Uusimmat

Wiikon wanha: Shogun: Total War

28.04.2011 17:35 Jukka O. Kauppinen

Vuonna 2000 ilmestynyt Shogun: Total War nosti kertarysäyksellä brittiläisen Creative Assembly -studion pelimaailman raskaaseen sarjaan. Syystäkin. Japanin sotaista historiaa kuvaava strategiapeli oli huikea teos, joka lämi pelaajien pöydille valtaisasti uusia ideoita ja raikkaita pelattavuuden tuulia.

Samalla Shogunista kasvoi pelimaailmassa melkeinpä omaa genreään suvereenisti hallitsevan Total War -sarjan esi-isä.

Total Warien vetovoima on siinä mielessä kiintoisa ilmiö, että nykyaikana raskaat strategiapelit lasketaan turhan usein naavapartaisten panssaripäiden jutuksi. Kuten lentosimulaattorit ja moni muukin vaativampi peligenre. Vaikka pelaaminen on nykyään suositumpaa kuin koskaan ennen, ovat pelit valitettavasti yksinkertaistuneet ja valikoima kaventunut. Total Warit ovat kuitenkin poikkeus sääntöön. Niitä pelaavat nekin, jotka eivät muutoin strategioihin koskisi.

Outo juttu – mutta henkilökohtaisesti olen siitä kovin iloinen. Ja ovathan Total Warit yksinkertaisesti aivan hillittömän upeita, vetovoimaisia ja kiinnostavia pelejä.

Niin oli se ensimmäinenkin. Shogun.

Shogun: Total War esitteli meille ensimmäisen kerran pelisarjan klassikoiksi muodostuneet peruspiirteet. Suurella kartalla käytävän suursodan, valtakunnan ylläpidon ja armeijoiden liikuttamisen – sekä pienemmillä kartoilla käytävät taktiset taistelut.

Karttatilassa lisäksi tutkittiin uusia teknologioita, aseita ja koulutettiin armeijoita, eli valmisteltiin merkittävällä tapaa sotahommia.

Jotkut pelaajat pitävät enemmän strategiasta kuin taisteluista ja toisinpäin. Itse olen Total War -peleissäni päätynyt yleensä peluuttamaan peruskahakat tekoälyllä ja tarttumaan ohjaksiin vasta, kun taisteluissa on todella paljon pelissä. Muutoin suursodasta selviäminen olisi vähän turhan hidasta.

Vaikka Shogun olikin suurimittakaavaisena strategiapelinä upea, pelin visuaalinen kuvaelma reaaliaikaisista tuhansien ja tuhansien sotilaiden kokoisten armeijoiden yhteenotoista oli jotain uskomattoman hienoa. Vähän mielikuvitusta peliin ja voi miten uskomattoman hyvältä se tuntuikaan, kun oma keihäsyksikkö ottaa vihollisen vastaan – ja sitten vihujoukkion kylkeen ratsastaa oma ratsuväki. Viholliset kauhistuvat, kaatuvat – ja pakenevat. Mutta monikaan ei pelastu!

Ah, sitä voiman ja vallan tunnetta.

Sotimisen ja politikoinnin ohessa Shogun lämmitti suunnattomasti myös Japanin historiallisella kuvauksella. Todelliset hahmot ja historia lomittuivat saumattomasti pelaajan omaan tarinaan. Nousevan auringon maan rikas historia välähteli tietokoneen näytöllä ja vei pelaajat uskomattomalle matkalle, jonka lopullisena palkintona oli shogunin valtaistuin – ja yhdistetty Japani.

Eikä tämä matka ole vieläkään päättynyt.

Tsekkaa: kaikki Domen Total War -uutiset ja -artikkelit.

 

Lisätietoja:

Shogun: Total War @ Wikipedia

Shogun: Total War @ Mobygames

 

Shogun: Total War

Suunnittelija: Michael Simpson

Julkaisija: Creative Assembly / EA

Alustat: PC

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

3DS-pelit testissä – mitä konsolin alkuvaiheen pelit tarjoavat?

Combat Mission: Battle for Normandy – haastattelussa Steve Grammont

iOS-pelit testissä 2: Neuroshima Hex, Memodies, Get Outta My Galaxy!, Bang! ja Cut the Rope

SOCOM: Special Forces – erityisesti moninpelaajille

World of Tanks – haastattelussa tankkimorpin tekijät (osat 1-9)