Uusimmat

Wiikon wanha: Command & Conquer

03.06.2014 16:41 Teemu Viemerö

Jos pitäisi mainita se kaikkein legendaarisin strategianaksuttelu, niin monen suusta vastaukseksi tulisi Command & Conquer. Militaristista taktikointia tarjoava Command & Conquer julkaistiin vuonna 1995, joka toi Westwood Studiosin maailman kartalle yhtenä arvostetuimmista pelinkehittäjistä. Mainemittari pysyi tapissa aina vuoteen 2003 saakka, jolloin studio juljettiin.

Pelin tarina sijoittuu vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa sotaa eivät käy yksittäiset valtiot vaan ryhmittymät. Westwoodin perustajajäsen Brett Sperry uskoi sotien muuttuvan tulevaisuudessa tällaisiksi ja halusi esittää näkemyksensä pelin muodossa. Tämän myötä peli rakensi kuvan kahden järjestön, Global Defense Initiativen ja terroristijärjestö Brotherhood of Nodin, välisestä vastakkainasettelusta. Tätä kuvaelemaa hyödynnettiin myöhemmin paljon laajemminkin.

Westwood loi peliin kaksi kampanjaa, jossa kummallakin osapuolella oli oma tarinansa. Alunperin DOSille kehitetty peli julkaistiin kahdella CD:llä.

Westwood aloitti Command & Conquerin kehityksen vuonna 1993, mutta pelin mekaniikan historia alkaa kauempaa. Aikaisemmin Westwood teki itselleen tunnettavuutta kehittämällä Dune 2:n, jota pidetään yleisesti, joskin virheellisesti, ensimmäisenä reaaliaikaisena strategiapelinä. Vuonna 1989 julkaistu Herzog Zwei näytti ensimmäisenä esimerkin tukikohtataistelusta, mutta Command & Conquer ei ottanut siitä suoria vaikutteita. Pelin teema oli muuten alkujaan fantasiaa, mutta se vaihtui modernimpaan sotaan aiheen ajankohtaisuuden takia. Nykyaikaisemman sodinnan myös uskottiin miellyttävän paremmin suurta yleisöä. Ajankohtaisuus juontaa pelin kehityksen aikana käydystä Persianlahden sodasta.

Rätätätä, pum, pam!

Tuli vuosi 1995 – ja kansa rakasti C&C:tä. Tämän ymmärtää kun peliä tarkastelee tarkemmin. Idea on yksinkertainen ja peliin pääsee sisälle todella nopeasti. Ensimmäinen kenttä alkaa pienellä maihinnousulla ja rannalla seisovien tykkien tuhoamisella. Varsinainen tehtävä käynnistyy kun pelaaja valitsee tukikohta-autolle sopivan rakentumisalustan. Tämän ympärille rakennettava tukikohta avaa edelleen mahdollisuuksia rakentaa voimalaitoksen ja parakin, jossa voi kouluttaa sotilaita. Pian rantaan tulee avuksi muutama ajoneuvo, joita voi myöhemmin valmistaa myös itse.

Keskeisin peliä, sen tavoitteita, tarinaa ja koko pelisarjaa yhdistävä asia on tiberium. Meteoriitin mukana tullut mystinen kristallikasvi leviää ympäri maapalloa, jonka herruudesta sodan osapuolet taistelevat. Tiberium on pelaamisen kannalta elintärkeä, koska se on myös valuuttaa. Valuuttaa käytetään yksikköjen valmistamiseen ja sitä kerätään niin kutsutuilla harvestereilla. Valuutan kerääminen, tukikohdan ja joukkojen hallinnointi, tukikohdan puolustus sekä vihollisen järjestelmällinen tuhoaminen

Command & Conquer antoi pelaajilleen intensiivistä ja haastavaa reaaliaikaista strategiointia sekä ennen kaikkea tiukkaa militaritömistelyä, sulavalla pelattavuudella höystettynä. Westwoodin kokemus Dune 2:sta ja halu tehdä jotain uutta muodostivat myyntihitin ja pelialan legendan.

Vuonna 1996 Command & Conquer sai myös Red Alert -jatko-osan, joka sijoittuu vielä mielikuvituksellisempaan vaihtoehtoiseen historiaan.

Myöhemmin pelisarjassa on ollut monia osumia ja monia harharetkiä. Tarina jatkuu syksyllä, kun uusi nettipelattava, f2p-pohjainen Command & Conquer julkaistaan. F2p-meiningeistä huolimatta pelin luvataan palaavan juurilleen.

 

Lisätietoja:

Command & Conquer @ Wikipedia

Command & Conquer @ Mobygames

 

 

Command & Conquer

Suunnittelija: Joseph Bostic, Eydie Laramore, Brett W. Sperry, Erik Yeo / Westwood Studios

Julkaisija: Virgin Interactive

Alustat: PC, Mac (1995)  – myöhemmin Nintendo 64, PlayStation, Sega Saturn

Teemu Viemerö

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Duel of Ages 2 (lautapeli)

Lego Batman 3: Beyond Gotham –ensikosketus – pyhä avaruus, Bättis!

Middle-earth: Shadow of Mordor –ensikosketus – Mordorin musta varjo laskeutuu [osa 1]

Plantronics RIG Gaming Headset – kevyttä iloa korville

Valiant Hearts –ensikosketus – seikkailu ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa

Watch Dogs –ensikosketus: tietoverkkovakoilua ja räjähdyksiä [osa 3]