Uusimmat

Vuoden 2012 huutavin vääryys: The War Z

16.01.2013 15:00 Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2012 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja tulokset näyttävät… Failahtaneilta.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet perusteltuja ja kategoriaan soveltuvia ehdokkaita, vaikka ne eivät yltäneetkään äänimäärällisesti.

Sisennetyt kappaleet ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta.

Vuoden 2012 huutavin vääryys:

  1. The War Z
  2. S.T.A.L.K.E.R 2:n kuoppaaminen
  3. Hitman Absolution

Vuoden huutavimpien vääryyksien listalle oli tällä kertaa yllättävän monipuolista tarjontaa, mutta kärkikolmikko nousi selkeästi esille.

The War Z -zombieseikkailun failsaaga nousi loppuvuodesta komeasti vuoden ikimuistettavimmaksi sähläykseksi. Jannattaa lukea alempaa löytyvät uutiset järjestyksessä.

S.T.A.L.K.E.R. 2 -scifiseikkailun peruuntuminen ja katoaminen otettiin sekin kovin suurella surulla vastaan, kun taas Hitman-sarjan jatkuminen Absolutionissa koettiin jokseenkin raivokkaaksi pelaajakansan pettämiseksi. Kuten eräskin lukija kommentoi, ”Hitman-pelisarja pilattiin täysin ja väännettiin typeräksi stealth-räiskinnäksi. Hyvästi valepuvussa salaa liikkuminen. Tervetuloa turhautuminen, kun sinut huomataan huoneen toisesta päästä, koska hei… kaikkihan tuntevat toisensa!”

 

1. The War Z

Lue juttu: Maailman paskimman autopelin tekijä teki maailman bugisimman zombipelin

Lue juttu: Valve veti The War Z:n myynnistä

Lue juttu: Surkea asiakaspalvelu sai The War Z -kehittäjät Valven tähtäimeen 

Lue juttu: The War Z -kehittäjä kertoo mielenkiintoisia juttuja yhteisökirjeessään

Peli julkaistiin Steamissä 17.12. ja rähinä käynnistyi heti. Peliä myytiin valheellisilla tuotetiedoilla, eikä missään ei mainittu että kyse on keskeneräisestä betaversiosta. Pelin heti ostaneet yllättyivät, kun Steamin tuotesivulle ilmestyi julkaisun myös pelin sisäisissä mikromaksuissa käytettäviä kultapaketteja, vaikka aiemmin mistään mikromaksuista ei oltu edes puhuttu.

Mutta kaikki tämähän oli vain pelaajien syytä.

”Ette lukeneet tuotetietoja”, pelin kehittäjä vastaa pelin jo ostaneiden valitukseen. Paitsi että kyllähän he lukivat. Eivätkä saaneet likimainkaan sitä peliä, mitä heille myytiin.

Ärtyneiden pelaajien mukaan heidän ostamastaan pelistä puuttui 90 prosenttia luvatuista ominaisuuksista. Pelimaailmakaan ei ollut lähelläkään luvattua 400 neliökilometriä, vaan ainoa betaversion mukana tuleva kartta ei ole kuin neljännes siitä. Kaupan päälle peli on niin pirun buginen ja vajaa. Mutta sehän on vain ostajien vika.

 

2. S.T.A.L.K.E.R 2

Lue juttu: Onko S.T.A.L.K.E.R. 2 peruttu vai ei? Kuka tietää!

Lue juttu: S.T.A.L.K.E.Rin tekijästudio lopettamassa?

Lue juttu: STALKER 2 elää ja voi hyvin, kuulemma

Lue juttu: S.T.A.L.K.E.R. 2 jäissä, tekijät uuteen firmaan

Lue juttu: Kuka omistaakaan S.T.A.L.K.E.R.-oikeudet?

Mainion S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat -pelin julkaisijana toimiva BitComposer Games on nimittäin ilmoittanut ostaneensa lisenssin S.T.A.L.K.E.R.-brändiin ja suunnittelevansa uusien S.T.A.L.K.E.R.-pelien julkaisua. GSC Game World on asiasta kovasti eri mieltä.

Sekaannus johtuu ilmeisesti siitä, että BitComposer on ostanut oikeudet Roadside Picnic -universumiin, johon alkuperäinen Stalker-kirjakin sijoittuu. S.T.A.L.K.E.R.-pelit puolestaan ottavat paljon vaikutteita kyseisestä universumista, vaikka GSC Game Worldillä ei ole ikinä ollutkaan virallista lisenssiä Strugatskyn kirjailijaveljesten tuotoksiin.

Ilmoilla on siis kaikki vakavan riidan aineksen. BitComposerin mukaan GSC Game Worldillä ei ole ikinä ollutkaan asianmukaista lisenssiä. GSC Game Worldin edustajan mukaan heidän omistamansa S.T.A.L.K.E.R.-oikeudet kattavat koko pelisarjan, pelisarjan maailman ja käytetyn teknologian. GSC näkee BitComposerin viittauksen S.T.A.L.K.E.R.-pelisarjaan yrityksenä hyötyä tunnetun pelisarjan maineesta.

 

3. Hitman Absolution

Lue juttu: Mulkaisu: Hitman Absolution

Lue juttu: Ota lunkisti Hitmanissa 

Lue juttu: Hitman-saaga jatkuu – mutta missä merkeissä?

Lue juttu: Hitman Absolution – huonoa hiippailua lineaarisissa ränneissä

Lue juttu: Hitman Absolution (PC, PS3, Xbox 360)

Hitman-pelisarjan suurin viehätyksen aihe on aina ollut sen tarjoama vapaus. Maailman paras salamurhaaja, koodinimi 47, saa kohteen ja loppu on pelaajan vastuulla. Murhat on aina voinut hoitaa aivan miten haluaa, joko laajan asevalikoiman avulla tai mielikuvitustaan käyttäen. Miksi tyytyä vaikka tarkkuuskivääriin, kun yhtä hyvin voi huijata kohteen räjäyttämään itsensä viritellyn grillin avulla taivaan tuuliin tai juoksemaan auton alle?

Eikä vapaus ole koskenut vain sitä lopullista murhatapaa, vaan kaikkea muutakin. On ollut pelaajan vastuulla, miten tarkkailee ja lähestyy kohdettaan, eristää tämän piiloon muulta maailmalta lopullista temppua varten ja sitten pakenee paikalta. Avoimen maailman murhasimulaattori, siis.

Puhun menneessä aikamuodossa, sillä Hitman Absolution on eri puusta veistetty peli. Eikä valitettavasti siitä parhaasta tammesta.

 

Huutaviksi vääryyksiksi koettiin monta muutakin asiaa. Kiitokset teillekin, jotka koitte allekirjoittaneen joulukuisen tapaturman vuoden kurjimmaksi asiaksi. Oli se sitä minustakin.

Muita vääryyksiä: Assassin’s Creed III:n PC-version jumittelu, Battlefield 3:n pilaaminen COD-kopioksi päivityksillä, se perinteinen CoD-vihailu Call of Duty: Black Ops 2:n muodossa, ettei Firefly-sarjaa ole vieläkään aloitettu uudestaan, Skyrimin lisärien puuttuminen PS3:lta, Mass Effect 3:n, THQ:n konkurssi, The Secret Worldin vaisu menestys, Walking Deadin hienous, Witcher 2 ja X-Com.

Negaa saivat myös maailmanlopun tulemattomuus, Murobbs:n käyttäjätunnusten resetointi ilman ilmoitusta ja monien isojen pelien siirtyminen vuodelle 2013.

 

Vuonna 2011 finalistien lista näytti tältä:

  1. Bulletstorm
  2. Call of Duty: Modern Warfare 3
  3. Battlefield 3

 

Suosikkifailaajani on...

Katso tilanne vastaamatta