Uusimmat

Wiikon wanha: Blade Runner

24.08.2013 14:00 Teemu Viemerö

Kulttimaineen saavuttanut Blade Runner -elokuva ei ollut ensi-illassa menestys, mutta maine kertyi vähitellen. Myöhemmin sitä arvostettiin yhtenä scifi-elokuvien ja kyperpunkin mestariteoksista, joka esittelee ränsistynyttä tulevaisuuden kuvaa. Maailmaa, jossa mikään ei ole kliinistä. Maailmaa, jossa korkea teknologia ei ole tavan pulliaisen käsillä. Synkkä ja sateinen Los Angeles piilotti sisäänsä Blade Runner -etsivän, jonka toimeenkuvaan kuului jahdata maapallolla luvattomasti asustelevat replikantit. Erikoisen tarinan juonikuvoista väitellään vielä tänäkin päivänä.

90-luvulla Westwood toi PC-pelaajille oman Blade Runner -kokemuksensa. Tavoitteena oli tehdä peli, joka sijoittuu samaan maailmaan mutta ei toista elokuvan tarinaa. Westwood halusi tuoda maailmaan jotain uutta, tarjoten fanien mieliksi myös viitteitä elokuvaan. Peli näin peli julkaistiin 21. päivä marraskuuta 1997.

Blade Runner oli aikaansa nähden erikoinen peli. Se oli raameiltaan perinteinen hiirellä naksuteltava seikkailu, joka mahdollisti myös ammuskelun. Nykypäivän vastaavia esimerkkejä löytyy muun muassa The Walking Dead- sekä Gemini Rue  -peleistä, joista jälkimmäinen on Blade Runnerille paljon velkaa. Pelissä myös päästään käyttämään tuttuja vempeleitä, kuten Esper-valokuvaskanneria sekä kuuluisaa Voight-Kampff-testeriä. Peli toi mainiosti esille dekkaritoiminnan ja rikosten selvittämiseen tarvittavat työkalut. Pelaaja pystyi todellakin sukeltamaan peliin sisään ja ratkomaan itse murhamysteerejä.

Peli ei ollut pelkästään erikoinen sen miljöön, tarinan ja pelattavuuden takia vaan myös teknologialtaan. Westwood halusi tuoda peliin kolmiulotteisuutta ja onnistui siinä, mutta peli ei vaadi raudan osalta 3D-grafiikkakiihdyttimiä. Yhtiö näet kehitti voxeleihin perustuvan grafiikkateknologian, jossa pikselissä on syvyys, korkeus ja leveys. Luultavasti tässä yksi syy siihen miksi olen voinut nauttia seikkailusta vielä jopa Windows 7 –koneilla.

Blade Runner on ikimuistoinen peli, joka on käsikirjoitettu yhtä kauniisti kuin elokuvakin. Westwood valmisti lisenssipelinsä todellakin tunteella ja hartaudella, johon harva pystyy tänä päivänä. Se kertoo myös elokuvan tärkeydestä pelintekijöille fanejakaan unohtamatta. Peliä myytiin maailmalla miljoona kopiota, mikä riitti kulttimaineeseen mutta ei hitiksi. Niinpä Westwoodin Blade Runner on peli, jonka vain harvat tietävät, vielä harvemmat pelanneet.

Blade Runner

Suunnittelija: David Leary ja James Walls, Westwood Studios

Julkaisija: Virgin Interactive Entertainment

Alustat: PC

 
Lisätietoja:

Blade Runner @ Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Blade_Runner_(1997_video_game)

Blade Runner @ Mobygames http://www.mobygames.com/game/windows/blade-runner

Blade Runner @ PC-GAMER Vol. 4 No. 9 September 1997, Westwood’s Blade Runner http://media.bladezone.com/contents/game/BR-PCGame1.html