UUSIMMAT

Arvostelu: F1 2017 on melkein viiden tähden formulasirkus

16.09.2017 22:40 | Kalle Laakso

F1 2017

F1-sirkuksen glamourista nautitaan taas tänä syksynä, kun kisailu virtuaaliratojen herruudesta käy kuumana.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Codemasters / Julkaisija: Codemasters/Koch Media  / Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One / Testattu: Xbox One  / Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Intel i3 530 tai AMD FX 4100, 8 Gt muistia, Nvidia GTX 460 tai AMD HD 5870  / Pelaajia: 1, 2-20 (internetissä) / Ikäraja: 3


Codemastersin F1-pelit ovat olleet mukavia vaihtoehtoja viime vuosina autopeligenressä. Firma on hoitanut virallista lisenssiä onnistuneesti, ja samaa kohtelua odotettiin tänäkin vuonna. Ja niin Mestarikoodaajat hoitavatkin tonttinsa. Lyhyesti F1 2017:a voisi sanoa parhaimmaksi firman kehittämäksi F1-simulaattoriksi tähän mennessä.

Codemasters on siitä hassu pulju, että vaikka pelejä on julkaistu laidasta laitaan, niin sydän on silti aina sykkinyt vahvimmin autourheilulle.

Rallipoluilla on ollut vahvoja onnistumisia, vaikka välillä ollaan käyty kääntymässä penkan puolella. Mutta kun kyse on formuloista, on suunta ollut aina simulaatiomaiseen pelattavuuteen nojaavaa. On ollut ilo huomata, että vuosi vuodelta jälki on vain parantunut edellisestä osasta, vaikka heidän F1-pelinsä ovatkin olleet ainoita virallisen lisenssin tuotteita.

 F1 2017

Nykyajan Formuloissa suurin taika tapahtuu radalla ja niin on myös 2017-versiossa. Autojen jylhät äänet kantautuvat kuskinpaikalle uskottavasti ja tiukat kisatilanteet saavat sykkeet nousemaan. Tilanteet tuntuvat tapahtuvan pikakelauksella, kun suoralla paahdetaan 350 km/h lasissa rinnatusten kilpakumppanin painostaessa tinkimisvaraa seuraavaan mutkaan, joka lähestyy uhkaavasti. Formula-kuskin työilmapiiri on saatu peliin autenttisesti mukaan, varsinkin silmäkuvakulmasta.

Kilpaileminen on nopeaa, näyttävää ja ennen kaikkea jännittävää. AI-kuskit eivät trollaa muita kilpaajia kesken kisaamisen, sekä kohtelevat ohituksissa ja mutkissa järkevästi. Ajoittain tosin kierroksella ohitettavia joutuu varomaan, kun ajolinjat muuttuvat nopeasti ja ovat täysin riippuvaisia omista linjoista – ja peräänajaja on tietenkin aina syyllinen.

Peli pyörii sujuvasti isommassakin sumpussa, vaikka kaatosade kiusaisi Monacon kapealla radalla. Tietysti jotain yksityiskohtia voisi olla lisää, ja varsinkin Project Carsin jälkeen auringonsäteitä kaipaisi vähän enemmän. Säteet kun vaikeuttivat mukavasti ohittamista osuessaan muiden sivupeileistä silmiin jo F1 2013 -pelissä.

Ilahduttava asia on myös se, että uratilaan on satsattu rankalla kädellä ja näin ollen peli saa oman hohtonsa myös radan ulkopuolella. Uratila aloitetaan oman sankarin luomisella, jolla aloitetaan useamman kauden mittainen varvi. Kisojen välissä ollaan yhteydessä manageriin uusien soppareiden toivossa, yritetään neuvotella parempien tallien ovia auki tai osallistutaan näytösajohaasteisiin.

Pienet ingenjörsielut puhkeavat myös kukkaan, kun omaa autoaan pääsee päivittämään pitkin kautta paremmilla osilla. Näillä nakerretaan pikkuhiljaa niitä tärkeitä tuhannesosia, jotka ovat avain voittojen kautta mestaruuteen.

F1 2017

Tosielämän Formulat muuttuivat tähän kauteen sen verran radikaalisti, että autot ovat nopeampia kuin koskaan aikaisemmin ja sen huomaa myös pelissä.

Ajotuntuma on tarkka, nopea ja vaatii munaa. Autot liimautuvat rataan tänä vuonna sen verran tiiviisti, että mutkat pitää uskaltaa ajaa oikeasti lujaa piiruntarkkojen ajolinjojen mukaan, mikäli voitto on ainoa tavoite. F1-pilotin tuntumaa pääsee ottamaan myös muutamalla menneiden vuosien mestaruusautoilla, kuten Häkkisen ’98 McLaren tai Schumin ’04 Ferrari. Siitä koodareille iso peukku, että tuntuma on myös täysin erilainen jokaisella historic-autolla, aina äänistä pitoon asti. Näitä pääsee myös koettamaan pitkin peliä aina Uratilan näytösajoista moninpeliin asti, mikä tuo piristävää vaihtelua kisaamiseen.

Interwebissä pääsee perinteiseen tyyliin ajamaan kisaa yksittäisradoilla, tai mestaruudesta. Valitettavasti yhteystyötilaa ei tällä kertaa ole. Nettipelit ovat menneet roimasti eteenpäin verkkoviive- ja pelistä tippumisongelmineen. Bugimörökölliä esiintyy ajoittain, mutta ei mitään pelinrikkovaa ongelmaa. Codemasters on myös luvannut jo pureutua moninpeliä kiusaavaa hylkäämisbugiin, jossa pelaajat eivät pääse mukaan kisaan, mutta muuten kaikki toimii pääosin kuten pitääkin.

Henkilökohtaisesti tämän vuoden F1-pelille oli kovat odotukset ja peli lunasti, jopa ylitti ne. Hyvän pelattavuuden ja virallisen lisenssin varassa on hyvä olla, ja kokemus on kokonaisvaltaisempi kuin vuosiin. Tästä vuodesta näyttäisi tulevan pirunkova autopelivuosi, kiitos taas yhden loistopelin.

 

F1 2017

”F1-odotukset lunastettiin, jopa ylitettiin – kauden 2017 kokemus on kokonaisvaltaisempi kuin vuosiin.”