Uusimmat

AG Drive Soundtrack – parasta suomalaista pelimusaa ikinä

19.02.2015 18:15 Jukka O. Kauppinen

Pelimusiikista kirjoitetaan ihan liian vähän. Onhan se hankala aihe käsitellä, sekä pelien yhteydessä että erikseen. Nyt kuitenkin on ihan pakko, sillä Wipeout-henkinen suomipeli AG Drive jytyyttää soundtrackillään aivan mielettömän upeasti.

Tässä on musiikkia, joka toimii sekä pelissä että sen ulkopuolella.

Mennäänpä ensin vähän ajassa taaksepäin. Vuosi 1995. Psygnosis ja Sony. Ensimmäinen PlayStation  tuli kauppoihin Euroopassa 29.9.1995 ja yksi julkaisupeleistä oli mieletön teknojumputuskaahailu WipeOut. Molemmista syntyi ilmiö, ja WipeOut on yhä yksi PlayStation-konsolien tykätyimmistä peleistä. Siinä oli myös aivan huikean kova teknojumputusmusa, josta osa varta vasten peliin sävelletty, osa lisensoitu, osa suoraan genren kovilta nimiltä kuten The Chemical Brothersilta. Jympsjymps oli iso osa pelin vetovoimaa, sillä se sopi hyvin ajopelin meininkiin. Eikä se ollut vahinko, peli oli suunniteltu nimenomaan vauhtimusan kanssa pelattavaksi.

20 vuotta myöhemmin suomalainen ZORG Entertainment julkaisee pelin AG Drive. Se on moderni WipeOut, modernilla musiikkiraidalla. Ja hyvä luoja millaisella musiikkiraidalla.

Tämä on mahtavan huikeaa konemusatykitystä, jonka ensimmäisen satunnaisten biisien kuuntelun aikana jalka jo vipatti, volyymisäädin kipusi ylöspäin ja katselin kalenteria, että milloinkas se meidän seuraava konemusaklubimme nyt olikaan. Jos nämä biisit eivät saa konemusaväkeä tanssilattialle, niin ovat mokomat luultavasti umpikuuroja ja huonoja ihmisiä.

Olen viime viikot kuunnellut paljon pelimusiikkia tulevaa artikkelia varten. Kovasti on jytyyttänyt ja hyviäkin levyjä löytynyt. Mutta AG Driven soundtrack on jotain ihan omaa luokkaansa. Se ei ole taustalurittelua, jota muokataan lennosta pelitapahtumien mukaan. Ehei, nämä ovat upeita, tiukkoja, iskeviä konebiittejä. Parasta uutta elektronista musaa, mitä olen kuullut pitkään aikaan. Kappaleita, jotka toimivat myös pelin ulkopuolella.

Tietty jos konemusiikki ei miellytä, niin sitten tuhlaat aikaasi tämän jutun parissa. Mutta lue toki loppuun, edes yleissivistyksen kannalta.

Mies AriTunesin takana: Ari Pulkkinen. Hyvin monen suomipelin säveltäjä ja äänisäätäjä.

Vaikka pelin soundtrackin biisit ovat kahdeksalta eri säveltäjältä, niin säveltäjä- ja tuottajamaestro Ari Pulkkinen on pitänyt hienosti ohjat käsissään. Biisit tykittävät hienosti samaan tiettyyn vauhtikaavaan, eivätkä heittelehdi tyylillisesti tai genrellisesti. Silti säveltäjät ovat paahtaneet kukin oman tyylinsä mukaisesti, tehden selkeästi erilaisia ja erityylisiä biisejä. Samaan hiileen on puhallettu, mutta eri tavoin.

Tulos häikäisee. Jos nyt kovia faktoja ladotaan pöytään, niin tämä on luultavasti paras suomalaisen videopelin soundtrack ikinä. En väitä, etteikö yksittäisissä peleissä voisi olla parempiakin tunnusbiisejä ja kukapa nyt voisi olla kyynelehtimättä, kun Poets of the Fall leijuttelee Max Payne –peleissä. Mutta onko muka yhdessäkään pelissä näin kauttaaltaan tasokasta ja kiinnostavaa musiikkia alusta loppuun, koko soundtrackillisen mitassa?

Ihan erityisiä pisteitä ja hatunnostoja minulta menköön myös Jonne ”Purple Motion” Valtoselle ja Little Bitchardille, jotka ovat molemmat kunnostautuneet vuosien mittaan myös loistokkaiden demoscene-teosten säveltäjinä. Kuten Pulkkinenkin. Onpa soundtrackillä mukana myös Markus ”Captain” Kaarlonen, jonka sävellyshistoriasta löytyy niin Amiga-aikakauden hittejä kuin Poets of the Fall –yhtye.

 

 

AG Drive Soundtrack:

  • 01 – Burt Kane – AG Drive
  • 02 – Jonne Valtonen – They Call Me Speed (Original)
  • 03 – Domestic Machine Movement – Delta Course
  • 04 – Ari Pulkkinen – Drive
  • 05 – Little Bitchard – Enter Sokudo
  • 06 – Tommy Baynen – Rapid Acceleration
  • 07 – City Cat – Rough Ride
  • 08 – Ari Pulkkinen – Electric Mayhem
  • 09 – Tommy Baynen – Rock That
  • 10 – Little Bitchard – Sigma Shock
  • 11 – Little Bitchard – Future Motion
  • 12 – Tommi Salomaa – Riding High
  • 13 – Ari Pulkkinen – Ride Me Love Me
  • 14 – Jonne Valtonen – They Call Me Speed (Vocal Edit)

Kappaleita voi ennakkokuunnella sekä Applen verkkokaupassa että Aritunes Recordsin kautta.

 

Mahtava levy. Ehkä se pelikin on hyvä. Mutta kyllä luulisi näiden pelaamisen taustalla soivien musien nostavan pelaamisen iloa useammankin pykälien verran. Hyvin tehty tyypit!

 

AG Drive Soundtrack löytyy sekä AriTunes Recordsin nettikaupasta että Applen App Storesta hintaan 6,95 euroa.

AG Drive on julkaistu iOS-alustalle. Peli maksaa 3,99 euroa App Store -latauskaupassa.

Lisätietoja: http://aritunesrecords.com

 

 

Lisää aiheesta

80-luvun hittimuusikon comeback – Matt Gray tekee ensimmäistä uutta pelimusaa 24 vuoteen 

Amiga Immortal 3 on tuplalevy täynnä hittejä 

Final Fantasyt soivat suloisesti jättikonsertissa 

Pelikopteri 22.12.2014 – vuosi 2014 pähkinänkuoressa (Checkpoint) 

Segalla oli oma pelimusabändi – katso livekeikkoja tuubista

SIDin kuninkaan paluu 

Suomen ensimmäinen pelimusiikkikonsertti jatkuu syksyllä – sinäkin voit vaikuttaa biisivalintoihin 

Suuren maailman pelimusiikkispektaakkeli – Video Games Live Helsingin Jäähallissa

Turun konserttitalossa raikaa videopelimusiikin taika