Arvostelu: Horizon Zero Dawnin odotettu The Frozen Wilds DLC on viiden tähden lisäys jo valmiiksi upeaan peliin

08.11.2017 09:14 | Tuukka Hämäläinen

Horizon Zero Dawnin tarinallinen laajennus The Frozen Wilds DLC tarjoaa peliin yli kymmenen tuntia laadukasta lisäsisältöä. Uudet kyvyt ja varusteet tuovat lisämaustetta myös peruspeliin, ja laajennus onkin suositeltava sijoitus myös pelin vasta aloittaville.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Guerrilla Games / Julkaisija: Sony Interactive Entertainment Europe  / Saatavilla: PlayStation 4  / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1 / Ikäraja: K16


Keväällä ilmestynyt Horizon Zero Dawn on yksi vuoden parhaita pelejä, joka tarjoaa uskomattoman kauniin avoimen pelimaailman, jännittävän tarinan ja runsaasti pelattavaa. Niinpä odotukset pelin ensimmäistä ja näillä näkymin myös viimeistä tarinallista laajennusta kohtaan olivat korkealla. Nyt ilmestynyt The Frozen Wilds onnistuu täyttämään odotukset täydellisesti.

The Frozen Wilds ei ole jatkoa Horizon Zero Dawnille, vaan laajennus, jonka tarjoama lisäsisältö on pelattavissa pelin pääkampanjan ohella. Sen pariin voi mainiosti sukeltaa myös pelin läpäistyään, mutta uudet tehtävät ovat tarjolla jo pian ensimmäisten päätehtävien läpäisemisen jälkeen.

Laajennus lisää Horizon Zero Dawnin pelimaailmaan uuden alueen, joka avautuu kartan pohjoisosasta, Gravehoardin vieressä olevan solan kautta. Uusi alue on nimeltään The Cut, ja sitä hallitsee lumisten lakeuksien Banuk-heimo, joista ei pääpelissä saatu tietää paljoakaan. Uudet tehtävät saa käytiin muutamastakin pisteestä, törmäämällä matkalaisiin, jotka kertovat pohjoisen valtakunnan vaaroista. Toki alueelle voi matkata ilmankin näitä kohtaamisia.

Käytännössä The Frozen Wilds DLC tuo peliin joukon sivutehtäviä, joista muutama muodostaa laajennuksen päätarinan. Päähenkilö Aloy kohtaa The Cutin jäätävässä maassa uuden uhan, arvoituksellisen Daemonin, joka ottaa haltuunsa paikallisia jättiläisrobotteja. Lumisissa maisemissa tavataan myös täysin uusia, tappavia koneita, joissa riittää vastusta kokeneemmallekin metsästäjälle.

Sivutehtäväkokoelma ei ehkä kuulostaa kaikkein hehkeimmältä lisäsisällöltä, mutta The Frozen Wilds on upea paketti. Laajennuksen tehtävien läpäisyssä vierähtää helposti yli kymmenen pelituntia, ja jotakuinkin kaikki pelin osa-alueet käsikirjoitusta ja hahmoja myöten on tehty huolella, jopa paremmin kuin pääpelissä. Niin repliikit kuin hahmomallitkin tuntuvat asteen hiotummilta ja yksilöidymmiltä. Laajennus tuo esimerkiksi uusia kasvotyyppejä, mikä tuo lääkettä pääpeliä vaivaanneeseen ongelmaan, että monet hahmot näyttävät turhan samanlaisilta. Lisäksi tehtävät ovat mukavan monipuolisia, vaikka niissä rutkasti taisteluita riittääkin.

Tehtävien ja uuden sivutarinan ohella The Frozen Wilds tuo nipun uusia ominaisuuksia osaksi Horizon Zero Dawnia. Merkittävin näistä on neljäs kykypuu, joka tuo kahdeksan uutta kykyä Aloyn opittavaksi. Niiden joukossa on esimerkiksi resurssien poimiminen ratsun selästä sekä ystävällisten koneiden korjaaminen – siis yleishyödyllisiä taitoja, joista on rutkasti iloa pääpelissäkin. Jotta kyvyt olisivat hankittavissa, nostaa laajennus myös pelihahmon tasokaton kuuteenkymmeneen.

Kykyjen lisäksi laajennus tuo uusia aseita ja haarniskoja, ja tehtävien myötä myös Aloyn keihästä voi alkaa parannella uusilla modifikaatioilla. The Cutin maisemissa käydään kauppaa myös uudella resurssilla, Bluegleamilla, jota Aloy ansaitsee tehtävien edetessä.

Tuntuu vähän turhalta sanoa, mutta The Frozen Wilds on myös uskomattoman kaunis laajennus. Horizon Zero Dawnin ennestään näyttävään ulkoasuun se lisää pohjolan kolkot maisemat, joissa etenkin tiheä lumisade näyttää upealta. Kylmyyden voi melkein tuntea. Jos jotain negatiivista sanottavaa etsii, täytyy todeta, että pelin latausajat tuntuvat laajennuksen myötä pidentyneen entisestään. Nyt esimerkiksi Fast Travelia seuraava välilataus kestää jo pitkälti yli minuutin, mikä saattaa hyvässä pelivireessä hiukan ärsyttää.

Harmittavaa on tavallaan myös se, että olin monen muun tapaan ehtinyt jo koluta pääpelin viimeistä nurkkaa myöten, jolloin kaikista uusista ominaisuuksista ei pääse pitkään nauttimaan. The Frozen Wilds onkin tavallaan parhaimmillaan niille, jotka eivät ole peliä vielä hankkineet tai odottavat myöhemmin tänä vuonna ilmestyvää Complete Edition -versiota. Horizon Zero Dawnin vanhoillekin ystäville sitä voi kyllä varauksetta suositella.

 

HORIZON ZERO DAWN: THE FROZEN WILDS DLC

”The Frozen Wilds on erinomainen laajennus erinomaiseen peliin.”

Lue myös:

Arvostelu: Horizon Zero Dawn on hyvää scifiä ja uskomattoman kaunis peli

Muropaketin uusimmat