Uusimmat

Arvostelu Control on myös PlayStation 5:llä viiden tähden herkkua – Ultimate Edition ottaa kaiken ilon irti Remedyn pelistä

03.02.2021 20:55 Tuukka Hämäläinen

Remedyn ylistetty hittipeli Control sai kasvojenkohotuksen uuden sukupolven alustoille. Molemmilla laajennuksilla ja teknisillä parannuksilla varustettu peli on uskomattoman tiukka paketti, joka on tuotu PS5:lle kunnialla.


Julkaisu: 2.2.2020
Studio: Remedy
Julkaisija: 505 Games
Saatavilla: PlayStation 5 (testattu), Xbox Series S/X
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin 11 tuntia


Remedy sen paremmin kuin Controlkaan (2019) tuskin kaipaa laajoja esittelyjä suomalaispelaajille. Max Paynesta (2001) ja Alan Wakesta (2010) tunnetun kotimaisen peliteollisuuden kärkistudion uusin hengentuote sai ilmestyessään erinomaisen vastaanoton, ja kollegani kuvaili jo tuolloin kyseessä olevan täydet viisi tähteä ansaitseva toimintapeli.

LUE MYÖS: Arvostelu: Control on viiden tähden täysosuma – Remedyn peliä ei malta millään laskea käsistään

Nyt Control on tuotu entistä ehompana uuden sukupolven alustoille, joilla se tavoittaa varmasti uuttakin pelaajakuntaa. Uusi katsaus on siis paikallaan.

Control on tieteisfiktiota ja David Lynch -tyylistä surrealismia sekoittava, tarinavetoinen toimintapeli, joka viskaa pelaajan tutkimaan Federal Bureau of Controlin salaperäistä päämajaa. Päähenkilö on Jesse Faden, joka saapuu paikalle juuri arvoituksellisen The Hiss -ilmiön päästessä valloilleen ja pistäessä koko Oldest Housena tunnetun virastolabyrintin sekasorron valtaan.

Lyhyesti sanottuna tarjolla on Remedyn tyylille uskollisesti terävää käsikirjoitusta, huikean vetovoimaista taistelua ja visuaalisesti päräyttäviä hetkiä.

PlayStation 5:lle ja Xbox Series -konsoleille tuotu versio paketoi pääpelin kylkeen molemmat tarinalliset laajennukset, ja se poikkeaa alkuperäisestä myös teknisesti. Tarjolla on kaksi visuaalista moodia: Performance Mode tarjoilee pelin 60 fps -kuvatajuudella ja Graphics Mode puolestaan säteenseurannalla, jolloin kuvatajuus putoaa 30:een. Molemmat tukevat 4K:ta.

Hyvin ilmeistä on myös, että peli toimii sulavammin PS5:llä kuin aiemmin PS4:llä. En ole itse pelannut alkuperäistä versiota, mutta sen kerrotaan kärsineen lievästä nykimisestä tiukimmissa toimintakohtauksissa sekä Pause-valikosta poistuttaessa. Nyt tällaisista ongelmista ei ole tietoakaan, vaan peli toimii kautta linjan äärimmäisen sujuvasti.

Lisäksi latausajat ovat yhdentekevän lyhyitä: jopa alkulataus vie vain seitsemän sekuntia. Eräässä vaiheessa peliä tuijotin epäuskoisena ruutua, kun fast travel kahden lähekkäisen pisteen välillä tapahtui oikeasti silmänräpäyksessä, ilman latausruutua.

Lienee sitten lähinnä makuasia, nauttiiko Controlista enemmän Performance- vai Graphics -tilassa, mutta itse koin ensiksi mainitun paremmaksi vaihtoehdoksi.

Säteenjäljityksen eron huomaa kyllä heijastuksissa ja valoefekteissä, mutta peli näyttää muutenkin älyttömän upealta, ja toiminnan kannalta sulava kuvatajuus osoittautui kuitenkin tärkeämmäksi. Lisäksi pelin tarinaan ja taisteluihin keskittyessäni en osannut edes kiinnittää huomiota säteenjäljityksen hienouksiin.

PS5:llä Control ottaa myös kaiken irti DualSense-ohjaimen haptisista ominaisuuksista. Jessen askelet tuntuvat dynaamisesti värinänä ohjaimessa, ja liipasinpainikkeiden vastus tuntuu luonnolliselta räiskinnän keskellä. Tämä kaikki voimistaa uppoutumista pelimaailmaan ja pitää toiminnan intensiivisenä.

Ultimate Editionissa mainittavaa on sekin, että laajennukset tuntuvat orgaaniselta osalta kokonaisuutta. Ainakin Alan Wake -pelin tarinan kanssa lomittuva AWE-laajennus avautui pelin edetessä kuin mikä tahansa kertomuksen sivupolku. Piti käydä ihan tarkistamassa, mistä kohtaa tämä laajennus oikeasti alkaa.

LUE MYÖS: Arvostelu | Uusi AWE-lisäosa yhdistää Controlin ja Alan Waken niin upealla tavalla, että Remedyn on pakko tehdä kokonainen peli tämän jälkeen

En ole vielä tarponut päätarinaa saati sivutehtäviä ja laajennuksia loppuun asti, mutta tällä perusteella en lähde aiempaa viiden tähden arvosanaa haastamaan. Control on kaikin puolin pirullisen nautinnollinen ja kiehtova peli, joka tarjoaa mieleenpainuvia hetkiä, monipuolista taistelua ja kutkuttavan eriskummallisen tarinamaailman.

Control oli varmasti vaikuttava jo ennestään, mutta uuden sukupolven päivitys on ehkä todellakin se ”ultimaattinen versio” tästä laatupelistä.

CONTROL ULTIMATE EDITION

”Controlin uuden sukupolven versio on uusille pelaajille pakko-ostos.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat