Uusimmat

Turussa koulutetaan pelialan ammattilaisia

31.12.2013 20:00 Miikka Lehtonen

Turussa on jo muutaman vuoden ajan koulutettu pelialan tulevia ammattilaisia kiinnostavalla tavalla ja hyvin tuloksin. Niin opiskelijat kuin alueen yrityksetkin ovat hyötyneet työllistymiseen tähtäävästä koulutuksesta, jonka viimeinen kierros pyörähtää käyntiin tämän kevään aikana. Mutta mistä on kyse?

Komealla Game Developer Trainee Program –nimellä varustettu koulutus on toteutettu ELY-keskusten, Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston ja alueen yritysten yhteistyönä. Kyse ei ole mistään vuosia kestävästä akateemisesta rinkirunkkauksesta, vaan tiukasta seitsemän kuukauden repäisystä, jonka aikana sopiville koulutettaville tarjotaan opetusta, tilaisuus hioa osaamistaan käytännössä alueen peliyrityksissä, mahdollisuus verkostoitua Turun pelikehitysskeneen ja toivottavasti koko jakson päätteeksi myös työpaikka.

Kuten koulutuksen laadustakin voi jo päätellä, ideana ei ole niinkään ottaa täysiä ummikoita ja tehdä näistä pelikehittäjiä, vaan antaa jo ennestään hommansa osaaville koodareille, graafikoille ja pelisuunnittelijoille hieman vauhtia ja tilaisuuksia, joiden avulla nämä voivat työllistyä. Niinpä aiemmat taidot grafiikan tai koodauksen alalta ovat pohjavaatimuksia.

Kahdesta aiemmasta kierroksesta on ollut miltei yksinomaan hyviä kokemuksia. Turun ammattikorkeakoulun Taisto Suominen tietää sen hyvin, sillä hän on ollut mukana opettamassa ja ohjaamassa koulutettavia, sekä järjestämässä koulutusta.

”Turkulaiset peliyritykset ovat vahvasti läsnä koulutuksessamme. Aikaisemmat kierrokset ovat poikineet uusia pelejä ja yrityksiä, sekä työpaikkoja joillekin koulutetuille”, Suominen kertoo. ”Olen pitänyt koulutuksesta kovasti ja mukaan on tarttunut uusia ystäviäkin. Tämä koulutus tarjoaa ennen kaikkea mahdollisuuden päästä mukaan Turun peliskeneen. Monet opiskelijamme eivät ole aiemmin olleet siinä mukana tai olleet edes siitä tietoisia, joten kaikki ovat pitäneet verkostoitumismahdollisuudesta.”

Eräs tällainen opiskelija on Maiju Laine. Laineella ei ennen koulutusta ollut tutkintoa sen enempää alalta kuin yleisestikään, vaan hän päätyi koulutukseen aivan muunlaisista töistä.

”Olin kyllä haastattelun jälkeen aika varma, etten päässyt kurssille. Se oli vähän sellainen, että mennään nyt katsomaan, josko tämä pelialan kokeileminen voisi onnistua Suomessa”, Laine kertoo omasta mukaanlähdöstään.

Hänen mielestään erityisen hienoa oli, että kurssin aikana pääsi työharjoitteluun oikeaan yritykseen, tekemään oikeita pelialan töitä. Kokemus oli Laineen mielestä muutenkin positiivinen. ”Oli kiva tutustua siinä samalla Turun peliskeneen ja tärkeintä oli se, että sain jalan pelialan oven väliin”.

Oman harjoittelujaksonsa Laine suoritti turkulaisessa Tribeflame-firmassa, joka on tunnettu muun muassa Benji Bananas –pelistään. Ja sinnehän hän myös lopulta jäi, vakituiseksi graafikoksi. Jalka on siis todellakin oven välissä.

Helmikuussa pyörähtää siis käyntiin toistaiseksi viimeinen koulutuskierros. Asiaan ei liity sen suurempaa draamaa, vaan sopimus ELY-keskusten kanssa tehtiin kolmesta koulutuskierroksesta. Suomisen mukaan kokemukset ovat olleet niin hyviä, että uudet koulutusjaksotkaan eivät ole mitenkään mahdottomia, mutta niistä ei ole varmuutta vielä.

Hakuaika päättyy 8.1., joten mukaan ehtii vielä. Millaisen tyypin kannattaa sitten lähteä mukaan? Joko työttömän tai työllistymisvaarassa olevan koodarin tai graafikon, jota peliala kiinnostaa ja jolta löytyy motivaatiota. Suominen linjaa hieman hakijoilta oletettavia taustoja.

”Grafiikkapuolella tyypillinen hakija olisi pelikehityksestä kokematon 3D-artisti tai vaihtoehtoisesti todella lahjakas 2D-piirtäjä. Visuaalisen silmän täytyy olla kunnossa samoin kuin myös kiinnostuksen pelejä ja pelialaa kohtaan. Ohjelmoijilla täytyy taas olla kokemusta koodauksesta.”

Mutta ei siinä kaikki, sillä kuten alalla on tapana, myös persoonallisuus ratkaisee. Tiimityön täytyy sujua, eikä siitä haittaakaan ole, jos on mukava tyyppi ja tulee toimeen ihmisten kanssa.

Mukaan kelpuutetaan 15 opiskelijaa, joten seula on sinänsä tiukka. Aiemmin valinnat on tehty ennakkoon toimitettujen portfolioiden ja haastattelujen pohjalta, mutta nyt meininki on hieman erilainen. Hakijoille tarjotaan ennakkotehtäviä, joiden ratkaisujen ja palautusten pohjalta valinnat sitten tehdään. Suomisen mukaan stressata ei kannata, mutta ei myöskään lyödä hommaa läskiksi.

”Hakijan kannattaa panostaa aikaa ja vaivaa ennakkotehtävien tekemiseen. Valitsemme niiden perusteella kahdeksan graafikkoa ja seitsemän koodaria, joista kummallakin puolella on omat ennakkotehtävänsä. Suoritusten ei tarvitse olla täydellisiä, kunhan näemme, että hakija on yrittänyt parhaansa.”

Projektitutkija – tai kuten kurssilla hänet tunnetaan, superassari – Tapani Liukkonen Turun yliopistolta toivoo, että hakijat eivät pelästyisi ennakkotehtävää. ”Toivottavasti uuden ryhmän kanssa edessä on yhtä hauskoja kuukausia kuin edeltävienkin.”

Mikäli pohjataidot ja innostus ovat kunnossa, kannattaa ehdottomasti yrittää levittää siipiään ja lähteä mukaan koulutukseen. Itse touhua sivusta seuranneena voin todeta, että meininki on hyvää ja tulokset myös. Turun pelialalla on käynnissä voimakas nousubuumi ja uusia tekijöitä tarvitaan jatkuvasti. Koulutusohjelma tarjoaa mainion tilaisuuden päästä mukaan joko suoraan työpaikan tai ainakin taitojen ja verkostoitumisen muodossa.

Kuten Suominen asian tiivistää, ”se ei pelaa joka pelkää”.

Lisätietoja:Game Development Trainee Program 2014

Lisää aiheesta

Turussa koulutetaan pelikehittäjiä

Hittiapinapeli ilmaiseksi – Benji banaanijahdissa