Uusimmat

Wiikon wanha: Steel Battalion

27.07.2012 18:30 Jukka O. Kauppinen

Capcom teki 10 vuotta sitten jännittävän palasen pelihistoriaa. BattleTech-henkinen ’Mech-simulaattori Steel Battalion ei jäänyt historiaan siksi, että se oli hyvä peli, vaan vain ja ainoastaan peliohjaimensa ansiosta.

Steel Battalionia pystyi näet pelaamaan vain sillä muhkealla ohjainviritelmällä, joka on yhä tänäänkin omiaan saamaan HOTAS-friikahtaneet lentosimuilijat vaihtamaan väriään.

Steel Battalion olikin eri velmu peli. ”Vertikaalitankkia” ohjattiin neljän ohjaimen järjestelmäll, jossa molemmilla käsille oli omat joystick-paneelinsa, niiden välissä namiskuukkeleilla täytetty ohjainpaneeli, vieressä kaasukahva ja oli jaloillekin polkimia. 40 nappia, kytkintä, sauvoja ja polkimia – kyllä on konsolipeliä ohjaimella siunattu.

Pelaamistakaan ei oltu tehty järin suoraviivaiseksi. Tankki piti osata käynnistää nipsuja ja napsuja naksuttelemalla kunnes laite oli saatu virtaan ja murisemaan tyytyväisenä. Sen jälkeen suunnattiin sotimaan vihollisjoukkoja vastaan. Armotontakin homma oli – jos turpiin tuli, niin pelaajan piti ehättää laukaisemaan heittoistuimensa oikeita kytkimiä takomalla. Jos et ehtinyt, niin hahmosi kuoli ja game over, kuolemasi tallentui pelisaveen ja jouduit aloittamaan alusta.

Jos ihan rehellisiä ollaan, niin Steel Battalionin ohjaimet ovat näin simumiehen käsiin vähän heppoisia eivätkä sauvatkaan ole mitään joka suuntaan taipuvia analogitikkuja. Ei näillä mitään lentosimuja lennetä, mutta koska ohjaimet ja peli on rakennettu täsmästi yhteen, niin mitään pelillisiä ongelmia ei tästä tule.

Isompi harmi löytyy ihan muualta. Muistan miten tutustuin 10 vuotta sitten Steel Battalioniin eräillä messuilla ja jutustelin ohjainten hyödyntämisestä kehittäjien kanssa. Heidänkin haaveissaan oli tehdä lisää pelejä, jotka tukevat mahtavia ohjaimia. Mutta toisinhan siinä kävi – Steel Battalion jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi julkaisuksi, joka tuki näitä upeita ohjaimia.

Ohjaimille on toisaalta löydetty hyötykäyttöä PC-puolelta, sillä jotkut näppärät tuunaajat ovat sorvanneet ne toimimaan PC:llä muun muassa MechWarrior 4:ssä. Sinänsä luulisin, että kunnollinen CH Productsin tai Saitekin HOTAS-ohjainsetti olisi kuitenkin nykyaikana yhteensopivampi ja toimivampi. Ei takuukaan liene pahitteeksi, sillä 10 vuotta vanhan ohjaimen huoltaminen vaatii jo vähän meisselitaitoja.

Entäs se peli? Sori, olen päässyt sen ääreen sen verran harvoin ja viimeksi niin kauan sitten, ettei minun kannata siitä paljoa puhua, kuitenkin muistan kaiken pieleen. Teoksen immersio taisi kuitenkin syntyä enemmänkin ohjainten lumosta kuin laadukkaasta sisällöstä. Lisää pelaamisen iloa tarjoiltiin myöhemmin Steel Battalion: Line of Contact -laajennuksella, joka toi peruspeliin kiitettävästi moninpelisodittavaa.

Steel Battalion on kuitenkin jäänyt mukavaksi osaksi pelihistoriaa, ja sen legendaa lämmitellään parhaillaan uudella Xbox 360 Kinect -pohjaisella Steel Battalion: Heavy Armor -jatko-osalla.

Ps. Vaikea sanoa mikä oli loppumetreillä Capcomin syy Steel Battalionin tekemiseen. Pieni 50 000 pelin painos myytiin kuitenkin loppuun ja yhtiö pääsi omilleen.

 

Aktiivisen Steel Battalion -pelaajan muisteloja voit lukea Pelaajalehdesta: Pelaajaklassikko: Steel Battalion

Saadaksesi optimaalisen nopeuden VT:llesi on sinun myös irroitettava tyhjät bensatankit jotta vehkeen kokonaispaino vähenee. Etäisyysmittaria on jatkuvasti tarkkailtava ja muutettava asevalintaasi sen mukaan ovatko aseet tehokkaita esimerkiksi tuhanteen vai kahteen tuhanteen metriin. VT:n ohjaaminenkaan ei ole jotain mitä voit tehdä vain vasemmalla kädellä, vaan liian jyrkkä käännös liian nopeassa vauhdissa johtaa kaatumiseen. Mukana on myös radioliikenne, ja puhuaksesi siipimiehillesi on radioon viritettävä oikea taajuus.

 

Lisätietoja:

Steel Battalion @ Wikipedia

Steel Battalion @ Mobygames

http://www.steelbattalion.org

Steel Battalionin ohjaimet PC:llä

 

 

Steel Battalion

Tekijä ja suunnittelija: Junji Okubo

Julkaisuja: Capcom

Alustat: Xbox, 2002

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Angry Birdsiä yhteistyössä – haastattelussa Housemarquen Ilari Kuittinen

Battlestar Galactica (Lautapeli)

Resident Evil 6 -ensikosketus

ShootMania Storm yrittää uudeksi Counter-Strikeksi

The Secret World: respecin tarpeessa!