Arvostelu Uusi AWE-lisäosa yhdistää Controlin ja Alan Waken niin upealla tavalla, että Remedyn on pakko tehdä kokonainen peli tämän jälkeen

10.09.2020 09:10 Ilari Hauhia

Controlin viimeiseksi jäävä AWE-lisäosa yhdistää Alan Waken Controlin maailmaan. Lisäosa antaa esimakua siitä, kuinka upeita mahdollisuuksia Remedyn pelit yhdistävä universumi voi tarjota, vaikka tällä kertaa kokemus jääkin hieman lyhyeksi.


Julkaisupäivä: 27.8.2020
Studio: Remedy
Julkaisija: 505 Games
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 4 & Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: noin viisi tuntia


Sekä vuonna 2019 ilmestynyt Control että 2010 julkaistu Alan Wake kuuluvat kaikkien aikojen suosikkipeleihini. Kuten arvata saattaa, olivat odotukseni sarjat yhdistävää AWE-DLC:tä kohtaan korkealla. Ilokseni voin todeta, että lisäosa lunasti odotukset, vaikka noin 4-5 tuntia kestävä kokemus jäikin vain välipalan kokoiseksi.

Jotta AWE ei osoitu pettymykseksi, täytyy ensimmäisenä mainita asioita, joita lisäosalta ei kannata odottaa.

Ensinnäkään AWE-laajennos ei varsinaisesti jatka tai selitä Controlin tarinaa, eikä se liity myöskään aiempaan The Foundation -laajennokseen. Lisäosalta on turha odottaa vastauksia myöskään Alan Waken avoimeen lopetukseen. Jos jotain, AWE pikemminkin herättää uusia kysymyksiä. Siitä huolimatta kyse on onnistuneesta laajennoksesta, josta pitävät varsinkin ne pelaajat, joille Alan Wake on entuudestaan tuttu.

LUE MYÖS: Arvostelu: Control on viiden tähden täysosuma – Remedyn peliä ei malta millään laskea käsistään

Lisäosassa Jesse Fayden sukeltaa uudelle Investigation Sectorille, joka on aiemmin eristetty muusta Federal Bureau of Controlin rakennuksesta. Vieläpä hyvästä syystä, sillä  alueella riehuu kenties koko Controlin pelottavin vihollinen, joka on varmasti tuttu kaikille Alan Waken läpäisseille. Muutenkin pelimaailma on täynnä pieniä ja isompia Alan Wake -viittauksia. Vaikka lisäosasta voi varmasti nauttia myös ilman Alan Waken pelaamista, jäänevät monet Alan Wake -viittaukset huomaamatta, ja osa AWE:n parhaasta sisällöstä voi helposti jäädä ymmärtämättä.

LUE MYÖS: Arvostelu: Control-hittipelin The Foundation -lisäosa viihdyttää, mutta Jesse Fadenin aikaisemman seikkailun tasolle se ei yllä

Alan Wakesta on lainattu suoraan myös Controlin uusi pelimekaniikka.

Sinne tänne pelimaailmaan on ilmestynyt mustaa mömmöä, joka täytyy polttaa pois joko kantamalla mukana valoja tai kääntämällä virastotalon valoja päälle antamalla niille virtaa Controlista aiemminkin tuttujen voimakuutioiden avulla. Valo ja pimeys linkittyvät keskeisesti myös AWE:n pääviholliseen, jonka Jesse kohtaa useampaan otteeseen seikkailun aikana. Lisäksi lisäosa tuo mukanaan uuden aseen sekä horde-tyylisen pelimuodon, jossa laitetaan nippuun kasvavia vihollislaumoja.

Varsinaisia viholliskosketuksia AWE:ssa tuntuu olevan The Foundation -lisäosaa harvemmin, ja laajennos on muutenkin hieman hidastempoisempi. Siinä missä The Foundation vei pelaajan uudenlaiseen maanalaiseen ympäristöön, jatkaa Investigation Sectorin arkkitehtuuri pääosin Controlin brutaalia betonirakennusta.

LUE MYÖS: Arvostelu: Alan Wake (Xbox 360)

AWE:n tarina on kiinnostava, mutta kuten mainittua, on sille turha odottaa lankoja yhteen sitovaa lopetusta. Remedyn tapa jättää kysymykset leijumaan ilmaan lienee jo tuttu Controlin ja Alan Waken läpäisseille pelaajille, mutta mysteerin ratkeamattomuus voi silti tuntua turhauttavalta. Päätarinan lisäksi AWE tarjoaa muutaman sivutehtävän, joiden aikana pelaaja pääsee kohtaamaan muun muassa persoonallisen talonmies Ahdin. Lisätehtävät kannattaa pelata läpi, sillä ne pidentävät muuten hieman lyhyeksi jäävää lisäosaa ja niiden laatu on korkea.

Kokonaisuudessaan AWE on kuin lupaava alkusoitto täysimittaiselle pelille, joka yhdistäisi Alan Waken ja Controlin. Remedy omistaa molempien pelien oikeudet ja studio on jo osoittanut, että se on valmis nivomaan tarinat yhteen. Täytyy vain toivoa, että Remedy todellakin jossain kohtaa palaisi pelien maailmaan täysimittaisen pelin muodossa, eikä AWE jäisi ainoaksi universumit yhdistäväksi palaseksi.

CONTROL: AWE

”AWE yhdistää Alan Waken Controliin tavalla, jonka jälkeen jää kaipaamaan universumit yhdistävää täyspitkää peliä.”