Uusimmat

Arvostelu: ARK: Survival Evolved on aivan järkyttävän iso pettymys

21.09.2017 20:02 Miikka Lehtonen

ARK Survival Evolved

Kuten mekin olemme Muropaketin arvosteluissa useaan kertaan todenneet, hyvä peli-idea ei vielä takaa mitään, eikä yksistään riitä. Sen tueksi tarvitaan myös rautaista toteutusta hirmuiset määrät hikeä, kun ideasta jalostetaan oikeasti hyvä peli. Varoittavana esimerkkinä siitä, miten hommassa voi miltei pahimmillaan käydä, esitämme nyt Ark: Survival Evolvedin.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Studio Wildcard  / Julkaisija: Studio Wildcard / Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One  / Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, GeForce GTX 1080 / Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Intel Core i5-2400, 8 Gt muistia, DirectX 10 -yhteensopiva näytönohjain, aktiivinen nettiyhteys / Pelaajia: 1-kymmeniä (internetissä) / Muuta: Ladattava peli / Ikäraja: 16


Ark: Survival Evolvedin perusidea on mitä muikein. Pelaaja herää aurinkoisella rannalla vain lannevaate yllään. Porottavan auringon alla pitäisi sitten opetella rakentamaan toinen toistaan ihmeellisempiä rakennelmia, joiden avulla voi kasata itselleen suojaa ja varustautua paratiisin vaaroja vastaan. Saari kun ei suinkaan ole autio, vaan täynnä dinosauruksia ja muita muinaisia petoja, sekä jos niin haluaa, sitä kaikkein vaarallisinta saalista: muita pelaajia.

Näistä aineksista olisi saanut aikaan vaikka miten hyvän pelin ja jonkin aikaa vaikutti siltä, että Steamin Early Access -proggiksen kautta muotoaan hakevasta Arkista voisi myös tulla sellainen. Töpit, hämmentävät suunnitteluratkaisut ja yleinen kädetys tuottavat kuitenkin lopulta pahan pettymyksen.

ARK Survival Evolved

Craftaa tiesi taivaaseen

Ark: Survival Evolved on selviytymispeli, kuten noin miljardi muutakin Steamin Early Accessissa vellovaa teosta. Sikäli mikäli moiset eivät ole tuttuja, ideana on siis keräillä luonnosta raaka-aineita, joita yhdistelemällä voi rakentaa taloja, ansoja, vaatteita, varusteita, aseita ja ties mitä muuta. Nälkä, jano, kylmyys ja kuumuus piiskaavat vuorotellen ja tarpeista täytyisi pitää huolta.

Kuten tämän tyyppisillä peleillä on tapana, Ark heittää mukaan myös toiset pelaajat. Jos ei pelaa omalla, tyhjällä serverillään, samaista saarta asuttaa myös legioona muita pelaajia. Serverin tyypistä riippuen muut pelaajat ovat joko harmittomia resurssisyöppöjä tai potentiaalisia murhaajia tai murhan kohteita. Paperilla ideana olisi tehdä yhteistyötä, muodostaa heimoja ja näin lyödä resurssinsa yhteen selviytyäkseen vaarojen keskellä. Käytännössä kuitenkin pelaajat tuntuvat viettävän enemmän aikaa toistensa muroihin kusten ja toisiaan nimitellen. Kuinka yllättävää varhaisteinien suosimassa pelissä!

Arkin yritys erottua harmaanruskeasta selviytymispelien massasta on kaksihaarainen. Ensinnäkin saarella todellakin haahuilee hirmuiset määrät erilaisia esihistoriallisia elukoita pienistä dodoista valtaviin hirmuliskoihin saakka. Ne ovat paitsi vaaroja ja resurssilähteitä, myös potentiaalisia liittolaisia. Jos jaksaa tarpeeksi grindata, voi itse kesyttää ratsuikseen vaikka tyrannosaurus rexin tai jonkun muun jättimäisen hirmuliskon. Toinen oivallus on, että vaikka peli alkaa dinosaurusten jaloissa heiluvien keppien ja keihäiden merkeissä, peli tapahtuu oikeasti tulevaisuudessa tai jotain sinne päin. Niinpä todella korkealle itsensä grindanneet (taas se avainsana) voivat saada käsiinsä kunnon tieteisvarusteita, joilla sitten kelpaa ammuskella dinosauruksia tai liian myöhään pelin pariin liittyviä nyyppiä.

Ideat ovat hyviä ja Ark onkin paperilla monipuolinen ja kattava peli, joka tarjoaa tällaisesta pitäville paljon tekemistä ja teoriassa tuhansiksi tunneiksi tekemistä. Oikein mainiona ideana voisi nostaa esiin vaikka sen, että oman serverinsä – tai jos pelaa yksin, oman pelinsä – parametrit saa säätää juuri haluamansa kaltaisiksi. Jos ei halua viettää kymmeniä tunteja keräillen keppejä ja tikkuja metsästä päästäkseen sinkojen ja laserkiväärien pariin, voi vääntää kokemuspisteiden ja resurssien jakeluvauhdin kattoon ja päästä puolijumalaksi alta aikayksikön.

Vaikka arvostelun sävy tulee olemaan tästä eteenpäin aika negatiivinen, minullakin oli pelin kanssa hetkittäin ihan kivaa, mutta aiheeseen sopivasti nämä hyvät hetket on haudattu jääkaapin kokoisen paskapinon alle. Jaksatko tonkia helmiä sieltä? Jos et, Ark ei ole peli sinulle.

ARK Survival Evolved

Mitä hittoa tässä tehdään?

Arkin epäonnistumiset ja ongelmat ovat hyvin moninaisia. Aloitetaan vaikka siitä, että peli on yhtä helposti lähestyttävä kuin raivotautinen dobermanni. Olen itse pelannut selviytymispelejä jonkin verran, mikä olikin todellinen elinehto Arkin parissa. Peli kun ei selitä yhtään mitään. Pelaaja heitetään saaren rannalle ja peli alkaa. Olet kylmissäsi, etsi suojaa! Kun otat askeleen sivulle, oletkin paahtumisvaarassa. Etsi suojaa! Sinulla on nälkä! Sinulla on jano! Taas on kylmä! Ja sitten jostain tulee dinosaurus, joka tappaa parilla iskulla.

On hämmentävää, että herran vuonna 2017 julkaistaan Early Accessin kautta palautetta kerännyt ja tuunattu peli, jossa ei ole minkäänlaisia tutoriaaleja tai edes todella pikaista selostusta siitä, mitkä pelin kontrollit ovat. Kehittäjät vain olettavat, että pelaaja on osmoosin kautta oppinut samat taidot muista peleistä.

Hyväksyn ja ymmärrän sen, että tämän tyylisissä peleissä pitää olla valmis selvittämään paljon itse ja että peliä täytyy pelata wiki-sivusto toisella monitorilla, jotta oppii ymmärtämään asioiden syy ja seuraus -suhteita ja pelin saloja, mutta piru vie, jokin roti tässäkin. Ark olisi aivan tarpeeksi haastava peli silloinkin, jos kehittäjät olisivat vaivautuneet selittämään pelaajalle, miten heidän peliään pitäisi pelata, edes mekaanisesti! Ainoa kädenojennus on muutaman ruudun mittainen ”selviytymisopas”, joka ei opeta yhtään mitään, vaan lähinnä luettelee ilman sen kummempia selityksiä käyttöliittymän osat.

Pelin keskiössä ovat myös kokemuspisteet ja niiden kautta kerättävät tasot. Keräämällä resursseja, rakentamalla asioita ja taistelemalla muita saaren asukkeja vastaan täytetään kokemuspistemittaria, jonka kilahdettua saa pari pistettä lisää yhteen ominaisuuksistaan – joiden joukossa ovat muun muassa nälkä ja jano – sekä muutaman kykypisteen, joilla voi avata uusia reseptejä.

ARK Survival Evolved

Ymmärrän tavallaan ratkaisun. Kehitystiimi ei halua, että wiki-sivustolla aseistautunut pelaaja voi herätä saaren rannalla ja 15 minuuttia myöhemmin ratsastaa tyrannosaurus rexillä lasertykki paukkuen, mutta peli pitäisi vapaampanakin huolen siitä, että niin ei kävisi. Nyt koko urakka tuntuu heti alusta saakka keinotekoisesti pitkitetyltä työltä. Ennen kuin pääsee hauskan kimppuun, täytyy kestää tuntikausia tympeyttä. Ongelma pahenee entisestään kun hyppää serverille, jossa on jo kokeneempia ja paljon korkeammille tasoille ehtineitä pelaajia, joiden kanssa ei ole mitään saumaakaan pärjätä, ellei saa armopaloja ystävällisiltä apureilta.

Peli on myös kömpelö. Bugeja riittää siellä sun täällä. Joskus kuolemani jälkeen en enää löytänyt ruumistani ja täten saanut takaisin kamoja, jotka minulla oli mukana kuollessani. Tämä tiesi pahimmillaan todella reipasta takapakkia, kun piti aloittaa käytännössä puhtaalta pöydältä – näin siis jopa ihan yksin omalla koneellani pelatessani, jolloin kyse ei voinut olla muiden pelaajien kiusanteosta. Vihollisten tekoäly bugaa, kuten viholliset yleensäkin. Joskus dinosaurukset ovat spawnanneet puun sisään eivätkä voi liikkua mihinkään. No, saapa niistä ainakin helposti halpoja resursseja!

Ark kehuu myös tukevansa VR-laseja, mikä on kauniisti sanottuna paskapuhetta. Yritin testata pelin VR-tukea Oculus Rift -lasien avulla ja laseihin todellakin tuli kuva. Noin postimerkin kokoinen läntti, joka oli niin suttuinen ja sumuinen, ettei edes valikkografiikoita pystynyt lukemaan. Korjauksia ei liene tulossa, sillä kehitystiimi kehittää jo täyttä häkää erillistä VR-kokemusta.

Ja mainitaan vielä nopeasti kehitystiimi, sillä porukka on tehnyt kaikkensa ansaitakseen pelilleen ja itselleen huonon maineen. Sähellys servereiden sulkemisen kanssa, Early Accessissa olleen pelin ominaisuuksien siirtäminen maksullisen lisälevyn taakse, hämärien sivuprojektien pyörittely itse pääpelin ollessa vielä täysin vaiheessa ja keskeneräisen pelin hinnan tuplaaminen täyteen 60 euroon ”sen valmistuttua” ovat aika ikäviä tempauksia.

ARK Survival Evolved

Ei näin, patteri

Ark on peli, jossa riittää hyviä ideoita ja kehnoa toteutusta. Silläkin on ystävänsä, mikä todistaa, että pitkällä pinnalla (ja sillä kuuluisalla wiki-sivustolla) Arkista voi saada paljon irti. Toisaalta niin voi kymmenistä muistakin selviytymispeleistä, joista monet muut hoitavat hommansa paljon Arkia paremmin. Niissä ei ehkä voi ratsastaa dinosauruksella tai ammuskella laserpyssyillä, mutta eipä voi Arkissakaan, jos peli-into kuolee huonoon suunnitteluun, surkeaan opetukseen ja runsaisiin ongelmiin jo alkumetreillä.

Itse en näe kovin paljon syitä, joiden takia kannattaisi valita Ark palkattomaksi työkseen lukuisien muiden vaihtoehtojen sijaan. Jos hyvä selviytymisseikkailu kiinnostaa, vaikkapa The Long Dark on paljon parempi vaihtoehto. Dinosaurusten tavoin myös Ark on teos, joka ei oikein kuulu meidän aikaamme.

 

ARK: SURVIVAL EVOLVED

”Ark on peli, jossa riittää hyviä ideoita ja kehnoa toteutusta, mutta siitä saa jotain irti lähinnä pitkällä pinnalla.”