Uusimmat

Arvostelu: Battlestar Galactica Deadlockissa on yritystä, mutta peli kompastuu budjettiinsa

19.09.2017 20:50 Juho Anttila

Battlestar Galactica Deadlock

On suorastaan häpeällistä, ettei yksi kaikkien aikojen hienoimmista scifisarjoista, uusi Battlestar Galactica, ole inspiroinut edes siedettävälle tasolle yltäviä pelikokemuksia. Black Lab Gamesin uutukainen, Battlestar Galactica Deadlock pyrkii paikkaamaan tämän huutavan vääryyden.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Black Lab Games  / Julkaisija: Slitherine / Saatavilla: PC / Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5 3570K 3.4 GHz, 16 Gt muistia, NVidia GTX 970 / Laitevaatimukset: Windows 7 tai uudempi, 2,0 Ghz prosessori, Geforce 460, Radeon HD 5770 tai nopeampi näytönohjain. 4 gigatavua muistia  / Pelaajia: 1, 2 (internetissä) / Muuta: Ladattava peli


Deadlock on Battlestar Galactic -tv-sarjan neljännen kauden kahdeksannentoista jakson nimi, mutta pelillä ei silti ole mitään tekemistä kyseisen episodin kanssa. Sen sijaan Battlestar Galactica Deadlock suuntaa katseensa menneisyyteen, ensimmäiseen Cylon-sotaan.

Leivänpaahtimet ovat nousseet kapinaan ja kahdentoista siirtokunnan suojeleminen vaatii kovia otteita.

Pelaaja heitetään käskyttämään laivastoa, joka koostuu Daidalos-nimisestä liikkuvasta telakasta ja nipusta aluksia. Tavoitteena on antaa ympäri siirtokuntia kepposteleville cyloneille opetus, mutta tehtävä ei ole aivan yksinkertainen.

Battlestar Galactica Deadlock

Taktiikkaa ja strategiaa

Battlestar Galactica Deadlock koostuu kahdesta toinen toistaan tukevasta osiosta. Silloin, kun avaruuslaivastot eivät kohtaa toisiaan eeppisissä taisteluissa vietetään aikaa strategisen karttanäkymän parissa. Aivan aluksi pelaajaa viedään eteenpäin kädestä pitäen, mutta muutaman tehtävän jälkeen peli aukeaa ja antaa tahtipuikon laivaston komentajalle itselleen. Aluksi yhtä, myöhemmin useampaakin laivastoa liikutellaan planeettojen ja aurinkokuntien välillä tarkoituksena kampittaa cylonien suunnitelmat alkuunsa.

Käytännössä tämä tarkoittaa laivastojen lähettämistä joko juonitehtävien tai tutkan paljastamien cylonlaivastojen kimppuun. Kovin kummoista strategiaa tähän ei tarvita, sillä kartta on pieni ja mahdollisuudet rajallisia.

Päätään joutuu vaivaamaan marginaalisesti enemmän resurssinhallinnan parissa. Hypyt aurinkokunnasta toiseen vaativat resursseja, joita käytetään yhtä lailla myös uusien alusten rakentamiseen ja upseerien kouluttamiseen. Tehtäviä tahkoamalla varastoon kertyy myös piirustuksia, jotka avaavat käytettäväksi ennennäkemättömiä aluksia ja aseita. Ennennäkemättömiä siinäkin mielessä, että osa kalustosta on varta vasten tätä peliä silmällä pitäen suunniteltua.

Valitettavasti tämä osio pelistä jää melkoiseksi torsoksi. Valintojen rajallisuus alleviivaa sitä tosiasiaa, että strategiapeli on vain pakollinen paha, jota on naputeltava odotellessa seuraavaa avaruustaistelua. Jotta strategiapelistä saisi mielekkäämmän, se olisi todennäköisesti suunniteltava alusta saakka uusiksi.

Battlestar Galactica Deadlock

Combat Mission avaruudessa

Onneksi varsinainen pääruokalaji on keitetty kasaan onnistuneemmin. Battlestar Galactica Deadlock lainaa perusideansa klassisista Combat Mission -sotapeleistä. Pelimalli on käytännössä vuoropohjainen, mutta kaikessa rauhassa annettujen käskyjen seuraukset näytetään reaaliaikaisesti.

Pelimalli on pidetty suhteellisen yksinkertaisena, sillä avaruus on tällä kertaa koko lailla litteä. Kolmaskin ulottuvuus on käytössä, mutta siinä liikkuminen on rajoitettu suhteellisen kapealle alueelle. Toiminta voisi tuntumansa puolesta sijoittua yhtä lailla planeetan pinnan yläpuolelle.

Aidon kolmiulotteisuuden puute vähentää jonkin verran taktisia mahdollisuuksia, mutta pitää toisaalta pelikokemuksen suhteellisen selkeänä. Nytkin korkeussuunnassa liikkumisesta on apua sekä yhteentörmäyksiä vältellessä että pyrkiessä hyökkäämään vihollisen kimppuun vatsa- tai selkäpuolelta.

Käskynjaon aikana aluksille määritellään liikesuunta sekä se, mihin nokka käännetään osoittamaan. Tämän lisäksi pelaaja voi esimerkiksi laukaista ohjuksia, määrätä ensisijaisia kohteita, korjata alusten kärsimiä vaurioita ja hienosäätää alusten konfiguraatiota puolustus- ja hyökkäysvoittoisen lähestymistavan välillä. Mukavana ominaisuutena alukset säilyttävät liikesuuntansa kierroksesta toiseen, mikä nopeuttaa käskynjakoa merkittävästi.

Aivan kuten reaaliaikaisempi Battlefleet Gothic: Armada, myös Battlestar Galactica Deadlock tuo mieleen laivastotaistelut. Voitto vaatii alusten liikkeen ja suunnan hallitsemista niin, että vihollinen saadaan pidettyä ampumasektorilla samalla kun itse pysytään mahdollisimman tiukasti suojassa. Vaurionhallinta nousee myös tärkeään rooliin, sillä jo seulaksi ammutun panssarin kääntäminen vihollisen suuntaan on harvemmin voittoisa taktiikka.

Battlestar Galactica Deadlock

Pieni budjetti paistaa läpi

Varsinkin ensimmäisten tehtävien aikana Battlestar Galactica Deadlock lupaa jopa erinomaista pelikokemusta. Valitettavasti pelin edetessä ilmeisesti pienen budjetin aiheuttamat rajoitukset nousevat esille.

Pelimekaniikan perusajatus on mainio, mutta jotain jää uupumaan toteutuksen puolella. Liekö syy kolmannen ulottuvuuden luvalla sanoen hieman latteassa hyödyntämisessä vai alusten liiallisessa samankaltaisuudessa ja asevalikoiman suppeudessa, mutta taistelut toistavat itseään aivan liian usein.

Suppeat valinnanmahdollisuudet liian samankaltaisiin kohtaamisiin, mutta ei tekoälykään selviä puhtain paperein. Cylonit tuntuvat seuraavaan johdonmukaisesti aina samanlaista taktiikkaa, jossa alkuhyökkäyksen jälkeen alukset kurvaavat karkuun minne sattuu. Lopputulos on kaoottinen mutta samalla pelaajan näkökulmasta liiankin helppo. Omat joukkonsa järjestyksessä pitävä kun pääsee useimmiten ampumaan vihollisen seulaksi tarpeettoman pienellä vaivalla.

TV-sarjasta tykännyttä harmittaa myös hävittäjälaivueiden heikoksi jäävä rooli. Sarjassa keskeisessä tehtävässä olleet hävittäjät liikkuvat nyt laivueina, joiden käyttäytyminen ei juuri poikkea isompien alusten vastaavasta. Toki hävittäjälaivueet kääntyvät ketterästi, mutta muuten niiden tehtäväksi jää useimmiten vain vihollishävittäjien tuhoaminen ja sen jälkeen isompien alusten kiusaaminen. Taistelun ratkaisijoiksi hävittäjistä on harvoin, ja se on iso sääli.

Battlestar Galactica Deadlock

Ainakin heikon tekoälyn aiheuttamat ongelmat korjautuisivat todennäköisesti moninpelissä, joka onnistuu kahden pelaajan voimin. Satunnaisen peliseuran löytäminen tuntui vain kovin vaikealta, joten moninpelikokemusta kaipaavan kannattaa varmistaa, että peli löytyy myös kavereilta.

Battlestar Galactica Deadlock kuuluu samaan kategoriaan kuin moni muukin lupaava indiejulkaisu. Pelin perusidea on mitä mainioin ja toteutuksen perusteetkin kunnossa, mutta ongelmiin törmätään sisällön monipuolisuuden ja viimeistelyn saralla. Potentiaalia olisi vaikka mihin, mutta toistaiseksi melkein 37 euron hintalappu tuntuu hieman korkealta.

Toisaalta hankinnan voi nähdä myös sijoituksena tulevaan, sillä Black Lab Games lupailee jatkavansa pelin kehittämistä sekä ilmaisten päivitysten että maksullisen lisäsisällön muodossa pitkälle tulevaisuuteen. Ehkä Battlestar Galactica Deadlockista kehkeytyy vielä se helmi, joka pilkahtelee jo aika ajoin vähän ryppyisen pinnan alta. Eikä vuoropohjaisia taktisia avaruuspelejä löydy markkinoilta niin montaa, etteikö lajityypin kovimpien fanien kannattaisi katsastaa Battlestar Galactica Deadlockia jo nykykunnossaankin.

 

BATTLESTAR GALACTICA DEADLOCK

”Battlestar Galactica Deadlock palaa ajassa taaksepäin ihmisten ja cylonien ensimmäiseen sotaan. Indiepelissä on aineksia, mutta jälki on viimeistelemätöntä.”

 

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat