Uusimmat

Wiikon wanha: Cybermorph

08.10.2014 18:45 Teemu Viemerö

Jos Nintendo Entertainment Systemillä oli Mario, niin Atari Jaguarilla oli Cybermorph. Ne ihmiset, jotka tuntevat Cybermorphin, tietävät myös etten puhu hassun hauskasta tasohyppelystä. Kyseessä on avoimen maailman lentopeli, jota myytiin konsolin mukana. Tämä kertoi siitä, miten paljon Atari uskoi lentopelin myyntivoimaan, vaikka todellisuudessa kyseessä ei ollutkaan mikään tajunnanräjäyttäjä.

Vuonna 1993 Atari tarjosi 2000 markkaa maksaneen konsolin ainoaksi peliksi yksinkertaisen 3D-räiskinnän, joka syöksi ruudulle Starfoxin kaltaista matalapolygonista grafiikkaa. Cybermorph ei mullistanut pelimaailmaa saati hyödyntänyt 64-bittisen raudan koko potentiaalia, sillä pelin olisi pystynyt valmistamaan jopa 16-bittiselle konsolille. Cybermorph tarjosi pelaajilleen simppelin idean yksinkertaisella toteutuksella, joka kuitenkin viihdytti pienen hetken. Idea keltaisten timanttien keräilystä avaruusaluksella jättikin omanlaisensa lämpimän lapsuusmuiston.

 

Cybermorphin historia alkaa brittiläisestä Attention To Detail -pelifirmasta, joka tunnettiin myös ATD-lyhenteellä. Yhtiön perusti viisi Birminghamin yliopistosta valmistunutta ylioppilasta ideanaan tarjota viihde- ja yrityssovelluksia, erilaisia kehitystyökaluja sekä elektroniikkaa arcade-pelilaitteille. Parhaina päivinään yhtiö työllisti jopa 75 työntekijää ja ansaitsi vuosien saatossa Euroopassa kulttimaineen. Viimeiset päivänsä yhtiö näki elokuun 28. päivä vuonna 2003.

ATD tunnettiin parhaiten menestyneistään Rollcage- ja Rollcage 2 -PlayStation-peleistään, joista viimeisimmästä yhtiö pokasi itselleen BAFTA-palkinnon. Cybermorph oli kuitenkin yhtiön ensimmäinen askel videopelien maailmaan.

Cybermorphin idea oli yksinkertainen. Pelaaja ohjasi avaruusalusta  eri planeetoiden pinnalla keräten timantteja sekä tuhoten vihollisaluksia. Kultakin planeetalta piti kerätä ennalta määrätyn verran timantteja, jonka jälkeen matka eteni seuraavalle tasolle. Jokainen taso sisälsi kahdeksan planeettaa sekä pienimuotoisen, tasojen välisen pomotaistelun. Bonuskenttineen räiskintää riitti 50 kentän verran.

Cybermorph oli pohjimmiltaan arcademainen, ja se näkyi myös sen armottomuudessa. Avaruusräiskintä jakoi kuolemaa pienistäkin virheistä ja elämien loppuessa seikkailu alkoi aivan alusta. Peli ei siis tuntenut jatkamisen käsitettä, vaan haastoi pelaajan ja opetti virheiden kautta. Sen aikakauden pelit osasivat mainiosti luoda tylyä haastetta, joka on nykypäivänä (JOKin huom: onneksi) vain menneisyyden haamu.

 

Cybermorph oli kuitenkin kehityksellisessä mielessä mielenkiintoinen. Alunperin avaruusräiskintä kehitettiin Atarin 32-bittiselle Panther-konsolille. Sitten yhtiö hautasi Panther-suunnitelmat ja siirtyi kehittämään 64-bittistä Jaguaria. Peli portattiin suoraan Jaguarille, joka selventää sen, miksi se oli julkaisupeliksi graafisesti kehno.

Atari julkaisi tuntemattomistä syistä pelistä kaksi eri versiota. Cybermorphin myöhäisempi vuoden 1994 versio julkaistiin puolta pienemmällä, yhden megatavun kokoisella pelikasetilla. Kehittäjät olivat myös karsineet siitä alkuesittelyn, loppuanimaation sekä Skylar-tekoälyn kolme repliikkiä.

Cybermorph sai kuitenkin Battlemorph-jatko-osan vuonna 1995. Vuonna 2008 wearejaguar.com-sivusto julkaisi puolestaan erikoisen uudelleenjulkaisun, joita valmistettiin vain 10 kappaletta. Erikoisversio sisälsi harvinaista materiaalia Cybermorphin kehityksestä sekä kaikkien kehittäjien nimikirjoitukset. Valitettavasti jatko-osa kuin myös alkuperäisen pelin erikoispainos julkaistiin vain Jaguar CD -lisälaitteelle, joka omasi pahoja suunnitteluvirheitä ja tyyppivikoja.

 

Lisätietoja:

Cypermorph @ Wikipedia

Cypermorph @ Mobygames

 

Cypermorph

Suunnittelijat: Fred Gill, Brian Pollock

Tekijä: Attention to Detail Limited

Julkaisija: Atari

Alustat: Atari Jaguar (1993)

Teemu Viemerö

 

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja