Uusimmat

Shogun 2: Total War -ensikosketus

15.12.2010 15:11 Jukka O. Kauppinen

Total War -pelisarja on yksi niistä vanhan koulukunnan raskaan sarjan peleistä, joita ei pystytä toteuttamaan konsoleilla. Ei tänään ja tuskin huomennakaan. Ei siis ihme, että se on yksi kaikkein eniten odotetuista PC-peleistä – mutta odottavan aika on pitkä. Shogun 2 ilmestyy vasta ensi vuonna.

Odotus saatetaan kuitenkin palkita avokätisesti. Ensimmäinen Shogun oli Se peli, joka syöksi Total War -sarjan laajaan tietoisuuteen ja supersuosioon. Ja kun eDomessa kyselimme edellisen, Napoleon: Total Warin jälkeen mitä aikakautta seuraavan Total Warin pitäisi käsitellä, niin vastaukset olivat ylivoimaisen selkeitä: palatkaa Shoguniin.

Ja näin me saamme juuri sitä mitä toivoimmekin. Shogun 2.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Nousevan auringon onnela

Japani 1500-luvulla ei ollut mikään onnela. Ei ainakaan, jos olit kurja talonpoika, jonka elämällä oli vähemmän arvoa kuin kupillisella riisiä. Ei siinä mitään, jos maassa oli rauha, riisiä riitti ja Herra oli hyvä. Mutta näinhän ei suinkaan ollut. Maalla ei ollut yhteistä hallitsijaa, vaan Japani oli pirstoutunut keskenään sotivien klaanien sotatantereeksi. Liittoumia syntyi ja rikottiin, talonpojista koostetut armeijat syöstiin ensimmäisenä tuleen ja vasta sitten oikeat ammattisotilaat talloivat toisiaan vastaan ruumiskasojen yli.

Mikä ihana näky. Mitkä upeat ruumiskasat. Mitkä mahtavat armeijat, jotka risteilevät taistelukentällä, käyden toistensa kimppuun, etsien heikkoja kohtia, puskien läpi ja tuhoten vihollisensa.

Piipahdimme Segan esittelyssä ottamassa hieman näkökulmaa tulevaan suurstrategiaan. Ja hyvältähän se sekä näytti että kuulosti, vaikka tuntumaa ehdittiinkin ottaa vain rajatun aikaa. Kaupan päälle tekniset ongelmat rassasivat niin, ettei peliä pystytty esittelemään halutusti.

No, oli miten oli, Shogun 2:een luvataan tyypilliseen tapaan paljon parannuksia ja muutoksia aiempaan nähden. Näistä tärkeimpiä ovat tekoälyn parannukset, parempi online-moninpelituki, hiotumpi käyttöliittymä sekä vekkuli pelaajan oman hahmon kokemuspisteet. Jep. Avatarisi kerää expaa, leveloi ja oppii uusia asioita. Vekkuli idea.

Komentajilla on muutenkin aiempaa enemmän persoonaa, sillä he pitävät joukoilleen moraalia kohottavan puheen aina ennen taistelun alkua. Puheita ei ole purkitettu etukäteen, vaan ne luodaan noin 100 00 eri sanasta tai lauseyhdistelmästä, heijastaen hahmon persoonaa ja tilannetta. Valitettavasti en saanut selvyyttä pienenpieneen detaljiin siitä, että onko puheella mitään käytännön vaikutusta. Antaako erityisen hyvä puhe joukoille +10 moraalia?

Moninpelin suhteen Shogun 2 saattaa olla iloinen yllätys, sillä moninpelaajille on tarjolla sekä competitive- että cooperative-pelitilat. Yhdelle taistelukentälle mahtuu enimmillään kahdeksan ihmiskomentajaa.

Valtaisia taisteluja

Ja onpa pelissä vielä yksi aivan äärimmäisen hieno juttu. Uusittu pelimoottori tekee taisteluista entistäkin massiivisempia ja huikeampia, sillä se pystyy mallintamaan taistelukentällä jopa 56 000 sotilasta yhtaikaa, mikä on neljä kertaa edellistä peliä enemmän. Tämän ansiosta taistelujen mittakaavat ja koot voivat olla jopa historiallisen realistisia oikeassa mittakaavassaan.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

”Tämä on parhaalta näyttävä peli, mitä olemme ikinä tehneet”, Creative Assemblyn esittelijä kehui.

”Se on valtava. Massiivinen!”

Osa edellämainitusta mittakaavan laajentamisesta ja monipuolisemmista joukko-osastoista perustuu niukkuuden mahdollistamaan runsauteen. Siinä missä Empire: Total Warissa oli yli 300 yksikkötyyppiä, on niitä varhaisemman Japanin sotia kuvaavassa Shogunissa vain kolmisenkymmentä. Näin vähemmän on enemmän, kun rajatumpaa yksikkökantaa on voitu työstää aiempaa pikkutarkemmin.

Suurten mittakaavojen lisäksi uusi grafiikkamoottori mahdollistaa myös erittäin tyylikkäät taistelut lähelle zoomattuna. Sotilaiden asusteet ovat monipuolisempia ja hahmojen animointi on aiempaakin tarkempaa. Sotilaat eivät ole väittämän mukaan yhdestä puusta veistettyjä, vaan suuremmat joukko-osastot sisältävät monenlaisia sotilaita. Lisäksi näiden liikkeet on tallennettu aiemmista peleistä poiketen motion capture -tekniikalla. Liikemalleina on käytetty muun muassa japanilaisia kendo-lajin harrastajia.

Vaikka tosipelaajat seuraavatkin tapahtumia linnunsilmästä, niin jos joskus tekee mieli herkutella lähikuvilla, nyt ne ovat kovin näyttäviä.

Näytetyt esimerkkitaistelut olivatkin kovin hienoja. Japanilaiset alangot, pienet kukkulat ja metsät piirtyivät kauniisti taustalla olleiden vuorten edessä. Joukot liikkuivat tyylikkäästi ja säätilojen vaihtelu tuotti sekä visuaalista että käytännöllistä merkitystä. Eräässä vaiheessa vihollisjoukot olivat linnouttautuneet taloihin, joten hyökkääjä tulitti niitä tulinuolilla, onnistuen sytyttämään talot. Sinnepä paloivat, sitkeät pirulaiset, kun eivät uloskaan uskaltaneet tulla.

Heti perään ihmettelimme rankkasateen vaikutusta taistelukenttään. Sade tiemmä voi sammuttaa tulipalon ennen aikaisesti tai jopa estää niiden syttymisen kokonaan. Ja onpa sateella oma vaikutuksensa liikkumiseenkin, sillä se paitsi pännii sotilaita ja heikentää heidän moraaliaan, myös liikkuminen on vaikeaa liukkaalla maaperällä.

Varokaa vihaista kenraalia

Peliin on tehty kaikenlaisia mielenkiintoisia muutoksia, joista näkyvimpiä ovat meritaistelut ja linnojen piiritykset. Japanilaiset eivät olleet kummoisia merenkävijöitä, joten laivastot liikkuivat tiukasti rantojen läheisyydessä. Niinpä luvassa ei ole eurooppalaisten suurvaltojen kaltaisia laivastoyhteenottoja, vaan pikemminkin kovin perijapanilaisia merellisiä yhteenottoja. Rannan läheisyydessä käytävillä taisteluilla voi vaikuttaa myös maissa käytäviin yhteenottoihin, jopa tuomalla yhteenottoon täydennysjoukkoja meriteitse.

Tekoälyn ja taktiikoiden suhteen esittelijämme ei antanut kovinkaan tarkkoja tietoja, mitä nyt ”tekoäly on hyvä haaste” ja ”ihmiskenraalitkin tekevät virheitä.” Pienen kutittelun jälkeen hän kuitenkin kertoi, että tekoälyn käyttämät perustaktiikat on rakennettu, vähemmän yllättäen, japanilaisen sotahistorian esimerkkien mukaisesti. Tekoälykenraalit puolestaan muokkaavat käytöstään ja toimiaan niin oman persoonansa kuin pelikentän vaihtelevien olosuhteiden mukaan.

”Tekoäly voi jopa suuttua”, meille kerrottiin ja ”se on joustava, soveltaen käytöstään tilanteesta toiseen.”

Aika veitikoita. Eipä tästä voi vielä mitään johtopäätöksiä vetää, mutta kun huomioidaan pelin keskittyminen rajatumpaan aiheeseen pienemmällä yksikkömäärällä, niin ehkäpä tekoälyjärjestelmätkin ovat saaneet enemmän Shogunin olosuhteisiin soveltuvaa lempeä. Melkein voisin kuitenkin veikata, että persoonallisuushäiriöistä kärsivät kenraalit tulevat tarjoilemaan villejä elämyksiä. Kun päässä napsahtaa, niin sitten sattuu leukaan.

Linnat puolestaan… Piirityksiä on mahdollista seurata eri tasoilta, riippuen myös linnan tyypistä. Pelaajat voivat kehittää omia linnojaan ja taisteluissa muurien tuntumassa, muureilla ja sisäpuolella käytävää taistelua voi seurata läheltäkin. Piiritysten kestot tietysti vaihtelevat, riippuen niin linnan koosta ja tyypistä kuin hyökkäävästä armeijasta. Yhden piiritystaistelun kesto voi olla pelaajan ajassa tyypillisesti viidestä minuutista tuntiin.

Creative Assembly ynnää strategiaeepostaan, että se on ”helppo oppia mutta vaikea hallita”. Onhan tämä väite kuultu monesta pelistä aiemminkin, mutta Total Warien tapauksessa se on pitänyt ennenkin paikkansa. Kun pelisarja palaa aiheeltaankin siihen kaikkien aikojen kuuluisimman ja rakastetuimman Shogunin pariin, niin voin vain pitää peukkuja ja odottaa innolla.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Mainittakoon loppukaneettina, että Shogun 2 oli todella odotettu myös lehdistön edustajien keskuudessa. Siinä missä joidenkin mitättömien pikkupelien, kuten Black Opsin, Warhammer 40K: Space Marinen ja Homefrontin esittelyille taputettiin kohteliaasti, valkokankaalle lävähtävä Shogun 2:n logo ja traileri saivat median edustajat huutamaan, hurraamaan ja taputtamaan. Jos paatuneen lehdistön reaktiot saataisiin käännettyä suoraan myyntiluvuiksi, niin Shogun 2:n ennakkotilaukset olisivat jo nyt kymmenissä miljoonissa.

Jutun kuvitus on valitettavasti turhan tyyliteltyä ja grafiikalla herkuttelevaa. Sega ei julkaise vielä tässä vaiheessa kunnollisia käyttöliittymääkin esitteleviä kuvakaappauksia.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Tekijä: Creative Assembly

Julkaisija: Sega

Tulossa: PC, 2011

Pelaajia: 1, 2-8 (internetissä)

Pelin kotisivu: http://www.totalwar.com/shogun2

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Empire: Total War (PC)

Medieval II: Total War (PC) 

Napoleon: Total War (PC) 

Rome: Total War – Alexander (pc) 

Lue myös

Cutthroat Caverns (Lautapeli)

Gran Turismo 5 – katso videoreportaasit ja Kazunori Yamauchin haastattelu pelin julkaisujuhlasta

SteelSeries Shift – mukautuva näppäimistö tosipelaajille

Vuoden 2010 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!