Uusimmat

Finnish Game Jam oli elämys – koosteessa kaikki videot ja reilusti kuviakin

29.01.2013 15:00 Jukka O. Kauppinen

Global Game Jam oli upea maailmanlaajuinen tapahtuma täynnä ideoiden leiskuntaa ja innokasta 48 tunnin pelikehitystä. Jamittelun ideahan on kehittää peli-idea, koota tekijätiimi ja luoda kokonainen pikkupeli täysin nollasta 48 tunnissa. Ja voi mitä tekemisen iloa ja villien ideoiden revontulitusta se olikaan.

Suomessa 12 Game Jamiin osallistui 513 rekisteröitynyttä pelikehittäjää, minkä päälle vielä järjestäjät, villit devaajat ja muu taustapoppoo – kuten toimittajat. Maailmalla jameihin osallistui tuhansia ihmisiä 63 massa, 321 eri jamissa. Pelejä tehtiin 2975 projektissa, tosin todellinen tehtyjen ja aikarajaan mennessä valmistuneiden pelien määrä lienee pienempi.

Vaikka Domen JOK on yrittänyt osallistua jameihin monena aiempanakin vuonna, niin aina on ollut jotain kalenterihäikkää. Tänä vuonna tapahtuma oli merkitty kalenteriin ajoissa, eikä mitään palkallisia työtehtäviäkään tullut häiritsemään jamitteluhupia (mitään palkkaahan keikasta ei ollut kukaan maksamassa). Sen sijaan eräs jäinen suojatie yritti pilata osallistumisen, sillä yksikätinen toimittaja oli kipseineen todella onneton kirjoittaja, valo/tv-kuvaaja saati videoeditoija. Onneksi apuun kiisi Nanne Kukkura, joka lupautui mukaan jameihin kuvaamaan ja videoeditoimaan.

Ja niinhän siinä sitten kävi, jotta iskeydyimme paikalle vakaalla ”nyt urakoidaan” -päätöksellä varustautuneina. Perjantai-iltana nautimme muutaman tunnin ajan fiiliksistä ja tutustuimme touhuun, kuvaten ja julkaisten kolme videoreportaasia. Lauantai olikin sitten pidempi veto: paikalle kello 14 ja poistuimme kaiketi joskus 21-22 maissa.

Kaiken kaikkiaan paikan päällä syntyi yhdeksän videoraporttia, yksi videohupsuttelu ja yksi täytegalleria.

Työtahti oli tiukka, juttua tehtiin tauotta. Kun emme olleet kuvaamassa, niin sitten joko Nanne editoi tai läppäri renderoi videoita. Yllättäen suurin kompastuskivi oli todella hidas bitti ylöspäin, sillä lyhyidenkin videoiden lähettäminen saattoi kestää tunnin, kaksikin. Tarkoitus oli julkaista juttuja sitä mukaa kuin ne valmistuvat, mutta nyt osa videoista pitikin siirtää jameilta poistumisen jälkeen ruuhkattoman kotibitin kautta.

Nannen työstäessä videoita JOK tökki samaan aikaan puolikätisenä juttujen nostotekstejä ja laitteli kuvia. Tästä syystä jutut olivat niin videopainotteisia – kun ei pysty kirjoittamaan niin sitten ei pysty. Tämäkin teksti syntyi jokseenkin tökerösti ja hitaasti tökkien, uskokaa pois.

Samaan aikaan Juho Anttila piipahti Joensuun jameissa ja teki sieltä Domen uutisen lisäksi myös artikkelin maakuntalehteen.

Vaan millaista siellä oikein oli? Todella kivaa! Se tekemisen fiilis, motivoitunut ilmapiiri ja ihmisten innostuneisuus oli upeaa. Kieltämättä mieleen tulivat demopartytkin ja demoryhmien urakointi teostensa viimeistelyssä ennen deadlinea, joskin pelitiimit urakoivat enemmän kahvin ja limun kuin Sihi-juoman voimin. Ja tietenkin suurin osa osallistujista myös yöpyi paikan päällä, mikä vaati esimerkiksi nukkujien yöllisen vaelluspolun valaisua.

Lauantain yli kymmentuntisen juttu-urakan jälkeen ainakin oma fiilikseni oli suorastaan hyperlatautunut ja vauhti ylikierroksilla, sillä jutunteko pelijameilla oli yksinkertaisesti hurjan kiinnostavaa ja motivoivaa. Nanne-parka tosin oli jo jokseenkin piippuunajettu, reppana kun ei ollut vielä tottunut ihan tämänkaltaisiin nonstop-rysäyksiin.

Vaan kerrataanpa. Mitäs Tampere Game Jam -tapahtumassa tehtiinkään..

Valo- ja videokuvaus, editointi: Nanne Kukkura

Toimittaja: Jukka O. Kauppinen

 

Yleisartikkelit

 

Pelijamittelun syvin olemus – pienessä paneelikeskustelussa JOK, kaksi järjestäjätahoa ja yksi pelintekijä keskustelevat jamien olemuksesta, merkityksestä ynnä muusta. Juteltaessa takana on jo perjantain ja lauantain jamittelut, joten perspektiiviä alkaa jo olla.

 

 

Jamiorganisaattori Annakaisa Kultima kertoo perjantaina tapahtuman alkumetreillä mistä tässä oikein on kyse.

 

 

Ja se ihan ensimmäinen videorappari avaa sivustakatsojan silmin tapahtumaa… Mistä on kyse?

 

 

Peleistä ja tiimeistä

 

Jameilla tehtiin paljon pelejä, monen tiimin voimin. Ja mukana oli hyvin monenlaisia ihmisiä. Niin aivan ensikertalaisia kuin ammattimaisia pelikehittäjiä, jotka tulivat jameille huvittelemaan. Kaikille löytyy jotain kiinnostavaa tekemistä ja kaikilla, siis ihan kaikilla, on jotain sellaisia taitoja, joista on hyötyä. Vaikka et uskoisikaan. Ihmisten kanssa juttelusta ja haastatteluista jäikin todella hyvä mieli, sillä tällaista suurelta osin toisiaan ennestään tuntemattomien ihmisten samanhenkistä yhteen hiileen puhaltamista näkee harvoin.

Oheisilla videoilla haastatellaan eri pelitiimejä, välillä yhtä, välillä useampaa tekijää. Keskustelunaiheina ovat paitsi itse pelit, myös ihmiset itse. Miksi olet pelijameilla?

 

Heartfelt – strategiakorttipeli oli ideana vinkeä – miten tehdään kaupunginrakennus-strategiapeli tavallisella korttipakalla?

 

Lisätietoja: http://globalgamejam.org/2013/heartfelt-0

 

Hypest Hype – kuka on innokkain fanipoika? Siinä kysymys, joka selviää tässä moninpelattavassa kamppailupelissä. Hypemittari pitäisi saada täyteen hyvin ajoitetuilla huudoilla.

 

Lisätietoja: http://globalgamejam.org/2013/hypest-hype

 

Hyperdrive Crashdown – jamien ehkä teknisesti erikoisin avaruusseikkailu on erikoinen lautapeli. Siinä näet pelilauta heijastetaan videotykillä lattialle ja Kinect-sensori tunnistaa hahmojen liikkumisen.

 

Lisätietoja: http://globalgamejam.org/2013/hyperdrive-crashdown

 

Magic Upbeat  – Windowsille ja iPadille tehdyssä moninpelattavassa bilepelissä yritetään pysytellä hengissä, kunnes vain yksi on jäljellä…

 

Lisätietoja: http://globalgamejam.org/2013/magic-upbeat

 

Moby Big – matka valaan uumenissa. Valtava jättivalas nielaisee sinut. Pystytkö sukeltamaan valaan suolistossa koko matkan päästä päähän?

 

Lisätietoja: http://globalgamejam.org/2013/moby-big

 

Spooky Ride – lystikkäästi ideoitu tower defence -henkinen kummitusjunapeli. Saatko säikäitettyä mummelin yhtä helposti kuin kaikennähneen sarjisnörtin? Ja tekijätiimissä riittää monimuotoisuutta!

Lisätietoja: http://globalgamejam.org/2013/spooky-ride

 

Muut tuotokset

 

Absinttikrapula ja (vale)lääkärisimulaattori – FGJ Pohjois-Karjalassa lentelee ideoita

Juho osallistui Joensuun pelijameihin ja ihmetteli sikäläistä menoa.

Game Jam -reportaasi: lauantain kuvasatoa

Lauantaisia valokuvia päivän juttu-urakan alkajaisiksi ensimmäisen videon renderöitymistä odotellessa.

Game Jam -reportaasi: kuka valaisee yöllisen polun?

”Mitä ihmettä te teette?”, JOK kysyi, kun tyypit kanniskelivat lamppuja. Ja sitten piti napata kamera ja sännätä perään ihmettelemään. Yöllinen kevennys oli tosin joillekin ihan liian ahdistavaa katsottavaa.

 

 

Lisätietoja:

 

Lue myös

BioShock Infinite – haastattelussa pelisuunnittelija Shawn Elliot (osat 1+2)

Dead Space 3 -ensikosketus – sukellus ihmissydämen synkimpiin sopukoihin

Speedlink XEOX Pro Analog Gamepad – puolitien padi

Vuoden 2012 paras ladattava pelisisältö: Elder Scrolls V: Skyrim – Dragonborn

Vuoden 2012 paras pelihahmo: Vaas Montenegro (Far Cry 3)

Vuoden 2012 yllättävin peli: The Walking Dead