Uusimmat

Toimituksen suosikkipelit 2013: Antti

02.01.2014 12:15 Jukka O. Kauppinen

Vuosi otti ja vaihtui ja siinä samalla niin Domen toimitus kuin lukijatkin pohtivat ja palkitsevat vuoden suosikkipelejään. Ennen kuin pureudumme toimituksen suosikkivalintoihin ja lukijoiden vuoden peliin, liikumme henkilökohtaisemmalla linjalla. Kullekin toimituksen jäsenelle esitettiin yksinkertainen kysymys: mitkä olivat vuoden suosikkipelisi? Mikä oli vuoden yllättäjä? Ja nousiko pelikokoelman kätköistä jokin muinaisempi peli, jonka parissa viihdyit?

Kriteerit olivat mitä yksinkertaisimmat: jos se ilmestyi vuonna 2013 ja sitä pystyi pelaamaan – oli alusta sitten PC, konsoli, kännykkä tai vaikka lautapeli – se kelpasi listalle.

Mitkä olivat Antti Mutan suosikit vuodelta 2013?

Oceanhorn (iOS)

Jos tämän vuotisista mobiililaitteille julkaistuista peleistä pitäisi valita vain yksi suosikki, päätyisin ehdottomasti suomalaisen mikrokokoisen Cornfox & Bros. -studion ällistyttävään seikkailuroolipeliin Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas. Nuoren pojan kasvu sankariksi ja Arcadia-maailman pelastajaksi on ohittamaton kokemus laitealustallaan. Se on pelillisesti valloittava ja teknisesti briljantti, mutta samalla lajityypin ystäville hämmästyttävän tuttu jo ensisilmäyksellä.

Tuttuus ei ole sattumaa. Tekijät ovat nimittäin olleet lähdemateriaalin käytössä häpeilemättömiä. Oceanhorn on nimittäin kuin Applen laitteille muokattu kompakti versio Zeldan seikkailuista. Se ei ole kuitenkaan kylmä rahastusmielessä toteutettu kopio, vaan paremminkin kunnianosoitus. Pienimmistäkin yksityiskohdista onkin aistittavissa aito rakkaus alkuperäismateriaaliin. Oceanhorn on siis ennen kaikkea syvä kumarrus japanilaisille lajityypin mestareille ja heidän klassikkoteoksilleen.

Tämä asenne oli varmasti osasyynä siihen, että peliprojektiin saatiin houkuteltua säveltäjäikonit Nobuo Uematsun ja Kenji Iton. Uematsun tuntevat Final Fantasy -sarjan sävelistä nauttivat, kun taas Ito on esimerkiksi useiden Mana-sarjan pelien musiikin takana. Kaksikon jälki kruunaa Oceanhornin ja varmistaa sen paikan vuoden suosikkipelilistallani.

Ridiculous Fishing (iOS)

Nimi todella kuvastaa hollantilaisen Vlambeerin peliinsä keksimää kajahtanutta kalastustapaa. Ensin heitetään viehe veteen, upotetaan se mahdollisimman syvälle ja vältetään kalojen ahnaat aikeet. Sitten nostetaan viehe ja matkalla pintaan napataan mahdollisimman monta erilaista eväkästä koukkuun. Pinnalta saaliin matka jatkuu ylös kohti taivaita, ja samalla omintakeinen onkijamme kaivaa esiin aseensa. Tylsä suomustus ja perkaus sikseen, nyt tulitetaan kaloista suoraan murekemateriaalia. Tälle kalastustavalle pyörittelisi varmaan päätä jopa Crocodile Dundee.

Mielipuolinen metskauskeino ei ole kuitenkaan Ridiculous Fishingin ainoa meriitti. Kalastelu on nimittäin oikeasti todella haastavaa ja hauskaa. Erilaisia eksoottisia otuksia riittää nostettavaksi pinnalle ja uusia kalastusalueita avautuu, kun on tutustunut tarpeeksi useaan lajiin. Mielikuvituksellisia aseita on tupla-miniguneista muskettiin. Muuta välineistöä on kokeiltavaksi ja hämmentävää sisältöä piisaa Byrdr-nimisestä Twitter-parodiasta lähtien. Mikä parasta, Ridiculous Fishing ei sisällä pelin sisäisiä ostoksia.

Supernauts (iOS)

Vuosi 2013 muistetaan ainakin siitä, että kaksi uudempaa suomalaista mobiilipelistudiota näytti maailmalle kertaheitolla kotimaamme pelintekijöiden tason. Ensin kolmihenkinen Cornfox & Bros. näytti miten huiman seikkailuroolipelin voi kokea vaivaisella kahdeksalla eurolla. Sitten henkilömäärältään kymmenen kertaa suurempi Grand Cru -studio julkaisi  näkemyksensä ilmaiseksi ladattavien mobiilipelien tulevaisuudesta Supernautsin muodossa.

Supernauts on teknisesti häkellyttävä taidonnäyte, mutta ennen kaikkea se on hurmaavan omaperäinen kokonaisuus. Sana peli on jopa hieman rajoittava tässä, sillä Supernauts pyrkii olemaan enemmän. Se on samalla minecraftia lainaava luovan rakentelun alusta, sosiaaliseen verkostoitumisen kanava sekä perinteisempi videopeli tehtävineen. Valloittavin yksityiskohta on taustatarina, joka yhdistää rohkeasti ilmastonmuutoksen uhkakuvat, tieteismateriaalin ja kepeän sarjakuvamaisen ilmeen.

Joulukuun julkaisu Suomessa oli tyypiltään niin sanotusti pehmeä, eli Supernauts ampaisee vasta maailmanlaajuisille markkinoille myöhemmin. On mahtavaa, että suomalainen peliyritys huomioi kotimaansa tosissaan. Tästä kertoo esimerkiksi suomenkielisyys ja pelissä pyörivä Kekkos-hahmo. Grand Crun omintakeinen teos on jo nyt loistava, mutta katsotaan mihin se kehittyy vielä myöhemmin päivitysten myötä. Tässä vaiheessa ainakin ilmaiseen pelin sisäiset ostokset vaikuttaisivat kaipaavan pientä säätöä, sillä pienemmällä budjetilla pelaava joutuu välillä kärsimään aikamoisista odotuksista.

Device 6 (iOS)

Kuluva vuosi on ollut kokeellisempia pelejä kehittävälle ruotsalaiselle Simogolle mannaa. Alkuvuodesta julkaistu tunnelmallinen ja jopa pelottava pulmapeli Year Walk keräsi kehuja käytännössä kaikkialla. Syksyllä julkaistu tuoreempi Device 6 -peli iski kuitenkin minuun kovempaa, sillä se jättää visuaalisessa minimalistisuudessaan pelaajan mielikuvitukselle enemmän leikkitilaa. Tekstin määrä ja merkitys palautti mieleeni etenkin Infogramesin ja Magnetic Scrollsin vanhat tekstiseikkailut.

Device 6:n surrealistisen tarinan kerrontaan osallistuminen on oikeastaan mielenkiintoisempaa kuin juoni itsessään. Siksi kummastakaan ei kannata tehdä paljastuksia. Arvoituksellisuus ja omituisuus ovat iso osa viehätystä. Yhtä merkittävässä roolissa on kerronnan visuaalinen tapa. Teksti ei noudata normaalia lukusuuntaa, vaan se kiemurtelee ja jopa jakautuu. Pelaajan on pyöritettävä mobiililaitettaan suunnan mukaisesti ja välillä valittava mitä lukureittinsä. Takaisinkin voi palata.

Varsinaiset pulmat taas vaativat usein tekstin, äänen ja kuvien tarkkaa tutkimista. Kokonaisuudessaan Device 6 on kuin uuden sukupolven interaktiivinen seikkailukirja. Tämän teoksen kirjailija on vain tyylillisesti lähempänä Franz Kafkaa kuin R.A. Montgomerya.

Type:Rider (iOS)

Loppuvuodesta julkistettu PISA-tutkimus sai vanhemmat järkyttymään. Matematiikan ja äidinkielen osaaminen oli romahtanut. Päätelmät olivat tavanomaisen tylyjä: nuoriso on rappiolla ja tulevasta sukupolvesta ei ole mihinkään. Onneksi joukossa oli järjen ääniäkin. Jospa pitäisikin muuttaa koulua niin, että uusia teknologioita suvereenisti käyttävä sukupolvi innostuisi. Ehkäpä pelillisyys opetuksessa saattaa olla tulevaisuudessa valttia.

Typografian, eli erilaisten kirjasimien ja niiden asettelun historian läpikäyvä Type:Rider näyttää mallia, miten opetuksen voi pelillistää tyylikkäästi. Ensinnäkin taide- ja kulttuurikanava Arten tuottama teos on yksinkertaisesti pelinä huippu. Toiseksi se ei pakota pänttäämään, vaan huijaa pelaajan oppimaan vaivihkaa. Type:Rider on aiheensa kyllästämä ulkoasusta lähtien, joten on mahdotonta olla oppimatta huomaamattaan.

Aiheesta kiinnostunut voi toki lukea lisätietoa erilaisten kirjasinten historiasta tekstimuodossa, mutta yhtälailla altistuu vain ohjatessaan kaksoispisteeltä näyttävää pallokaksikkoa typografisista elementeistä ja oppimateriaalista koostuvien kenttien läpi. Kaiken kruunaa kaunis visuaalinen ilme ja upea äänimaailma.

Yllättävin peli: Crabitron (iOS)

Jättavaruusrapusimulaattori. Se on oikeastaan siinä. Yksi hirviömäinen yhdyssana vetää sekä hiljaiseksi että herättää suuret epäilykset. Konsepti on nimittäin niin käsittämättömän kiehtovan kreisi, että moisesta ei uskalla unelmoida toimivaa peliä. Onneksi Crabitron on kaikkea mitä jättiavaruusrapusimulaattorilta voi vain toivoa ja paljon enemmän. Crabitron on nimittäin tämän vuoden yllättävin iOS-peli, jota jopa Valven herra iso herra Gabe Newell on suitsuttanut julkisesti. Kova juttu, kun ajattelee Newellin taustaa päärapujen ylijohtajana.

Jos Crabitron on idealtaan hämmentävä, niin sitä se on myös pelillisestikin. Pelaaja liikuttaa muppetmaisen jättiravun saksia sormillaan käyttäen molempia käsiään. Saksia avataan ja suljetaan nipistämällä peukaloa ja etusormea, joka kieltämättä on hyvin rapumaista toimintaa. Tämä on siis se kuvauksessa mainittu simulaatiovaihe!

Megakokoisen Jabba the Huttin fysiikalla jättirapua vaivaa luonnollisesti alituinen nälkätila. Ruoaksi kelpaa vähän kaikki, mutta etenkin ihmiset, joita pyydystetään tiuhaan liikennöidystä avaruudesta. Äyriäisemme suuhun joutavat lentävät poliisit autoineen, bussit ja lasereja ampuvat hait. Huitominen ja saksiminen samaan aikaan on varsin haastavaa, mutta myös huisin hauskaa. Puuha pysyy freesinä erilaisten välikenttien ansiosta. Tarjottimella on muun muassa asteroideilta puolustautumista ja arkanoidia röyhtäyksillä ryyditettynä. Kaikista onnistumisista palkitaan kolikoilla, joilla voi päivittää rapuaan Crabstoressa. Tietenkin.

Extra life: Borderlands 2

Ensimmäinen Borderlands ei ollut virheetön mestariteos, etenkään yksinpelinä. Sen salainen ase oli mahtava co-op-tila, joka koukutti pelaajat perinpohjaisesti. Mikä parasta yhteisräiskintä onnistui samalla sohvalla ja jaetulla ruudulla. Tähän aliarvostettuun ja -hyödynnettyyn sosiaalisen pelaamisen muotoon panostaminen nosti kevyillä roolipeliaineksilla kuorrutetun fps-paukuttelun silmissäni välittömästi viihdeklassikoksi. Mutta vain väliaikaisesti.

Saman statuksen ja paikan sydämessäni on vienyt Borderlandsin jatko-osa, joka on kaikkea mitä ensimmäinen pelikin, mutta vain paljon viihdyttävämmin ja virheettömämmin tehtynä. Co-op-seikkaileminen on vieläkin hauskempaa, hahmojen kehittyminen kiehtovampaa ja räiskiminen räväkämpää. Niin, ja satunnaisesti arvottavia aseita on vieläkin enemmän, eikä riemastuttava Claptrap-robotti ole jäänyt matkasta. Erinomaista!

Todellisen ekstraelämän Borderlands 2 on saanut kuitenkin ladattavan lisäsisällönsä tason ja määrän ansiosta. Uutta pelattavaa todella on riittänyt julkaistavaksi ja pelattavaksi pitkälle tämän vuoden syksyyn asti. Jossain vaiheessa kaikki DLC kuitenkin on tahkottu läpi. Ei paniikkia. Sitten vain odotellaan takuuvarmaa julkistusta Gearboxilta. Huikeiden myyntilukujen jälkeen on selvää, että kolmas Borderlands nähdään varmasti uuden sukupolven konsoleilla. Kunhan vain co-op jaetulla ruudulla on edelleen mukana, kaikki on hyvin Pandorassa ja kotisohvilla.

 

Muuta vuoden peli setitystä:

Vuoden peli -äänestys: Vuoden 2013 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!

Lisää toimituksen suosikkilistoja: Pelit / Artikkelit

Osallistu: Vuoden 2013 lukijaäänestykset