Uusimmat

Arvostelu: Gran Turismo Sport on hyvä peli, joka tosin jakaa mielipiteet ja unohtaa yksinpelaajat

01.11.2017 08:43 Matti Leinonen

Japanilaisen Polyphony Digitalin kehittämä Gran Turismo -pelisarja aloitti taipaleensa ensimmäisellä PlayStation-konsolilla, ja pitkän odotuksen jälkeen myös PS4-pelaajat ovat saaneet vihdoin oman GT:nsä.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Polyphony Digital / Julkaisija: Sony / Saatavilla: PlayStation 4 / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1, 2-16 (internetissä) /  Ikäraja: 3


Gran Turismo-sarja tunnetaan monista asioista. Niissä on yleensä massiivinen valikoima ajoneuvoja eri valmistajilta, tukku ratoja sekä realistiseen päähän viilattu ajettavuus. Näiden ansiosta siitä onkin tullut yksi aikamme suosituimmista pelisarjoista. Uusin tulokas, Gran Turismo Sport, kuitenkin ottaa parikin askelta uuteen suuntaan.

Laaja autovalikoima on supistunut merkittävästi.

Siinä missä Gran Turismo 6:ssa autoja oli noin 1200, Sportissa niitä on alle 200. Ratoja on 19, joista on rukattu 27 eri variaatiota. Autojen lukumäärä voi kuulostaa alkuun ihan menettelevältä, mutta osa autoista on erilaisia versioita yhdestä ja samasta mallista. Näistäkin suurin osa on kilpaversioita tai konseptiautoja. Toisin sanoen, sisältöä on vähemmän kuin mitä paperilta lukiessa näyttää.

Gran Turismo Sport

Merkittäviin uudistuksiin kuuluu pääpainon siirtyminen nettikisailuun. Yksinpeli toki löytyy, mutta reilusti aiempia osia suppeampana. Yksinäiselle kisailijalle tarjolla on yksittäiskisoja tekoälyä vastaan tai time trial-ajelua. Perinteistä GT-uramoodia ei ole lainkaan, mikä karkoittanee osan laajempaa yksinpelitilaa kaipaavista GT-faneista.

Netissä tarjolla on yksittäiskisoja muita ihmispelaajia vastaan, sekä mestaruussarjoja, joissa kisataan tietyn automerkin alaisuudessa, tai kerätään mainetta ja kunniaa maiden välisissä mittelöissä. Ensimmäiset mestaruussarjan kisat ovat tosin vasta marraskuun puolella, joten en päässyt vielä koettelemaan tuleeko menestystä ja saako torijuhlia suunnitella.

Verkkokisailu on toteutettu yksinkertaisesti.

Kisastartteja on tietyin väliajoin ja kello tikittää sen merkiksi koska lähtö tapahtuu. Sinä aikana pitää liittyä lähtölistalle ja ajaa aika-ajoissa mahdollisimman nopea kierros. Mutta ennen kuin pelaajaa päästetään linjoille kruisailemaan, annetaan pieni videoppitunti siitä miten herrasmieskuljettaja käyttäytyy. Tahallinen perseily ja muiden kisan pilaaminen on rangaistavaa. Oppitunneilla ohjeistetaan välttelemään kontaktia, kielletään kiilaamasta muita radalta tai rangaistuspisteitä ropisee ja kohtalona on joutua kisaamaan muiden ratin takana olevien pellejen kanssa.

Parissa ensimmäisessä kisassa kylkikontaktia oli hieman liikaa, mutta vähitellen ajolinjat ja sivupeilien tuijottelut alkoivat upota selkäytimeen ja maaliin päästiin maalipinnat naarmuttomina.

Gran Turismo Sport

Ajettavuus on tuttua Gran Turismoa. Kun otin ensimmäiset kiihdyttelyt ST-Focuksen kanssa, niin mutkassa kaasua painaessa ratti osoittautui turhaksi vehkeeksi. Renkaat osoittavat haluttuun suuntaan, mutta auto jatkaa suoraan kohti kaiteita. Tavallisilla katurenkailla varustettu vakioauto onkin hankala ohjattava, mutta kisakäyttöön viritettynä, oikeilla ratarenkailla ja alustalla varustettuna se jo pysyy hallinnassa. Ohjattavuus onkin nautinnollista, kun ripeä takavetosportti heittää peräänsä mutkasta lähtiessä, ja viime hetken ohjausliikkeellä kapinoiva takapää palaa taas ahllintaan.

Gran Turismo Sport näyttää ja kuulostaa upealta. Vaikka itselläni onkin alkuperäinen PS4 ja televisiona useamman vuoden vanha Sony, niin autot, radat ja äänet hivelevät kaikkia aisteja. Fiilis on mahtava, kun V6-moottori ärjyy ja kuvakulma on  ratin takana. Sitten takarenkaat alkavat menettää pitoaan ja kaikki pyörii silmien edessä vallattomasti. Taustalla soiva musiikki tuo mieleen muistoja menneistä GT-peleistä. Tuntuu hyvältä. Jos alla olisi vielä PS4 Pro, niin silmäkarkki olisi vielä runsaampaa.

Gran Turismo Sport on mainiota, kaunista kisailua GT-hengessä. Se kuitenkin jakanee monen GT-fanin mielipiteitä, lähinnä yksinpelin ja sisällön vajavaisuuden takia. Itse kuulun siihen ryhmään, joka nauttii enemmän uratilasta ja autojen keräilystä. Silti myös nettikisailu upposi mukavasti, sillä kisat ihmiskuskeja vastaan ovat parhaimmillaan tiukkoja ja jännittäviä.

Jos kaipaat yksinajelua, niin sori. Joudut odottamaan Gran Turismo 7:aa, ellei Sportiin julkaista päivityksinä enemmän yksinpelattavaa. Tai sitten vain astut rohkeasti hieman syrjään mukavuusalueeltasi kokeilemaan miltä meno maistuu muiden pelaajien kanssa.

 

GRAN TURISMO SPORT

”Sport on mainiota, kaunista kisailua GT-hengessä – mutta vain verkkopelien ystäville”