Uusimmat

Wiikon Wanha: Secret of the Monkey Island tarjosi ikimuistettavaa piraattikomiikkaa

14.08.2009 14:05 Jukka O. Kauppinen

Vuonna 1990 julkaistu seikkailupeli Secret of the Monkey Island on ikuistettu videopelien historiaan lukemattomilla ylistyslauluilla. Syystäkin. Lämminhenkinen ja komediallinen seikkailupeli on esimerkki upean pelisuunnittelun ja taidokkaan käsikirjoittamisen harvinaisen onnistuneesta yhdistelmästä.

Monkey Island on myös siitä erikoinen peli, että sitä voisi väittää kaikkein eniten naisiin ja muihin ei-hardcore-pelaajiin purreeksi teokseksi ajalta ennen Simsejä.

Muutamien jatko-osien verran jatkunut Monkey Island –saaga onkin kokonaisuudessaan yksi kaikkien aikojen rakastetuimpia pelisaagoja. Valitettavasti se hiipui pelikartalta seikkailupelien yleisen sukupuuttoon kuolemisen myötä. Tänään seikkailut ovat kuitenkin taas nosteessa, pienessä mutta kuitenkin. Mutta siitä myöhemmin.

The Secret of Monkey Island alkaa hauskasti, jatkuu lystisti ja loppuu ihanaisesti. Peli kertoo tarinan Guybrush Threepwood –nimisestä nuorukaisesta, joka haluaisi olla ihan oikea merirosvo. Merkkarit eivät kuitenkaan lämpene tulokkaalle ihan tuosta vain. Guybrushin täytyy suoriutua ensin kolmesta haasteesta.

Matkan aikana tapahtuu yhtä jos toista. Guybrush muun muassa tarjoilee pelaajille yhden pelihistorian kauneimmista romansseista, kun hän menettää sydämensä ihanalle Elaine Marley –neitokaiselle. Monen mutkan jälkeen kaikki on täydellistä – ja sitten paikalle tupsahtaa pelihistorian kamalimpiin kuuluva ilkiö, kummitusmerirosvo LeChuck, joka sieppaa morsiamen. Oi voi voi!

Wikipediasta lainaten:

The Secret of Monkey Islandin päähahmo on merirosvoksi pyrkivä Guybrush Threepwood. Peli alkaa Karibianmerellä kuvitteellisella Mêlée-saarella, jossa Guybrush tapaa kolme merirosvopäällikköä. Päästäkseen merirosvoksi hänen on läpäistävä kolme koitosta, joilla osoittaa taitonsa miekkailussa, aarteenmetsästyksessä ja rosvouksessa. Hänellä ei kuitenkaan ole ennestään taitoja näiltä aloilta, ja Mêlée-saari jostain syystä kuhisee merirosvoja, jotka pelkäävät lähteä merille.

Karibianmerta pitää hallussaan kuolleen merirosvo LeChuckin kummitus. Hän oli jo eläessään vesien kauhu, ja hänen palattuaan kummituslaivallaan häntä pelätään vielä enemmän. Lisäksi hän on soluttautunut elävien joukkoon ja esittää Mêlée-saaren šeriffiä varmistaakseen, ettei kukaan nouse uhmaamaan hänen merien yksinvaltaansa.

Guybrush tapaa kolmea koitostaan läpäistessään Mêlée-saaren kauniin kuvernöörittären Elaine Marleyn ja he rakastuvat toisiinsa. LeChuck on rakastunut myös häneen, ja ryöstää hänet Apinasaaren (Monkey Island) piilopaikkaansa. Guybrush päättää pelastaa Elaineen.

Hankittuaan laivan ja miehistön Guybrush päätyy voodoo-loitsun avulla Apinasaarelle. Siellä hän tapaa alkuasukkaita ja haaksirikkoutuneen Herman Toothrotin, joka on rakentanut useita laivoja ja kerran kouluttanut apinoista miehistön, mutta odottaa silti, että hänet tullaan pelastamaan haaksirikkoutuneen velvollisuuksien mukaan.

Monkey Island on niin täydellinen peli kuin pieni ihminen uskaltaa vain toivoa. Sen pää- ja sivuhenkilöt ovat uskomattomia ja mieleenpainuvia. Pelin tapahtumat, dialogi ja ideat olivat ja ovat ainutlaatuisen viehättäviä. Kukapa ei voisi pitää Guybrush Threepwoodista, tuosta kömpelöstä nuorukaisesta, jolla tuntuu olevan kaksi vasenta jalkaa? Guybrush kompuroi ongelmasta toiseen, selvittäen ne huumorintajunsa, iskevän mielikuvituksensa ja tietenkin pelaajan avustuksella. Ja Elaine, ah tuo hurmaava Elaine. Merirosvosaaren kuvernööristä wannabe-piraatin morsiameksi. Ihmeelliset ovat elon tiet.

Ja kukapa ei nauraisi ääneen muistellessaan kuinka pelin miekkailemista. Se voittaa, joka toista pahemmin herjaa.

Häikäisevän pelisuunnittelun ja käsikirjoituksen ohella suuri osa Monkey Islandin viehätysvoimasta selittyy varmasti sillä, että peli ei rankaise. Pelaaja ei voi kuolla tai jumiutua jonkin typerän pikku virheen seurauksena. Keskustelujärjestelmä mahdollistaa huolettoman jutustelun ja eri vaihtoehtojen kokeilun, ilman että joku tuikkaa tikarilla kylkeen väärän vastauksen takia.

Onkin hämmästyttävää miten moni nainen ja tyttö on pelannut Monkey Islandia ja reagoi ihastuneesti Guybrush Threepwoodin tai Monkey Islandin mainitsemiseen. Usein onkin tuntunut siltä, että pelipoikien ohella 90-luvulla myös huikean suuri osa maan kasvavasta tyttö- ja naisväestöstä on pelannut Monkey Islandeja tavalla tai toisella, vaikka tyttöpelaaminen ei vielä tuolloin järin muodikasta ollutkaan.

Mutta näin se vain on. Guybrush ja Monkey Island iskivät sukupuoleen ja ikään katsomatta kaikkiin, jotka ymmärsivät hyvän tarinan ja hauskan komedian päälle.

Vaikka Monkey Island –sarja onkin ollut pitkään pelkästään retrosetien huumetta, on myös LucasArts lopulta huomannut seikkailupelien kaupallisen kasvun potentiaalin. Niinpä yhtiö ilmoittikin tuovansa sarjan takaisin pinnalle, kaiken lisäksi yhteistyössä Telltale-pelitalon kanssa. Tuoreeltaan Sam & Max- ja Wallace & Gromit –peleistään tunnettu Telltalehan on vanhojen LucasArts-seikkailupelisuunnittelijoiden perustama, joten liittoa voi kuvailla taivaassa luoduksi.

Uuden Tales-sarjan ensimmäinen seikkailu on jo julkaistu ja hyvää on tarjolla, sillä peli sai jopa eDomen harvinaisen Suosituspeukun:

Tales of Monkey Island Episode 1: Launch of the Screaming Narwhal (PC)

Kesäkuun alussa järjestetyn E3-tapahtuman suurin uutispommi oli monelle pelaajalla Telltale Gamesin ilmoitus uusista Monkey Island –peleistä. Vino pino naavapartoja lukee Lucasartsin legendaarisen merirosvoseikkailun yhä suosikkipeliensä joukkoon, joten tilausta uudelle osalle oli.

Samalla Telltalen edessä oli kuitenkin mammuttimainen urakka: voiko pelaajien vuosien varrella patoutuneita odotuksia täyttää mitenkään vai onko tuloksena armotonta dissausta? Ensimmäisen osan perusteella dissattavaa ei paljon ole, vaan kyseessä on Telltalen parhaimmistoon kuuluva peli.

LucasArts on myös julkaissut modernisoidun painoksen alkuperäisseikkailusta.

Siitä lisää täällä: Monkey Islandin modernisoitu Special Edition julkaistiin

 

Lisätietoja:

Secret of the Monkey Island @ Mobygames

Secret of the Monkey Island @ Wikipedia

 

Secret of the Monkey Island

Suunnittelija:Ron Gilbert

Julkaisija:LucasArts

Alustat: Amiga, Atari ST, PC (1990-1991)

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja (mm. Jet Set Radio, Willy Beamish, Warhawk, Dune 2…)

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja (mm. NARC, Tetris, Space Harrier, OutRun, Arkanoid…)

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Champions Online osa 2 – Bill Roperin aikaansaannokset ja morppailu konsoleilla

Ensikosketus: Order of War – Square Enixin sotastrategia osa 2

FUEL – vauhdita ilmastonmuutosta ja kuluta luonnonvaroja

Sims 3 (Mac, PC)

Star Ocean 4: The Last Hope (360)

Tales of Monkey Island Episode 1: Launch of the Screaming Narwhal (PC)

Ubisoft tekee Assassin’s Creedistä lyhytelokuvia – eDomen leffahaastattelussa Assassin’s Creedin tekijät

Wallace & Gromit’s Grand Adventures Episode 4: The Bogey Man (PC, 360)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 8)