Arvostelu: Hitman HD Enhanced Collection kierrättää tuttuja pelejä kompastellen ja liian tyyriillä hintalapulla

29.01.2019 20:00 Ilari Hauhia

IO Interactiven vasta julkaiseman Hitman HD Enhanced Collectionin tarkoituksena on tuoda PlayStation 2:lta tuttu Blood Money ja PlayStation 3:n Absolution pelattavaksi myös PlayStation 4:llä. Remasterointien tuomat uudistukset ovat kuitenkin varsin maltillisia, minkä lisäksi kokoelman hinta on varsin tyyris. 


Julkaistu / Tekijä ja julkaisija: IO Interactive / Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), Xbox One / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 18 / Peliä pelattu arvostelua varten: 11 tuntia


Hitman Blood Money ilmestyi alun perin vuonna 2006 PlayStation 2:lle. Silloin kyseessä oli varsin käänteentekevä peli, sillä Agent 47 oppi Blood Moneyssa ensimmäistä kertaa monia tärkeitä taitoja kuten piilottamaan salamurhattuja kohteita vaikkapa laatikoihin ja tynnyreihin. Pelaaja pystyi myös lavastamaan osan murhista ”ikäviksi onnettomuuksiksi”.

Blood Moneysta tutut ominaisuudet ovat jääneet elämään Hitman-sarjaan ja ne ovat paljolti esillä muun muassa uusimmassa ja varsin mainiossa Hitman 2:ssa. Ikävä kyllä uudempiin Agent 47:n seikkailuihin tutustuneet voivat kokea Blood Moneyn varsin tönköksi kokemukseksi, jota tuskin jaksaa pelata ellei peliin ole syntynyt reilut kymmenen vuotta sitten vahvaa rakkaussuhdetta.

Ensinnäkin Hitman HD Enhanced Collectionin mukaan tuomat graafiset uudistukset ovat sangen maltillisia. Blood Money ja Absolution pyörivät kyllä hyvin sulavasti 60 fps ruudunpäivitysnopeudella ja pelien tekstuurit skaalautuvat näppärästi 4K-resoluutioon saakka. Muuten tilanne ei ole kovin ruusuinen.

Mikäli Blood Moneya ei pysty katselemaan varsin paksujen nostalgialasien lävitse, on myönnettävä että se näyttää varsin kamalalta, vaikka tekstuureja onkin kiilloteltu sieltä sun täältä. Esimerkiksi alkuperäisestä pelistä tutut grafiikkabugit ovat edelleen mukana ja pelihahmojen raajat työntyvät seinien lävitse ja vääntyilevät mahdottomiin asentoihin tuon tuosta. Paljon parempaan remasteroinnin lopputulokseen olisi päästy, mikäli pelit olisi käännetty nykyiselle konsolisukupolvelle Hitman 2:n uutta pelimoottoria käyttämällä.

Blood Money on kokenut myös muita hienoisia pelillisiä muutoksia, joista suurimpana kontrolleja on päivitetty PlayStation 4 -kapulalle soveltuvaksi. Agent 47:n ohjaaminen on siitä huolimatta sangen nihkeää nappulajumppaa, varsinkin hiippaillessa. Myös muun muassa kuristusotteen saaminen, aseella tähtääminen ja kolikoiden heittely on varsin haastavaa verrattuna moderneihin Hitmaneihin, mikä tekee pelaamisesta välillä hyvinkin tuskaista.

Peli kannattaa muistaa tallentaa itse manuaalisesti  säännöllisin väliajoin tai muuten kuollessa iso osa progressiota saattaa kadota taivaan tuuliin. Niin ikään harmaita hiuksia aiheuttaa välillä varsin tyhmästi käyttäytyvä tekoäly.

Pelillisesti Blood Moneyssä esiintyvä Agent 47 edustaa varsin brutaalia linjaa. Siinä missä uudemmissa Hitmaneissa salamurhataan mielellään vain kohdehenkilöt tappamatta ventovieraita, ei Blood Moneyn Agent 47:ää haittaa ottaa nirriä pois vaikka kaikilta vastaantulijoilta.

Tuoreempi Hitman Absolution ilmestyi PC:lle, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle alun perin vuonna 2012. Absolution on jo lähtökohtaisesti paljon armollisempi nykypelaajalle – Se on vanhentunut paljon Blood Moneytä arvokkaammin eikä edes alkuperäisversio näytä kovinkaan huonolta vaikka sitä vertaa nykyhetken peleihin.

Grafiikoiden lisäksi tarjolla on muutenkin paljon modernimpi pelikokemus. Tarjolla on useita vaihtoehtoisia tapoja lähestyä vihollisia ja Absolution opettaa pelaajalle hiljalleen monipuolisesti erilaisia tarvittavia taitoja, kuten hiippailun, vihollisten tainnuttamisen ja harhauttamisen.

Ikävä kyllä Absolution ei edes julkaisunsa aikoihin kerännyt yhtä suurta suosiota kuin monet muut Hitmanit. Jo Muropaketin vuosien takaisessa arvostelussa Absolution sai pyyhkeitä muun muassa tekoälyn toimivuudesta, tasojen suunnittelusta sekä Agent 47:n Batmanin detective visionia, Splinter Cell Convictionin pikateloitustilaa ja näkymättömyyttä yhdistelevästä ihmekyvystä jolla tämä pystyi tyhjentämään tasoja käytännössä ilman mitään haastetta.

Alkuperäisen pelimekaniikalliset ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään myöskään uudisversion tapauksessa. Lisäksi HD-päivitetty uudisversiosta on vieläpä karsittu alkuperäisestä pelistä tuttu Contracts-moninpeliosuus, joka oli yksi Absolutionin kirkkaimmista valopilkuista.

Hitman HD Enhanced Collectionille on vaikea löytää kohderyhmää. Koska graafiset päivitykset ovat varsin maltillisia niin Blood Money on sen verran ikääntynyt peli, että sitä haluavat pelata todennäköisesti vain pelistä yli vuosikymmen sitten nauttineet nostalgiannälkäiset pelaajat. Absolution on puolestaan alun perinkin hieman kehno peli, joten todennäköisesti aika harva palaa halusta kokea sitä uudelleen. Toisaalta mikäli pelien alkuperäiset versiot omistaa jo valmiiksi, ei Hitman HD Enhanced Collection tarjoa niihin verrattuna juurikaan lisäarvoa.

Kenties korkein kynnys Hitman HD Enhanced Collectionin ostolle onkin sen korkea hinta. Kahden vanhan pelin PlayStation 4 tai Xbox One -porttauksesta saa maksaa täysihintaisen uudisjulkaisun verran eli 59,95 euroa. Lähes samaan hintaan voi jo löytää uusimman Hitman 2:n tai käytännössä minkä tahansa muun kiinnostavan pelin, josta irtoaa suurella todennäköisyydellä paljon enemmän hupia.

Mikäli Hitman HD Enhanced Collection maksaisi vaikkapa 20 euroa, voisi sitä suositella paljon helpommin varsinkin Blood Moneyn nostalgiannälkäisille pelaajille tai niille Hitman-faneille, jotka haluavat muodostaa oman mielipiteensä mahdollisesti aiemmin väliin jääneestä Absolutionista. Nykyisellä hintalapulla kokoelma on kuitenkin liian kallis sen tarjoamaan viihteeseen nähden.

HITMAN HD ENHANCED EDITION

”Hitman HD Enhanced Collection tuo Blood Moneyn ja Absolutionin nykyiselle konsolisukupolvelle aivan liian suurella hinnalla.