Uusimmat

Suomalainen peliala saa merkittävää tukea kansainvälistymiseen ja demoihin

17.10.2007 14:23 Jukka O. Kauppinen

Suomalainen peliala saa kansainvälisellä tasolla verrattuna poikkeuksellisen paljon tukea, kertoo Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes.

Tekes on panostanut kuluvan vuoden aikana erityisen paljon suomalaisen pelialan kehittämiseen ja kansainvälistymiseen. Käyttöön on otettu myös uusi demoavustus, jonka avulla pelitalon on mahdollista työstää konseptistaan ja tekniikastaan demo, jota voidaan käyttää valttina sopimusneuvotteluissa.

Viime vuoden alussa Tekes aloitti myös Verso-ohjelman, Vertical Software Solutions, jonka tavoite on kiihdyttää suomalaisten ohjelmistoyritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Yksi Verson painopistealueista on pelit ja viihde.

Ohjelman päällikkö Keith Bonnici kertoo Verson taustoista:

”Ohjelmalle oli selkeä tilaus. Ohjelmistoyritysten suurimmat haasteet ovat kasvussa ja kansainvälistymisessä, ja juuri näihin haasteisiin Versossa tartutaan aivan uudella ja konkreettisella tavalla.”

”Verson panostus pelialalle on jo tässä vaiheessa ollut merkittävä. Kuluneen vuoden aikana olemme rahoittaneet suomalaisia peliyrityksiä kuudella miljoonalla eurolla. Pelifirmoja Verson listoilla on tällä hetkellä 21 kappaletta”, hän jatkaa.

Verson tukee muun muassa Remedyä, Bugbearia, Digital Chocolatea, Housemarqueta, Farmindia, Recoilia ja muita kotimaisia pelitaloja, jotka tekevät pelejään muun muassa  PC:lle, Xbox 360:lle, PS3:lle, DS:lle ja PSP:lle.

Bonnici kertoo olevansa erityisen tyytyväinen suomalaisten heräämiseen kannettavien pelialustojen hyödyntämiseen.

”Esimerkiksi Sonyn ja Nintendon käsikonsoleita on myyty maailmalla kymmeniä miljoonia, joiden luomia massiivisia markkinoita ei meillä ole aikaisemmin hyödynnetty. PC-, konsoli- ja mobiilialustat ovat sen sijaan olleet hyvin hallussa.”

Vahvat investoinnit

Pelialan merkittävin rahoittaja Suomessa on Tekes, joka vuoden 2007 aikana on tukenut pelikehittäjiä jo kuudella miljoonalla eurolla.

Vastaavat julkiset investoinnit koko EU-tasolla ovat olleet 21 miljoonaa euroa.

Muutenkin peliteollisuuteen tehdyt julkiset investoinnit ovat Suomessa merkittäviä. Väkilukuun suhteutettuna pelialaa on tuettu 1,1 eurolla asukasta kohden. Koko EU:n alueella vastaavat investoinnit asukasta kohden ovat noin 4 senttiä.

Suomessa on pelialan osaamista, hyviä ideoita ja kansainväliseen menestykseen yltäneitä yrityksiä, mutta Tekesin mukaan osaavista pelien tekijöistä alkaa olla jo pulaa.

Peliteollisuuden mittavalle panostamiselle on syynsä. Suomessa peliala kasvaa vuosittain jo 50 prosenttia, kun kansainvälinen keskiarvo liikkuu 15-20 prosentissa. Maailmanlaajuisesti koko teollisuudenalan arvo on noin 25 miljardia dollaria vuodessa.

Mikäli suuntaus jatkuu nykyisellään tulee suomalaisen peliteollisuuden luomuksista yhä tärkeämpi osa kansantaloutta.

Muutoinkin kannattaa muistaa, että siinä missä lehdet ovat usein täynnä tarinoita sen ja sen bändin levyn julkaisusta maailmalla, niin moni suomalainen peli yltää jo säännöstään puolen miljoonan ja yli miljoonankin myynteihin – suorastaan rutiininomaisesti.

Tekes tukee demontekoa

Pienen pelifirman kansainvälistymisen avainsana on demon tekeminen: ilman sitä merkittävän julkaisijan kanssa on lähes mahdotonta solmia sopimusta. Tekes tulee myös tässä vastaan. Tekesin tuorein rahoitusinstrumentti antaa mahdollisuuden rahoittaa pelidemon tekeminen julkisin varoin. Näin pelitalon on mahdollista saada kansainvälinen julkaisusopimus – entistä paremmin ehdoin.

Kansainvälisillä markkinoilla on tarjolla sekä kysyntää että tekijöitä. Sinne pääsy onkin pienelle peliyritykselle pitkällä tähtäimellä elinehto. Merkittävimpien pelinjulkaisijoiden ovia ei pienen studion kannata edes kolkutella, ellei mukana ole konkreettista näytettävää.

Suomi on jo edelläkävijä

Suomen peliteollisuuden menestystekijöinä ovat peliyritysten teknisen pätevyyden ohella pelien sisältöihin liittyvä osaaminen ja omalaatuiset ideat, joista hyvänä esimerkkinä on 2000-luvun alussa maailmanvalloituksen aloittanut Habbo Hotelli.

Pelituotannon hinta-laatusuhde on ollut Suomessa perinteisesti erittäin hyvä. Isot ulkomaiset sopimuspartnerit arvostavat myös sitä, että suomalaiset tuotannot pysyvät sovituissa aikatauluissa.

Lisätietoja: Tekes Verso

Lue lisää eDomesta

Ensimmäinen suomalainen PS3-peli, Super Stardust HD, julkaistu

FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – craptastista meininkiä (osa 2/2)

FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – FlatOut vääntää ruuvit kaakkoon (osa 1/2)

Frozenbyte – uusi suomalainen pelitalo parrasvaloihin (osa 1)

Frozenbyte – uusi suomalainen pelitalo parrasvaloihin (osa 2)

Housemarque tekee ensimmäisen suomalaisen PS3-pelin – Super Stardust HD

Kotimaisuus on valttia

Lisää suomipelejä maailmalle: Frozenbyteltä Shadowgrounds Survivor

Paljon onnea, Max

SEGA tykkää Bugbearista

Snowflake Studios – modipoppoo tähtää länkkäripelillään ammattilaisiksi

Snowflake Studiosista Iceflake Oy, pääprojektiksi FinnWars 2

Suomalainen pelikehittäjä Bugbear sai julkaisusopimuksen

Suomalaisen pelialan suuri vuosi

Uusi suomalainen pelistudio Ouluun

Uusi suomalainen videopeli kaupoissa