Uusimmat

Arvostelu: Borderlands: Game of the Year Edition on luvattoman viihdyttävä peli, vaikka teknisiä ongelmia löytyykin

10.04.2019 20:30 Tuukka Hämäläinen

Alkuperäinen Borderlands rantautui nykyisen sukupolven konsoleille päivitettynä versiona Borderlands 3:n julkaisun alla. Vaikka kyse on tavallaan vain seuraavan pelin promootiosta, tarjoaa Gearboxin alkuperäinen räiskintä puutteistaan huolimatta mainiota viihdettä.


Julkaisupäivä: 3.4.2018
Tekijä: Gearbox Software, Blind Squirrel Entertainment
Julkaisija: 2K Games
Saatavilla: PC, Xbox One, PlayStation 4 (testattu Prolla)
Pelaajia: 1-4
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 9 tuntia


Gearbox Software julkisti äskettäin odotetun Borderlands 3:n, joka näkeekin päivänvalon jo syyskuussa. Uutukaista pohjustetaan monilla pienemmillä julkaisuilla, kuten Borderlands 2 VR:n kesällä ilmestyvillä laajennuksilla. Jo niitä ennen on markkinoille ehtinyt alkuperäisen Borderlandsin (2009) remasteroitu, 4K- ja HDR-tuilla varustettu Game of the Year Edition.

Heti kättelyssä on tosiaan selvää, miksi Borderlands on juuri nyt rantautunut PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja PC:lle entistä ehompana. Kun pelin käynnistää, levähtää ruudulle ensimmäisenä suuri mainos Borderlands 3:n ennakkotilauksesta. Ilman tulevaa julkaisua olisi tätä paranneltua pakettia tuskin koskaan ilmestynytkään, mutta se ei tarkoita, etteikö Borderlands olisi yhä viihdyttävä.

Taustaksi todettakoon, että pelasin aikanaan Borderlandsin läpi Xbox 360:llä, mutta sarjan muut osat ovat jääneet vieraammiksi. Tästäkin huolimatta huomasin nopeasti jääneeni koukkuun 10-vuotiaan räiskintäseikkailun pariin.

Koska uudelleenjulkaisu on täysin ilmeisesti tarkoitettu houkuttelemaan uusia pelaajia Borderlands-sarjan pariin, on syytä kerrata vähän perusteita. Borderlandsin karkea ja humoristinen scifi-tarina sijoittuu Pandoran maailmaan, jossa huhutaan sijaitsevan muinaisen Vaultin. Pelaaja on yksi Vault Huntereista, jotka etsivät tätä salaperäisten rikkauksien kammiota. Tarjolla on neljä erilaista hahmoa erikoiskykyineen, ja peli tarjoaa noin 20-30 tuntia tehtävien suorittamista, hahmon kehitystä ja varusteiden keräilyä hiljalleen avautuvassa open world -maailmassa.

 

Borderlandsin resepti oli vuonna 2009 paljon freesimpi kuin nykypäivänä, mutta pelin ikä on myös eduksi. Nykyisiin avoimen maailman seikkailuihin verrattuna Borderlands tuntuu nimittäin virkistävän kevyeltä: se on avoin olematta uuvuttava ja runsas olematta ylitsepursuavan täynnä. Tarinaa tarjoillaan köykäisesti, mutta yhdessä tehtävien pienen variaation ja hahmon jatkuvan kehittymisen kanssa paketti pysyy kyllin mielenkiintoisena.

Uudelleenjulkaisussa erityistä on tietysti visuaalinen puoli, ja on myönnettävä, että Borderlands näyttääkin (ainakin PS4 Prolla ja HDR-tuella) yllättävän hyvältä 10-vuotiaaksi peliksi. Pelisarjan erottavat edelleen massasta sarjakuvamaiset tekstuurit, jotka on tehty uusiksi entistä terävämpinä.

Mukana on myös muutamia uusia ominaisuuksia, kuten yläkulmaan lisätty minikartta, joka ei ikävä kyllä käänny hahmon suunnan mukaan. Remasteroinnissa Gearboxia on avustanut Blind Squirrel Entertainment, joka toteutti myös erinomaisen BioShock: The Collection -kokoelman (2016). Jälki on tälläkin kertaa laadukasta.

On tosin sanottava, että pelillä on välillä ongelmia tekstuurien lataamisen kanssa, ja varustevalikosta ehtii  usein jopa poistua ennen kuin esineiden tarkat tekstuurit ilmestyvät näkyviin. Toivottavasti tämä saadaan korjattua päivityksillä.

 

Pienempiä teknisiä ongelmia on tarjolla vanhastaan, tai oikeastaan kyse on pikemminkin vähän vanhentuneesta pelisuunnittelusta. Maailmasta löytyy esimerkiksi kallioita, joiden yli ei selittämättömästi pystykään ajamaan ja pisteitä, joihin hahmo jää vahingossa jumiin. Vihollisten tekoäly on myös joissakin tilanteissa niin surkea, että hankalammat vastustajat voi pistää kylmäksi turvalliselta etäisyydeltä ilman, että he tekevät mitään vastarintaa. Nämä ovat pikkujuttuja, mutta nakertavat tietysti pelikokemusta.

Testailin Borderlandsia yksinpelinä, mutta vielä viihdyttävämpää se on tietysti 2-4 hengen tiimissä, jos sopivia pelikavereita löytyy. GOTY-uudelleenjulkaisulla on ollut hieman ongelmia matchmakingin kanssa, mutta Gearbox pyrkii parhaillaan korjaamaan ne.

Lisäarvoa paketille tuo tietysti myös se, että mukana ovat pääpelin ohella kaikki neljä alkuperäisen Borderlandsin saamaa laajennusta, joihin pääsee muuten käsiksi halutessaan jo alkupelistä. Tekemistä siis riittää.

Borderlands ei vuonna 2019 tunnu enää kovin tuoreelta, mutta se on kiistatta kestänyt aikaa paremmin kuin monet muut 10 vuotta sitten julkaistut pelit. Se on ainakin tarjouksesta ostettuna edelleen suositeltava paketti, etenkin jos etsii tarinallista räiskintää kaverin kanssa pelattavaksi.

BORDERLANDS: GAME OF THE YEAR EDITION

”Ikä painaa Borderlandsia yllättävän vähän.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat