Uusimmat

Vuoden 2012 aliarvostetuin peli: Spec Ops: The Line

08.01.2013 18:00 Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2012 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja tulokset näyttävät… Tältä. Vuoden 2012 aliarvostetuin peli Domen lukijoiden mielestä oli… Spec Ops: The Line

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet perusteltuja ja kategoriaan soveltuvia ehdokkaita, vaikka ne eivät yltäneetkään äänimäärällisesti.

Sisennetyt kappaleet ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta.

Vuoden 2012 aliarvostetuin peli: Spec Ops: The Line

  1. Spec Ops: The Line
  2. Max Payne 3 
  3. Binary Domain

Aliarvostetuimman pelin titteli meni teokselle, jota moni ei välttämättä osannut odottaa. Mutta tällä kertaa tarina nosti geneeriseksi covershootteriksi yleisesti leimatun teoksen yllättäjäksi. Ehkäpä sille pitäisi antaa uusi mahdollisuus?

Muista myös: Äänestä: Valitse vuoden 2012 parhaat pelit

 

1. Spec Ops: The Line

Lue juttu: Spec Ops: The Line (PC, PS3, Xbox 360)

Pelin tarinallisena esikuvana on toiminut Joseph Conradin klassikkonovelli Heart of Darkness, joka analysoi ihmisissä asuvaa pimeyttä monella eri tasolla. Heart of Darkness -vaikutteet näkyvät muuallakin kuin pelastamista tarvitsevan amerikkalaisupseerin nimessä, eikä täydellisen hulluuden valtaamassa kaupungissa voi luottaa kehenkään. Ei ole oikeita tai vääriä, hyviä tai huonoja valintoja – vain eri tavalla huonoja.

Novelleille uskollinen mutta silti omaa polkuaan kulkeva tarina on ehdottomasti Spec Ops: The Linen parasta antia. Skriptiräiskinnöissä sodan psykologista puolta tutkitaan valitettavan harvoin, joten siinä mielessä The Linen idea ja kerronta eroavat valtavirrasta erinomaisesti.

 

2. Max Payne 3

Lue juttu: Max Payne 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Kesken turhanpäiväisen cocktail-tilaisuuden Maxin suojatit joutuvat naamiomiesten hyökkäyksen kohteeksi ja nämä saadaan hädin tuskin pelastettua väkivaltaisilta kidnaappaajilta. Brasilian suurin kaupunki São Paulo toimii näyttämönä uudelle, ensinäkemää kierommalle tarinalle, jonka rönsyilevä kerronta ei tosin aina pysy samassa paikassa.

Vaikka erityisesti pelin henkilöhahmot ovat melko stereotyyppisiä, niiden varaan rakennettu ja kekseliäästi kerrottu tarina on selkeästi Max Payne 3:n parasta antia. Käsikirjoituksesta vastaa Dan Houser -niminen herrasmies, jonka aikaisempiin meriitteihin lukeutuvat sellaiset melko tuntemattomat pelit kuten Red Dead Redemption, Bully ja lähes kaikki Grand Theft Autot. Ei liene kovin suuri yllätys, että käsikirjoitus rokkaa.

 

3. Binary Domain

Lue juttu: Binary Domain (PS3, Xbox 360)

Binary Domainille tämä ei riitä, vaan se yrittää nousta massan yläpuolelle lisäämällä soppaan suhteidenhoitoa. Pelaajan mukana roikkuvat tiimikaverit eivät ole vain kaksiuloitteisia pahvikuvia, vaan kaikilla on teoriassa oma persoonallisuutensa. Mitä fiksumpia käskyjä heille jakaa ja mitä enemmän heidän kanssaan on samaa mieltä, sitä enemmän tiimikaverit pelaajaa auttavat ja sitä parempi tunnelma ryhmässä on. Näin siis ainakin paperilla.

Käytännössä Binary Domainin ennakkoon mainostetuin ominaisuus on myös sen kömpelöin. Tehtävän aikana annetut käskyt eivät tunnu vaikuttavan lainkaan tiimikaverien fiilikseen, joten väliin on tungettu kohtauksia, joissa tiimi kävelee hitaasti kaupungin läpi ja joku toteaa jotain tyyliin ”Hei, tissibaarit ovat aika jees, vai mitä?” ja pelaaja saa valita yleensä kolmesta vastausvaihtoehdosta. Kyllä ja ei ovat vielä aika loogisia, mutta ”Daaaaamn!” –tyyliset kolmosvaihtoehdot ovat aina arpapeliä. Onko tämä nyt humoristinen ”Damn you nasty!” –tyylinen toteamus, vai vetääkö kaveri herneet nenäänsä? 50-50.

 

Aliarvostettujen helmien joukkoon ehdotettiin myös seuraavia teoksia: Dark Souls: Prepare to Die Edition, DayZ, Dragon’s Dogma, Hitman: Absolution, I Am Alive, Journey, WWE 13, Ridge Racer Unbounded, The Secret World, Tokyo Jungle, Trackmania 2: Canyon, Tribes: Ascend ja WWE 13.

Jokseenkin väärään kategoriaan eksyneitä ehdokkaita olivat XCOM ja Dishonored, joita ei suurin surminkaan voi kutsua aliarvostetuiksi helmiksi…

 

Vuonna 2011 finalistien lista näytti tältä:

  1. Duke Nukem Forever
  2. Dark Souls
  3. Gray Matter