Uusimmat

Vuoden 2007 parhaat pelit -lukijaäänestyksen tulokset

04.01.2008 15:30 Jukka O. Kauppinen

Mitkä olivat eDomen lukijoiden mielestä vuoden 2007 parhaat pelit? Joulukuun mittainen äänestys on saatu nyt päätökseensä. Ensin lukijat ehdottivat vuoden 2007 parhaimpia pelejä äänestykseen, minkä jälkeen jokaiselle pelikoneelle koostettiin kymmenen eniten ääniä saanutta peliä lopulliseksi äänestyslistaksi.

Ja kansa on puhunut: vuoden 2007 parhaaksi peliksi valittiin Nintendon Wii-konsolille julkaisema uuden sukupolven tasohyppely Super Mario Galaxy. Entä mikä olikaan vuoden parhaat pelit PlayStation 2:lle, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle, PC:lle ja muille pelikoneille? Lue juttu, täältä se selviää!

Lukijoiden vuoden peli –äänestys järjestettiin kahdessa vaiheessa, joissa eDomen lukijat päättivät ehdokkaat ja äänestivät vuoden peli -ehdokkaita eri pelikoneille.

Ensimmäinen äänestysvaihe

Äänestyksen finaali

Lue myös:

eDomen arvostelukooste 2007: positiivisia yllätyksiä ja iloisia jälleenkohtaamisia

eDomen arvostelukooste 2007: vuoden parhaimmat pelit

eDomen arvostelukooste 2007: vuoden pettymykset

Vuoden 2007 epäonnistujat – lukijaäänestyksen tulokset

 


 

Vuoden Microsoft Xbox 360 -peli: Halo 3

Vuoden parhaan Xbox 360 –pelin äänestyksestä odotettiin tiukkaa koitosta kahden ennalta todella megapeliksi tiedetyn teoksen välillä. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän selvä kaula Bungien Halo-räiskintäpelisarjan kolmannen osan hyväksi. Halo 3 keräsi lähes neljänneksen enemmän ääniä Mass Effect –seikkailupeliin verrattuna. Mass Effectin nousua toiselle sijalle voi kuitenkin pitää erinomaisena saavutuksena, sillä raskaan sarjan roolipelin näin hyvä menestyminen erään kaikkien aikojen suosituimman pelin rinnalla on Saavutus isolla kirjaimella. Kärkikaksikko keräsi yhteensä noin 45 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

  1. Halo 3 (Bungie/Microsoft)
  2. Mass Effect (BioWare/Microsoft)
  3. Call of Duty 4: Modern Warfare (Infinity Ward/Activision)
  4. NHL 08 (EA)
  5. The Orange Box (Valve/EA)

Finaalissa olivat mukana myös: Assassin’s Creed (Ubisoft), BioShock (Irrational/2K Games), Forza Motorsport 2 (Turn 10/Microsoft), Project Gotham Racing 4 (Bizarre Creations/Microsoft) ja Skate (EA).  

Lainaus eDomen arvostelusta: Halo 3 (360)

Kuten jatko-osissa on tapana, kaikki on suurempaa, hiotumpaa ja näyttävämpää. Kolmas osa onkin selkeästi paras ja kunniakas päätös trilogialle. Se on erittäin tunnelmallinen räiskintäpaketti, joka etenee upeasta räiskintähetkestä toiseen, kunnes kaikki on tehty eikä pelaajalla ole enää mitään sanottavaa. Vihreään soturiin uskovat pääsevät pelitaivaaseen. Kunnioitettu olkoon hänen nimensä kaikkialla missä pelaajat kulkevat.

 

Vuoden Nintendo DS/GBA -peli: The Legend of Zelda: Phantom Hourglass

Zelda, tuo vihreänuttuinen pikku hiipparimme, on todellakin pelaajien suosiossa. Phantom Hourglassin äänimäärä oli reilusti yli kaksinkertainen lähimpään hiippailijaansa verrattuna. Mario Party DS keräsi muihin kohtuullisen kaulan, mutta loput joutuivat kamppailemaan hajaäänistä.

  1. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass (Nintendo)
  2. Mario Party DS (Nintendo)
  3. Final Fantasy VI Advance (GBA) (Square Enix)
  4. Pokemon Diamond/Pearl (Nintendo)
  5. LEGO Star Wars: The Complete Saga (LucasArts)

Finaalissa olivat mukana myös: More Brain Training from Dr Kawashima: How Old Is Your Brain? (Nintendo), MySims (Maxis/EA), Phoenix Wright: Ace Attorney Justice For All (Capcom/Nintendo), Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (Infinite/D3Publisher) ja Warhammer 40,000: Squad Command (Redlynx/THQ).     

 

Vuoden Nintendo Wii -peli: Super Mario Galaxy

Oliko tästä missään vaiheessa edes epäilystä? Marion uudet seikkailut olivat täydellisen ylivoimaisia kaikkiin muihin Wii-peleihin verrattuna. Sen sijaan Metroid Prime 3:n sijoitus kärkikolmikon ulkopuolelle oli jopa hienoinen yllätys, kuten myös Dragon Ball Zetan nousu toiselle sijalle.

  1. Super Mario Galaxy (Nintendo)      
  2. Dragon Ball Z: Bukokai Tenkaichi 2 (Atari)
  3. Guitar Hero III: Legends of Rock (Activision)
  4. Resident Evil 4 Wii Edition (Capcom)
  5. Metroid Prime 3: Corruption (Retro Studios/Nintendo)

Finaalissa olivat mukana myös: Big Brain Academy for Wii (Nintendo), EA playground (EA), Super Paper Mario (Nintendo), Trauma Center – Second Opinion (Atlus) ja WarioWare: Smooth Moves (Nintendo).

Lainaus eDomen arvostelusta: Super Mario Galaxy (Wii)

Super Mario Galaxy on pohjimmiltaan sitä puhtainta Nintendoa, lapsenomaista riemua, oivaltamista ja sateenkaaren kirjavaa ilonpitoa. Se on myös peli, joka jaksaa yllättää jatkuvasti. Jokaisen kulman takana on uusi yllätys, uusi tapa pelata, aivan uudenlainen kenttä tai jotain muuta upeaa, mikä saa pelin tuntumaan jatkuvasti tuoreelta ja kiinnostavalta.

 

Vuoden Sony PSP -peli: Metal Gear Solid: Portable Ops

PSP-pelaajille vuosi 2007 oli taatusti mielenkiintoista aikaa – ja parhaan pelin äänestys meni äärimmäisen tiukaksi. Äänet jakaantuivat kauttaaltaan verrattain tasaisesti ja Metal Gear Solid: Portable Ops nujersi Simpsonit yhden (1) ainoan äänen erolla. Siinäpä dramatiikkaa pureskeltavaksi. Eikä ero Ratchet & Clankiinkaan ollut kummoinen. Kotimaisittain on ilo nähdä, että pelaajat arvostivat myös suomalaisen Bugbearin tekemää Sega Rally -ajopeliä.

  1. Metal Gear Solid: Portable Ops (Konami)
  2. The Simpsons (EA)
  3. Final Fantasy Tactics: The War Of The Lions (Square Enix)
  4. Ratchet & Clank: Size Matters (High Impact Games/Sony)
  5. Sega Rally (Bugbear/Sega)

Finaalissa olivat mukana myös: Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (Infinite/D3Publisher), Sid Meier’s Pirates! (Firaxis/2K Games), Warhammer 40,000: Squad Command (Redlynx/THQ), WipeOut Pulse (Sony) ja Worms: Open Warfare 2 (Team 17/THQ).

 

Vuoden Sony PlayStation 2 -peli: Guitar Hero III: Legends of Rock

PlayStation 2 on bilepelien kuningas. Sitä ei voi kiistää. Taistelu kärjestä oli kuitenkin kiivas, sillä God of War II jäi toiseksi vain 11 äänen erolla. Kärkikaksikko keräsi yhteensä yli puolet kaikista annetuista äänistä, joten loppujen ehdokkaisen pisteet jakaantuivat huomattavasti tasaisemmin.

  1. Guitar Hero III: Legends of Rock (Activision)     
  2. God of War II (Sony)
  3. Final Fantasy XII (Square Enix)
  4. Crash of the Titans (Vivendi) 
  5. NHL 08 (EA)                                                                                        

Finaalissa olivat mukana myös: Need For Speed ProStreet (EA), Pro Evolution Soccer 2008 (Konami), Singstar ’90s (Sony), The Simpsons Videogame (EA) ja Tomb Raider: Anniversary (Crystal Dynamics/Eidos).

 Lainaus eDomen arvostelusta: Guitar Hero III: Legends of Rock (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Kenessäpä meissä ei olisi ainakin ripaus pientä unelmoijaa, joka on katsonut ihaillen ja haaveillen suosikkiyhtyettään esiintymislavalla. Ja nyt sinulla onkin kädessäsi kitara, jolla saat upeat biisit soimaan. Ja mikä hauskinta, peli elää soittosi mukaan. Yleisö pauhaa, kohisee, buuaa ja hurraa. Ihmisten pauhu voimistuu, kun vedät pitkät ja vaikeat sointukuviot virheettä – tai jos soitat täysin päin honkia, niin se myös kuuluu riitasointuina. Pahimmillaan yleisö ajaa sinut pois lavalta.

 

 

Vuoden Sony PlayStation 3 -peli:Guitar Hero III: Legends of Rock

Kyllä vain! Activisionin bilettely toimi vahvasti myös isommalla PlayStationilla. Suomi tuntuu olevan täynnä kitaranvinguttajia, mutta rokkailun kaula Assassin’s Creediin ja Call of Duty 4:ään oli verrattain niukka. Suuremmaksi yllätykseksi nousikin PS3-ekslusiivipelien jääminen kärkikolmikon ulkopuolelle.

  1. Guitar Hero III: Legends of Rock (Activision)
  2. Assassin’s Creed (Ubisoft)
  3. Call of Duty 4: Modern Warfare (Infinity Ward/Activision) 
  4. NHL 08 (EA)
  5. Uncharted: Drake’s Fortune (Naughty Dog/Sony)

Finaalissa olivat mukana myös: Heavenly Sword (Ninja Theory/Sony), Motorstorm (Evolution/Sony), Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction (Insomniac/Sony), Super Stardust HD (Housemarque/Sony) ja Warhawk (Incog Inc./Sony).  

Lainaus eDomen arvostelusta: Guitar Hero III: Legends of Rock (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Kenessäpä meissä ei olisi ainakin ripaus pientä unelmoijaa, joka on katsonut ihaillen ja haaveillen suosikkiyhtyettään esiintymislavalla. Ja nyt sinulla onkin kädessäsi kitara, jolla saat upeat biisit soimaan. Ja mikä hauskinta, peli elää soittosi mukaan. Yleisö pauhaa, kohisee, buuaa ja hurraa. Ihmisten pauhu voimistuu, kun vedät pitkät ja vaikeat sointukuviot virheettä – tai jos soitat täysin päin honkia, niin se myös kuuluu riitasointuina. Pahimmillaan yleisö ajaa sinut pois lavalta.

 

Vuoden mobiilipeli: Worms 2007

Kännykät ovat suosittu pelialusta mutta mitä niillä oikeastaan pelataan? Samoja tuttuja pelejä kuin muillakin pelkoneilla, ainakin äänestystuloksista päätellen.

  1. Worms 2007 (THQ Wireless)
  2. The Simpsons: Minutes to Meltdown (EA) 
  3. World Poker Tour 2007 (Hands-On Mobile)
  4. Playman Extreme Running (Mr. Goodliving/RealArcade)
  5. Bomberman – Classic and Supreme (Hudson Soft)

Finaalissa olivat mukana myös: Crazy Penguin Catapult (Sumea/Digital Chocolate), FIFA 08 (EA) ja Juiced 3D (THQ Wireless).

 

Vuoden PC-peli: The Orange Box

Valven mahtava pelipaketti vei ansaitusti voittosijan. Half-Life 2 lisäreineen, Team Fortress 2 ja Portal tarjoavat niin kattavan ja monipuolisen annoksen pelattavaa, ettei Orange Boxin nousu monien muidenkin pelijulkaisujen suosikiksi yllätä lainkaan. Kärkiviisikossa oli myös vähemmän yllättäen samoja megaluokan pelejä, joita moni listasi vuoden suurimmiksi pettymyksiksi. Yhden ilo on toisen raivari.

  1. The Orange Box (Valve/EA)
  2. Call of Duty 4: Modern Warfare (Infinity Ward/Activision)
  3. World of Warcraft: The Burning Crusade (Blizzard/Vivendi)
  4. Crysis (Crytek/EA)
  5. BioShock (Irrational/2K Games)

Finaalissa olivat mukana myös: S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl (GSC Game World/THQ), Sam & Max (Telltale Games), Supreme Commander (Gas Powered Games/THQ), The Witcher (CD Projekt/Atari) ja World in Conflict (Massive Entertainment/Vivendi).     

Lainaus eDomen arvostelusta: Half-Life 2: The Orange Box (PC, PS3, 360)

Half-Life 2: The Orange Box ansaitsee useamman Michelin-tähden hienosta kattauksestaan. Jos vuoden 2004 turistimatka ei nappaa, voi aivonystyröitään vaivata Portalin erikoisissa kiemuroissa. Sosiaalisille pelureille Team Fortress 2 on varma nakki. Lautasella on yksinkertaisesti jokaiselle jotakin, ja vielä vähän päälle.

 

Lukijoiden valinta vuoden peliksi: Super Mario Galaxy

Moni raskaan sarjan pelaaja köhii nyt taatusti ja pistää palautelomakkeet soimaan, mutta Super Mario Galaxy on vienyt mukanaan niin kriitikot kuin pelaajatkin. Kovasta kilpailusta huolimatta Marion voitto tuli selvällä marginaalilla, mutta kärkiviisikon muiden pelien nettoama äänimäärä mahtuu saman 20 prosentin sisään.

  1. Super Mario Galaxy (Wii – Nintendo)  
  2. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC, PS3, X360, MOB – Infinity Ward/Activision) 
  3. The Orange Box (PC, PS3, X360 – Valve/EA)
  4. Guitar Hero III: Legends of Rock (PC, PS2, PS3, Wii, X360 – Activision)
  5. Mass Effect (X360 – BioWare/Microsoft)

Finaalissa olivat mukana myös: BioShock (PC, X360 – Irrational/2K Games), Crysis (PC – Crytek/EA), Halo 3 (X360 – Bungie/Microsoft), The Witcher (PC – CD Projekt/Atari) ja World of Warcraft: The Burning Crusade (PC – Blizzard/Vivendi).

Lainaus eDomen arvostelusta: Super Mario Galaxy (Wii)

Petteri Kaakinen: Jos Super Mario Galaxy todistaa jotain, niin sitten sen, etteivät kaikki pelit tarvitse erinomaisen pelikokemuksen luomiseen syvällisiä juonia, joissa pohditaan elämän pohjimmaista tarkoitusta, tai fotorealistisia grafiikoita. Vioistaan huolimatta se on Wiin tarjonnan parhaimmistoa ja ehdottomasti yksi tämän vuoden tärkeimmistä pelijulkaisuista.

Miikka Lehtonen: Aikamme kiistattomia mestariteoksia.

Nintendon tuotepäällikkö Minna Kaivola kertoo iloitsevansa Super Mario Galaxyn voitosta ja kiittää eDomen lukijoita:

”Olemme iloisia eDomen lukijoiden äänestäessä Super Mario Galaxyn sekä vuoden 2007 parhaaksi Wii-peliksi että vuoden parhaaksi peliksi kaikissa kategorioissa. Vuoden odotetuin peli lunasti lupauksensa! Mario uudisti koko 3D-tasoloikkagenren Super Mario 64:lla ja eDomen lukijat ovat äänestyksellään osoittaneet, että Mario on jälleen kuningas!

Super Mario Galaxy on pelaamista parhaimmillaan. Pelissä on kyse tuntemattoman tutkimisesta, loistavasta tarinasta, peli-ilosta, löytämisen riemusta … ja Prinsessan pelastamisesta. Muuta ei tarvita. Peli hyödyntää täydellisesti Wiin uudentyyppistä ohjausta ja se on myös yksi Wiin graafisesti komeimpia pelejä!”


Lue myös:

Vuoden 2007 epäonnistujat – lukijaäänestyksen tulokset

eDomen arvostelukooste 2007: vuoden parhaimmat pelit

eDomen arvostelukooste 2007: vuoden pettymykset