Uusimmat

Wiikon wanha: Space Station Manager

15.01.2015 14:00 Muropaketin toimitus

Kukapa ei ole halunnut kokeilla siipiään avaruusaseman pormestarina. Tähän vakanssiin kotimainen Space Station Manager tarjoaa kerrassaan erinomaiset eväät. Kiertoratakaupungin avaimet ovat valitettavasti hukassa, sillä verkosta saa enää vain lyhyen demon. Parikymmentä dollaria kustantava täysversio on kadonnut syvälle bittiavaruuteen.

Tämä on todella sääli, sillä jo demo vakuuttaa pelin puuhastelupotentiaalista. Oman avaruusaseman tuunaamiseen saa tuhrattua tunteja, vaikka tyrkyllä ei ole kuin nipullinen peruskomponentteja. Täysversio lupasi tukuittain lisäkilkettä ja täyden modituen. Verkon perusteella Kubrickin luomukset jäävät kirkkaasti käyttäjäyhteisön Babylon-projektien jalkoihin. Minua niin harmittaa, etten pääse itse rakentelemaan kiertoradalle unelmakämppääni.

Nyt Maan kiertoradalla möllöttävään moduuliviidakkoon saa asennettua aurinkopaneeleita, labroja, miehistökoppeja sun muita lisäpalikoita. Kapitalismin hengessä avaruudessakin tavoitellaan voittoja, joten mielin määrin lisäkilkettä ei omaan Kuolontähteen voi pultata. Rakentelun lisäksi esimerkiksi aurinkopaneelit on osattava suunnata oikein, jotta ne tuottavatkin jotain.

Kolmen akselin avaruusnaksutteluissa käyttöliittymä on aina kysymysmerkki, mutta Space Station Manager hoitaa homman kotiin tyylillä. Moduuleja pultataan aseman vihreinä hehkuviin kiinnityspisteisiin ja kuvakulma pysyy lukittuna aseman keskiosaan.

Demon tarjonta on nähty muutamassa minuutissa, mutta peli onnistuu välittömästi vakuuttamaan avauruuspormestarin vakanssin parhaista puolista.

Huom: ylläoleva peliesittely on alkujaan teoksesta Sinivalkoinen pelikirja.

 

JOK uutisoi pelistä aikoinaan näin:

Suomalainen tietokonepeli mukana kansainvälisessä pelikilpailussa

Suomalaisen Helsingissä toimivan Mistaril Oy:n kehittämä Space Station Manager -rakentelupeli ylsi tänä vuonna maailmanlaajuisen Independent Games Festival -kilpailun finaaliin. Kilpailuun ottaa osaa itsenäisiä pelitekijöitä kaikkialta maailmasta.

Independent Games Festival  -kilpailu on alalla erittäin arvostettu ja siinä pärjänneet uudet kyvyt ovat usein saaneet tuotteensa paremmin näkyviin maailmanmarkkinoille.

Mistarilin peli on ensimmäinen suomalaispeli, joka läpäisee kilpailun tiukat alkukarsinnat. Kilpailu huipentuu lopulta maaliskuussa 2004 San Josessa Kaliforniassa järjestettävässä kolmipäiväisessä tapahtumassa, johon luonnollisesti toivotamme onnea Mistarilille.

Space Station Manager osallistuu kymmenen finalistin joukossa Internetistä ladattavien pelien sarjaan. Sarjan alkukarsintaan osallistui kaikkiaan 73 peliä 18 maasta.

Saavutus on erinomainen pienelle yhden henkilön yritykselle. Mistarilin taustavoima on Kai-Peter Bäckman, joka aloitti ohjelmoinnin jo vuonna 1987 tehden Amiga-kotimikrolle pienempiä pelejä ja demoja. Harrastus on kehittynyt sittemmin ammatiksi ja pelien tekeminen onkin Bäckmanin perustaman Mistaril-yrityksen pääliiketoimintaa.  Space Station Manager on Mistarilin ensimmäinen kaupallinen tuote.

”Pelin kehitys alkoi keväällä 2002. Kevään ja kesän aikana kokeilin paria eri peliprototyyppiä ja Space Station Manager vaikutti lupaavimmalta. Pelin kehitys pääsi vauhtiin kesän lopulla ja helmikuussa 2003 peli tuli ensimmäistä kertaa myyntiin. Olen itse työskennellyt täysipäiväisesti projektin parissa alusta alkaen”, Bäckman kertoo tuotteensa historiasta.

Julkaisun jälkeisen vuoden aikana peliä on päivitetty lähes 30 kertaa, mikä kertoo, että tuotteisiin käytetään erittäin paljon aikaa eikä yritys siirry yhden pelin valmistumisen jälkeen heti seuraavaan.

”Tarkoitus on jatkaa Space Station Manager pelin kehittämistä seuraavat 5-7 vuotta ja julkaista vuoden 2004 alussa samaan tuoteperheeseen sopiva toinen peli”, Bäckman kertoo tulevaisuudensuunnitelmista.

Mistaril kertoo Space Station Managerista:

Space Station Manager edustaa uudenkaltaisia Internetin kautta ladattavia ja ostettavia pc-pelejä. Peli on saanut innoituksensa kansainvälisestä avaruusasemaprojektista. Kokeiluversion voi ladata ilmaiseksi Internetistä. Täysi versio maksaa 25 euroa ja on välittömästi ostettavissa Mistaril Oy:n sähköiseltä kauppapaikalta.

Ja myöhemmin näin:

Kotimainen Space Station Manager uudistui

Kotimaisen Mistarilin tuottama Space MAX -peli on yhdistetty yhtiön aiempaan tuotteeseen Space Station Manageriin. Vuonna 2003 julkaistun pelin uusin versio onkin melkoinen pakkaus avaruuspelien ystäville, sillä ShortHike 2.0 -nimellä tunnettu avaruussimulaattori sisältää nyt sekä maatakiertävän avaruusaseman suunnittelun, rakentamisen ja operoinnin ohella myös Mars-planeetan pinnan oloja kuvaavan simulaation.

Space Station Manager ylsi viime vuonna maailmanlaajuisen Independent Games Festival -kilpailun finaaliin ensimmäisenä karsinnat läpäisseenä suomalaispelinä. Kilpailuun otti osaa itsenäisiä pelitekijöitä kaikkialta maailmasta.

Saavutus oli erinomainen pienelle yhden henkilön yritykselle. Mistarilin taustavoima on Kai-Peter Bäckman, joka aloitti ohjelmoinnin jo vuonna 1987 tehden Amiga-kotimikrolle pienempiä pelejä ja demoja. Harrastus kehittyi sittemmin ammatiksi ja pelien tekeminen onkin Bäckmanin perustaman Mistaril-yrityksen pääliiketoimintaa. 

 

Space Station Manager

Suunnittelija, tekijä: Mistaril

Julkaisija: Mistaril

Alustat: PC – 2003

Juho Kuorikoski

 

 

Artikkeli on julkaistu alun perin joko teoksessa Sinivalkoinen pelikirja tai sen verkkosivuilla. Sinivalkoinen pelikirja on ensimmäinen teos, joka yhdistää suomalaisen pelialan historian ja kaupalliset tuotteet yhdeksi kokonaisuudeksi. Kolmessakymmenessä vuodessa on julkaistu yli 600 sinivalkoista peliä, joista suurin osa on esitelty ja arvosteltu teoksen sivuilla. Yksinkertaisista Commodore 64 -peleistä on kuljettu Alan Waken kaltaisiin jättibudjetin konsolipeleihin sekä Supercellin ja Rovion miljardituottoja takoviin kassamagneetteihin. Kirjaa varten on haastateltu yli kuuttakymmentä alan toimijaa ja taustavaikuttajaa. Yhdessä tekijöiden äänellä kerrotun historian ja persoonallisella otteella kirjoitettujen peliesittelyjen kanssa Sinivalkoinen pelikirja muodostaa perusteellisen selvityksen suomalaisen pelialan kasvusta, kehityksestä ja tulevaisuudesta.

Sinivalkoinen pelikirja – Suomen pelialan kronikka 1984-2014

Kirjailija: Juho Kuorikoski

Kustantaja: Fobos

Hinta: 43 euroa

Lisätietoja: http://sinivalkoinenpelikirja.com/

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lisää aiheesta

Wiikon wanha: Cybermorph 

Wiikon wanha: Space Satellite (MSX, 1985) 

Wiikon wanha: Normality 

Wiikon wanha: Police Quest: In Pursuit of the Death Angel