Uusimmat

Arvostelu Dirt 5 on muuten pätevä rallipeli, mutta kaahailun arvosanaa laskee yksi merkittävä puute

08.11.2020 12:00 Ilari Hauhia

Dirt 5 tarjoaa hauskaa rallia niille, jotka haluavat nauttia vauhdista ja vaarallisista tilanteista ilman realismia. Dirt 5:ssä ei nimittäin haittaa vaikka ajaisit kolarin tai lentäisit alas jyrkänteen reunalta – matka jatkuu joka tapauksessa. Mukana on kuitenkin yksi puute, joka laskee muuten loistavan kaahailun arvosanaa.


Julkaisupäivä: 29.10.2020
Studio: Codemasters
Julkaisija: Codemasters
Saatavilla: PC (testattu), Xbox On, PlayStation 4, (PS5 ja Xbox Series X/S tulossa)
Pelaajia: 1-4 + verkkomoninpeli
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin 15 tuntia


Codemasters pilkkoi Dirt-sarjan muutama vuosi takaperin realistisempaan Dirt Rallyyn ja arcademaiseen Dirtiin. Näin ollen Dirt 5 ei ota itseään liian vakavissaan, eikä se siksi sovellu myöskään liian tosikoille, vaan heidän kannattaa pysyä Dirt Rally -sarjan tai muiden ajopelien parissa.

Toisaalta, mikäli haluaa vain hurjastella välittämättä auton hajoamisesta tai matkan tyssäämisestä kesken kaiken, on Dirt 5 mainio valinta peliksi. Irtosiko ovi törmäyksessä tai ajoitko radalla 10 pelaajan ketjukolarin? Ei haittaa!

Kaahailun puolesta Dirt 5:ssä keskitytään ralliin erilaisissa ympäristöissä. Erilaisten ratojen lukumäärä on korkea ja ne eroavat toisistaan mukavan paljon. Ajamaan pääsee muun muassa mudalla, soralla, lumella, jäällä ja silloin tällöin myös päällystetyllä tiellä. Lisäksi vaihtelevat sääolosuhteet muokkaavat kisakokemusta vielä kisan aikanakin. Ratojen suunnittelu on keskimäärin onnistunutta ja esimerkiksi paikkoja driftaamiselle on paljon. Onkin perin tyydyttävä tunne mennä kilpakumppaneista mutkassa ohi kauniissa sivuluisussa.

Moninpeli onnistuu Dirt 5:ssä sekä verkon välityksellä että lokaalisti jaetulla ruudulla. Jaetun ruudun tila on tarjolla konsoliversioiden lisäksi myös PC-versiossa.

Myös autojen valikoima on laaja. Tarjolla on sekä Subaru Imprezan kaltaisia perinteisiä ralliautoja kuin myös erikoisempia viritelmiä, kuten Aston Martin DBX sekä Volkswagen Baja Beetle. Erilaisia ajoneuvoluokkia ovat esimerkiksi Super Litet, 90-luvun ralliautot, modernit ralliautot sekä Rally Cross -autot. Eri autot tuntuvat mukavan erilaisilta myös radalla ja yleinen ohjaustuntuma Dirt 5:ssä on hyvä.

Pelkän rallin lisäksi tarjolla on myös Playgrounds-pelimuoto, jossa autoilla päästään temppuilemaan areenalla. Tällöin pisteitä saa näyttävistä stunteista, kuten hypyistä, donitseista, driftaamisesta ja erilaisten kohteiden lävitse ajamisesta. Nämä haasteet ovat tavallisen rallin tavoin hauskoja ja ne tuovat vaihtelua pelaamiseen. Pelaajat pääsevät myös luomaan omia leikkikenttiään autoilla hurjasteluun ja jakamaan niitä muille pelaajille.

Dirt 5:n kampanjassa ääninäyttelevät Nolan North sekä Troy Baker. Siitä huolimatta tarina, jos sitä sellaiseksi voi edes kutsua, on niin päälleliimattu etteivät kuuluisatkaan ääninäyttelijät sitä pelasta. Siitä huolimatta career-nimellä kulkeva kampanja on mukava sekoitus erilaisia haasteita, joita voi pelata myös yhdessä kaverin kanssa samalta näytöltä.

Visuaalisesti peli näyttää kohtalaisen hyvältä, mutta aivan autopelien huippua pelin grafiikat eivät kuitenkaan edusta. AMD 2600X ja Nvidia RTX 2070 pyörittivät peliä noin 60fps ruudunpäivitysnopeudella High-asetuksilla ja 1440p-tarkkuudella, mutta ikävä kyllä peli kaatuili usein varsinkin split-screen tilassa.

Suurena puutteena on mainittava, ettei Dirt 5 tue vielä tässä vaiheessa rattiohjaimia tai polkimia. Tämä puute näkyy myös muuten pätevän ajopelin loppuarvosanassa, sillä on varsin käsittämätöntä, että AAA-tason rallipelistä puuttuu julkaisuhetkellä näinkin tärkeä ominaisuus. Codemasters on kuitenkin luvannut päivittää tuen rattiohjaimille peliin myöhemmin. Siihen saakka pelaajien kannattaa turvautua tavallisiin peliohjaimiin.

Jos ratin puute ei ole ongelma, on Dirt 5 kokonaisuudessaan muuten tasaisen varma ja hauska rallipeli. Jos ajamisen haluaa ottaa tosissaan, ei Dirt 5 ole siihen paras vaihtoehto. Sen sijaan rentoon arcademaiseen kaahailuun yksin tai ystävien kesken Dirt 5 sopii loistavasti.

DIRT 5

”Dirt 5 ei ota itseään liian vakavasti, mikä on loistava juttu. Rattia ja polkimia peli ei kuitenkaan jostain ihmeen syystä tue.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat