisuudesta. Jagex haluaa tuoda pelin kaikille laitteille, ei vain kotikoneille.

”Tabletit ovat varmasti seuraava kehitysvaihe. Sen jälkeen, kuka tietää. Ehkä jopa älytelevisio pystyy pyörittämään Runequestia. Suurin ongelma on käyttöliittymäsuunnittelussa joka pitää tehdä jokaiselle alustalle erikseen.”

Mobiilaitteiden tuki on kuitenkin tärkeää, jo pelkästään siksi että kolmannen versionsa myötä Jagex haluaa viedä lempilapsensa tarinankerrontaa vakavampaan suuntaan.

Ikuisesti jatkuva tarina

Toinen suuri uudistus tulee olemaan itse tarina. Toisistaan irralliset tehtävät saavat jäädä syrjään, kun peli astuu kolmanteen aikaan. Asiaan vihkiytymättömänä en juuri tiedä mitään ensimmäisestä saati toisesta ajasta, mutta kolmannessa pääosaa näyttelevät jumalat. Se, määräävätkö valon vai pimeyden jumalat on pelaajien päätttävissä. Jagex haluaa tarinan olevan täysin pelaajavetoinen ja yhtenäinen. Tarkoittipa se joitakin maailman herkempiä nyansseja tai suurempi päätöksiä, yhteisö on vastuussa siitä kuinka se kehittyy.

”Tarina kehittyy pelaajien mukaan, ja tapoja tulee olemaan monia”, Mansell kertoo.

”Joskus kyse voi olla yksinkertaisesta äänestyksestä nettisivulla. Toisinaan taas kahteen tai kolmeen haaraan polveutuvasta juonesta, kolmas tapa on hieman hellävaraisempi. Runescape kerää tietoa jatkuvasti pelaajien tekosista, yritämme käyttää tätä dataa päätelläksemme mihin suuntaan maailman tulisi kehittyä.”

Suuremmasta tarinankulusta ei kuitenkaan saanut kovinkaan kummoista ideaa irrallisten tehtävien kautta joita tapahtumassa esiteltiin. Fakta oli kuitenkin se, että ne olivat täysin ääninäyteltyjä, ja draamaa tuettiin musiikin säestämänä. Olkoonkin, että ääninäyttely oli perin juurin brittihuumorissa uitettua. Nämä epäilemättä lisäävät immersiota, mutta chattihuoneeksi mielletyn pelin käyttäjäkunnalta tämä vaatii vahvaa osallistumista.

Suuri kysymys kuuluukin kuinka Runequest aikoo säilyttää pelaajamääränsä ja saada uusia peliin mukaan aikana, jolloin morppien kuolemaa ennustetaan jo joka toisessa artikkelissa. Vastaus on hieman yllättävä.

”Käyttöliittymällä. Olemme päätelleet että käyttöliittymä on kenties pelin heikoin osa-alue. Nyt se on täysin kustomoitavissa, ja helpommin lähestyttävä.”

Ja tämä on totta. Käyttöliittymä on saanut vaikutteita World of Warcraftista enemmän kuin hieman. pääkontrollien laatikot ovat tutun oloisia ja niitä on helppo liikutella haluamilleen paikoille. Mielleyhtymät eivät yllätä Mansellia, joka ei peräänny kun häntä kuulustellaan siitä, kuinka Runescape kykenee kilpailemaan aikalaistensa kanssa. Morppien nousu ja tuho on nyt tapahtunut, ja lukuisat jättiläiset ovat hävinneet markkinoilta kuin puttuneet ilmaisiksi.

”Ne voivat elää rinta rinnan. En näe heitä kilpailijoina, pelaan itsekin World of Warcraftia satunnaisesti. Runescape on elävä maailma, jossa pelaajat pystyvät vaikuttamaan ympäristöönsä. Se johtuu vahvoista juuristamme MUD:iin.”

Ken tietää. Ehkä pelit elävätkin rinta rinnan parhaillaan. Massiivinen käyttäjämäärä on ainakin tosiasia, sekä Jagexin kannattavuus. On vaikea vetää johtopäätöksiä pelistä nähdyn perusteella sillä suurin osa ominaisuuksista uupui esitellystä koodista. Varmaa on ainakin se, että päivitys tulee palvelemaan olemassa olevia pelaajia. Se, houkutellaanko tällä uusia, jää nähtäväksi.

Ja jos houkuttelee, kehtaavatko he tunnustaa sitä.

 

Runescape 3

Tekijä: Jagex

Julkaisija: Jagex

Tulossa: PC – kesällä 2013

Pelaajia: tuhansia

Pelin kotisivu:  https://www.runescape.com

Heikki Takala

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

440 000 pelaajaa halusi wanhan Runescapen

Lue myös

1960: Making of a President (lautapeli)

Demonicon-ensikosketus: kurjuuden alhosta ikuisen yön suolle (osa 2)

Gioteck FR-1 Freedom Racing Wheel – oiva langaton ratti PS3:lle

Gioteck MH-1 – järeämpi Xbox-mikki pienipäisille

Gran Turismo 6 – haastattelussa GT-sarjan isä Kazunori Yamauchi

Lost Planet 3 –ensikosketus – taas pakastaa

Metro Last Light –ensikosketus – pinnan pelottava kutsu (osa 2)

The Mighty Quest for Epic Loot –ensikosketus – kotini on nettilinnani