Arvostelu: FIFA 18 saattaa hyvinkin olla kaikkien aikojen paras jalkapallopeli

08.11.2017 20:33 | Ilari Hauhia

Virtuaaliviheriöt kutsuvat jalkapallofaneja joka vuosi uuden FIFA:n vuosipäivityksen muodossa. Electronic Artsin kehittämän sarjan uusin edustaja, FIFA 18, on kuitenkin tähän mennessä hiotuin ja mahdollisesti paras jalkapallopeli koskaan. Pikselifutis ei ole koskaan tuntunut näin sulavalta ja näyttänyt näin hyvältä.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: MachineGames / Julkaisija: Bethesda  / Saatavilla: PC, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3 / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1-4 per konsoli


Electronic Arts julkaisee joka vuosi uuden vuosipäivityksen hyvin suositulle virtuaalifutista tarjoavalle FIFA-sarjalleen. Välillä tuntuu, ettei uuden pelin hankkimisessa ole mitään järkeä – samat pikseli-Ronaldot ja bitti-Maradonat kun tuppaavat kirmaavaan viheriölle lähes samaan tapaan kuin edellisessä versiossa. Tällä kertaa EA on kuitenkin hionut FIFA 18 tarjoaman pelikokemuksen niin korkealle tasolle, että päivittämiselle on melko hyvät perusteet.

Jo syyskuun lopulla kauppoihin ehtinyt FIFA 18 tarjoaa hupia sekä kasuaalipalloilijoille että hyvin kilpailullista elämystä etsiville pelaajille. Vähemmän kokeneet jalkapallon ystävät voivat nauttia maalinteon iloista matalan vaikeusasteen tietokonevastustajaa vastaan tai vaihtoehtoisesti haastaa ystävänsä selvittämään kuka onkaan pikselipallon kuningas. Kasuaalipelaajalle FIFA-sarjan hauskin puoli lienee kavereiden haastaminen nopeisiin pikapeleihin. FIFA 18 onkin tehnyt pikapelien aloittamisesta helppoa ja nopeaa. Tarjolla on valtava määrä lisensoituja joukkueita ympäri maailmaa, joten jokainen jalkapallofani löytänee niiden joukosta oman suosikkinsa. Veikkausliigan joukkueista mukaan on päässyt HJK.

FIFA 18:ssa joukkueiden ja yksittäisten pelaajien tasoerot huomaa selvästi. Vaikkapa Mestarien liigassa pelaavien joukkueiden syötöt ja laukaukset menevät juuri sinne minne pitääkin, kun taas pikkuliigalaisilla pallo voi päätyä vähän sinne sun tänne. Yksilöpuolella Ronaldo on virtuaalikentillä juuri niin ylivoimainen kuin oikeassakin elämässä, kun taas uusien ja vielä kehittyvien tulokkaiden pallonkäsittelyssä riittää viilattavaa.

FIFA 18 on huippuun asti hiottu jalkapallosimulaattori, joka täyttää myös kilpailullisten pelaajien toiveet. Kuljettaminen, pallon liikuttaminen pelaajalta toiselle,  syöttely tai laukominen ei ole koskaan FIFA:n historiassa tuntunut näin hyvältä ja sulavalta. Pelin julkaisun jälkeen EA on päivittänyt peliä vielä lisää yhteisön palautteen perusteella ja korjannut esimerkiksi maalivahtien käyttäytymistä. Sikäli pelin hankkiminen tässä vaiheessa syksyä on hyvä ratkaisu.

Pelimekaniikkojen lisäksi EA on panostanut myös FIFA 18:n graafiseen puoleen. Frostbite-pelimoottori saa kentät loistamaan ennennäkemättömällä tavalla. Yksityiskohtiin panostavalla Real Motion Technologyllä EA on tallentanut aitojen pelaajien liikkumista ja kopioinut sen pelissä. Tosielämää vastaavaa liikettä pääsee kuitenkin näkemään vain cutskeneissä, tavallisissa otteluissa sitä ei ehdi huomata.

Mikäli tavalliset pikapelit alkavat kyllästyttää, on yksinpelaajille on tarjolla esimerkiksi tarinavetoinen The Journey -uramoodi. The Journey lisättiin FIFA-sarjaan viime vuonna ja siinä pelaajan täytyy ohjata Alex Hunterin ura pikkupeleistä maailman tietoisuuteen. Pelaaja voi halutessaan keskittyä joko pelkän Hunterin ohjaamiseen tai vaihtoehtoisesti ottaa haltuunsa koko Hunterin edustaman joukkueen.

Kentillä tapahtuvan palloilun lisäksi lisäksi pelaaja saa päättää Hunterin uravalinnoista, sillä tarinaa viedään eteenpäin interaktiivisilla cutskeneillä. Niiden kautta tapahtuvista päätöksistä riippuen Hunter voi parhaimmillaan, tai pahimmillaan, ihan pelaajan omista mieltymyksistä riippuen, päätyä esimerkiksi Ronaldon siipimieheksi Real Madridiin. Myös Hunterin ulkonäkö on täysin vapaasti pelaajan päätettävissä.

Mukana on tietysti myös tosissaan FIFA 18:aan panostavien pelaajien suosikkimuoto, keräilykorttipelin ja futiksen välimuoto Ultimate Team. Ultimate Teamissa voi edelleen hankkia itselleen pelaajia ostamalla lisäkortteja oikealla rahalla. FIFA 18 sisältää kuitenkin aiempaa enemmän joukkueen kokoamiseen liittyviä Squad Building -haasteita, joiden avulla lisäkortteja voi hankkia myös ilman mikromaksuja.

Virtuaalivaluutan metsästäjille on tarjolla myös uusi Squad Battles -niminen offline-pelimuoto. Squad Battleseissä tietokone ottaa haltuunsa muiden pelaajien kokoamia Ultimate Team -joukkueita. Tietokonetta vastaan menestymällä voi kerätä itselleen FIFA:n virtuaalivaluuttaa ja se onkin hyvä vaihtoehto esimerkiksi huonolla nettiyhteydellä varustetuille FIFA-faneille. Ansaittujen kolikoiden määrä riippuu pelaajan valitsemasta vaikeustasosta sekä siitä, kuinka hyvin pelaaja onnistui ottelussa. Viikon lopuksi FIFA 18 asettaa Squad Battles -pelaajat vielä paremmuusjärjestykseen ja jakaa sen perusteella lisäpalkintoja.

Kokonaisuudessaan FIFA 18 on tähän mennessä loppuunsa asti hiotuin jalkapallopeli sarjan historiassa. Sarjan uusin edustaja ei tuo mukanaan valtavia määriä uusia ominaisuuksia, vaan se keskittyy parantelemaan aiemmista fifoista tuttuja ominaisuuksia laadukkaammalle tasolle. FIFA 18 ei unohda mukavaa ajanvietettä etsiviä sunnuntaipelaajia, joille se tarjoaa reippaan määrän erilaisia pelimuotoja. Toisaalta hyvin kilpailuhenkisille pelaajille FIFA:n ympärillä pyörivä eSports-skene takaa, että tarjolla on aina lisää entistäkin parempia online-vastustajia.

Kaiken tämän tuloksena on hyvin sulava ja nautinnollinen jalkapallosimulaattori, johon voi halutessaan upottaa useita satoja tunteja.

 

FIFA 18

”FIFA 18 on tähän mennessä hiotuin ja mahdollisesti paras jalkapallopeli koskaan.”