Uusimmat

Silent Hunter III – harmaiden susien aikakausi

01.03.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Syksyllä 1939 toisen maailmansodan syttyessä seilasivat merille ensimmäiset Saksan merivoimien kuuluisista sukellusvenemiehistöistä. Suunnatonta kuuluisuutta keränneet sukellusvenemiehistöt olivat sodan urheimpiin ja taitavimpiin kuuluneita sotilaita, joiden tehtävä oli katkaista Iso-Britannian merenkulku.

Kuusi vuotta tästä päivästä Saksa oli hävinnyt sodan – ja myös sen sukellusvenelaivasto oli kärsinyt suunnattomasti. 30 000 merimiestä 40 000:sta makasi meren syvyyksissä. Taistelunsa aikana Saksan sukellusveneet olivat kuitenkin taistelleet uskomattoman sitkeästi ja upottaneet tuhansia aluksia. Churchill, Britannian pääministeri, totesi sittemmin, että ”ainoa asia jota todella pelkäsin sodan aikana, olivat Saksan sukellusveneet.”

Toisen maailmansodan sukellusvenesota, etenkin Saksan laivaston näkökulmasta, onkin eräs tämän historiallisen aikakauden suurimpia spektaakkeleja. Myös merisota kehittyi valtavasti vuosien aikana – vielä alkuvaiheissa käytettiin paljon pieniä, lähinnä rannikkokäyttöön tarkoitettuja aluksia. Sodan lopussa merellä seilasivat jo ensimmäiset käänteentekevät Type XXI -alukset, joiden ei tarvinnut nousta lainkaan pinnalle. Voittajavaltiot käyttivät näitä prototyyppeinä omien sodanjälkeisten sukellusveneidensä suunnittelussa.

Niinpä pitkään, kauan ja vielä kauemmin odotettu sukellusvenesimulaatio Silent Hunter III löytääkin edestään viljavan maaperän. Pelin ilmestymistä on lykätty lukemattomat kerrat, mutta ainakin tekosyyt ovat olleet hyviä. Viime syksynä peli työnnettiin reippaat puoli vuotta myöhemmäs, jotta siihen saataisiin mukaan kunnollinen dynaaminen kampanja. Edellinen osa kun kärsi pahoin juuri tiukasti purkitetuista tehtävästään ja kampanjastaan.

Sarjan kolmannessa osassa kuvataan Saksan käymää sukellusvenesotaa 1939-1945 väliseltä ajalta. Pelaajan komennettavana on neljä sukellusvenetyyppiä: mallit II, VII, IX ja XXI. Pelin kampanjat kuvaavat Atlantin sukellusvenesotaa niin hyvinä kuin huonoina aikoina, minkä ohella peliin luvataan myös online-moninpeliä. Moninpelissä pelaajat ohjaavat sukellusveneitä tietokoneen ohjaamia saattueita ja saattoaluksia vastaan.

Taustatiedot asiantuntijalta

Sukellusvenesotaa kuvaavassa simulaattorissa tarvitaan vahvalti tietotaitoa, että asiat ovat kohdallaan. Silent Hunter III:n tiimi on käyttänyt konsulttina saksalaista sukellusveneveteraania, kapteeni Jürgen Oestenia. Oesten on eräs Kriegsmarinen menestyksekkäimmistä sukellusvenekapteeneista, joka liittyi Saksan laivastoon jo vuonna 1933. Sodan hän aloitti pienen Type IIC -aluksen, U-61:n, komentajana. U-61:llä Oesten suoritti kahdeksan partiomatkaa ja oli merellä 123 vuorokautta.

Myöhemmin Oesten sai aluksekseen pitkän matkan operaatioihin suunnitellun U-106:n, tyyppiä IXB, ja U-861:n, tyyppiä IXD2. Toisella partiomatkallaan Oesten tienasi ritariristin upottamalla yhteensä kahdeksan alusta, minkä ohella hän sai myös osuman brittiläiseen taistelulaiva Malayaan.

Pisimmän partioretkensä Oesten suoritti U-861:llä, äärimmäisen pitkiin matkoihin suunnitellulla veneellä, jonka partiomatka vei hänet Brasilian kautta Madagaskarille ja aina Japanin hallussa olevaan Indonesiaan. Matka kesti viisi kuukautta. Paluumatkan U-861 aloitti tammikuun 15. päivänä 1945. Jäävuoreen törmäämisestä huolimatta alus palasi kotiin Trondheimiin, Norjaan, huhtikuun 19. päivänä, liki rutikuivin tankein.

Kysymyksiä pelikehittäjille

Voiko miehistö käyttää automaattisesti kaikkia sukellusveneen aseita?
– Miehistö käyttää vain kansi- ja it-tykkejä. Miehistö lataa torpedot, mutta vain pelaaja voi laukaista torpedot kohti maaleja.

Voiko pelaaja nähdä miehistöä toisten alusten kansilla?
– Tätä ominaisuutta on harkittu. Se saatetaan kenties tarjota kaikkein korkeimmalla detaljitasolla, tehokkaimmilla mikroilla.

Kuuleeko sukellusveneen sisällä musiikkia? Voinko kuulla miehistön ääniä – naurua, yskintää, huutoa?
– Pelin äänimaailma on tärkeässä osassa sukellusveneen tunnelman luomisessa tehtävien aikana. Ääniin lukeutuvat muun muassa osumien jysähdykset, rungon pelottava kirskunta tai miehistön kuiskailu äänettömän ajon aikana.

Heiluuko komentosilta tai kallistuvatko huoneet aluksen sukeltaessa, saadessa osumia tai matkatessa myrskyssä?
– Olemme luonnollisesti kiinnittäneet paljon huomiota detaljeihin, jotka vakuuttaisivat pelaajan siitä, että hän on merellä seilaavassa aluksessa. Esimerkiksi aluksen sisällä roikkuvat ruokatarvikkeet heiluvat villistä aluksen seilatessa myrskyssä.

Voivatko tuhoutuvat alukset hajota kahdeksi tai useammaksi palaksi?
– Jotkut alukset, etenkin pienemmät, voivat repeytyä kahtia räjähtäessään. Tämä kuitenkin tapahtuu vain kaikkein kriittisimmissä tilanteissa.

Vaihtuvatko säätilat tehtävän aikana?
– Haluamme tarjota pelaajille mahdollisimman aidontuntuiset säätilat: tuulen suunta ja voimakkuus vaihtelee, pilvikerrokset muuttuvat, meri muuttuu parempaan tai huonompaan suuntaan… Myös sademäärä ja lumipyryt riippuvat vuodenajasta ja aluksen sijainnista.

Korvettenkapitän Jürgen Oesten

Videotraileri

www.silenthunteriii.com

Jukka O. Kauppinen