Arvostelu: Hunt: Showdown on aidosti pelottava räiskintäpeli, jossa jahdataan hirviötä vuoden 1899 suorämeiköillä

04.03.2020 21:45 | Ilari Hauhia

Crysis-peleistä tutun Crytekin räiskintäpeli Hunt: Showdown kääntyi vastikään myös PlayStation 4:lle, eikä kyse ole lainkaan hullummasta kokemuksesta.


Julkaisupäivä: 18.2.2020
Studio: Crytek
Julkaisija: Crytek
Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), Xbox One & PC
Pelaajia: 1-3 (pelkkä moninpeli) 
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arvostelua varten: noin kahdeksan tuntia


V

aihtoehtoiseen todellisuuteen ja vuoden 1899 Louisianan osavaltion suorämeikköihin sijoittuvassa Hunt: Showdownissa pelaaja hyppää palkkionmetsästäjän mutaisiin saappaisiin. Pelin keskiössä olevassa bounty hunt -pelimuodossa tehtävänä on paikantaa ja lahdata suoalueella möngertävä kamala hirviö, karkoittaa se manalaan ja palata kotiin palkkio kourassa.

Aivan yksinkertaisesta tehtävästä ei kuitenkaan ole kyse. Ensinnäkin pelialue on valtava, joten painajaismaista hirviötä ei noin vain mennä tappaamaan, vaan se täytyy ensin paikallistaa. Tämä onnistuu etsimällä kartalta vihjeitä, joiden avulla hirviö lopulta löytyy.

Hunt: Showdown uudistaa räiskintäpelien kaavaa omaperäisellä otteella, ja yhdistää samaan peliin sekä PvE- että PvP -elementtejä. Louisianan suorämeikön synkissä metsissä kaikki metsästävät kaikkia ja varansa saa pitää vihjeitä ja päähirviötä etsiessä, sillä matkalla vastaan asettuu sekä ihmisvastustajia että tietokoneen ohjaamia rämeikön pikkupetoja.

Asetelma muistuttaa Liu Cixinin Synkkä metsä -kirjasta tuttua teoriaa, jonka mukaan kaikki osapuolet tähtäävät omaan selviytymiseensä ja ovat sen vuoksi ovat valmiita tuhoamaan kaikki muut olennot, jotka vain onnistuvat paikantamaan synkästä metsästä. Ja Hunt: Showdownin metsä on todellakin hyvin synkkä.

Pelaaja voi kohdata kuoleman käytännössä minä hetkenä hyvänsä, mikä tekee pelaamisesta hyvin jännittävää. Mikäli pelihahmo kuolee, menettää se kaikki sille hankitut tarvikkeet pysyvästi. Ainoastaan kokemuspisteet säilyvät seuraaville pelikerroille. Tämä lisää jännitystä entisestään.

Kuolemanvaaran myötä pelaajan täytyy tehdä strategisia ratkaisuja. Esimerkiksi mikäli pelaaja löytää ensimmäisenä päähirviön, kannattaa miettiä haluaako se lahdata heti, vai onko parempi odottaa että joku muu saapuu paikalle hirviön houkuttelemana ja päästää muut ihmispelaajat päiviltä ennen hirviöön keskittymistä. Toisaalta mikäli hirviön tuhoaa tarpeeksi nopeasti, voi parhaimmillaan päästä pakenemaan paikalta palkinnon kanssa ennen kuin muut ennättävät paikalle.

Loppuvastuksen kanssa taisteluun liittyy kuitenkin yksi ongelma. Vaikka hirviön listiminen onnistuu, täytyy se sen lisäksi karkoittaa tuonpuoleiseen pari minuuttia kestävän rituaalin avulla. Tällöin pelaajan ja palkinnon olinpaikka paljastuu kaikille muille pelaajille, jotka haluavat päästä osingoille keinoja kaihtamatta.

Rituaalin aikana joutuu helposti tulitaisteluun. Ammuskelu on Hunt: Showdownissa omanlaisensa elämys, sillä 1800-luvun lopun aseet ovat pääosin kehnoja ja niiden lataus on tuskaisen hidasta. Revolverin rullan lataus yksi panos kerrallaan on suorastaan kuumottava tunne, kun tietää, että toinen pelaaja tai rämeikön hirviö voi yllättää hetkenä minä hyvänsä. Mukana on toki myös lyömäaseita, joita voi käyttää pyssyn korvikkeena tukalassa paikassa.

Hunt: Showdownia voi pelata myös yhdessä kaverin kanssa tai kolmen pelaajan joukkueissa, jolloin partion toimintaa voi koordinoida pidemmälle. Lisäksi bounty hunt -pelitilan lisäksi tarjolla on perinteisempi ainoastaan yksin pelattavissa oleva battle royale -pelimuoto, joka ei kuitenkaan ole läheskään yhtä hauska kuin palkkionmetsästys. Yksinpelisisältöä ei ole mukana alun tutorialin jälkeen, joten PlayStation Plus -tilaus on käytännössä pakollinen kaikille Hunt: Showdownin pelaajille.

Graafisesti ja teknisesti Hunt: Showdown on PlayStation 4:llä erittäin näyttävä peli, kuten Crytekiltä sopii odottaa. Suomaisema on tunnelmallinen ja aidosti karmiva ja hahmot on mallinnettu onnistuneesti. Peli myös pyörii keskimäärin varsin tasaisella ruudunpäivitysnopeudella, ilman sen suurempia bugeja.

Graafisen puolen lisäksi myös äänimaailma on mallinnettu tasokkaasti ja se on tärkeä osa peliä. Jokainen askel voi paljastaa oman sijainnin vihollisille ja erityisesti ampuma-aseiden käyttäminen herättää varmasti lähellä olevien vastustajien huomion. Jokainen oksan ruksahdus ja muu yksityiskohta onkin äänitetty peliin hienosti, mikä lisää immersiota.

Kokonaisuudessaan Hunt: Showdown on piristävän erilainen räiskintäpeli. Kyseessä on kohtuullisen vaikea, anteeksiantamaton ja karu peli, mikä tekee siinä voittamisesta hyvin palkitsevaa.  Mikäli mieli tekee kokeilla jotain uutta ja aidosti jännittävää, on Hunt: Showdown ostamisen arvoinen.

HUNT: SHOWDOWN

”Hunt: Showdown on aidosti erilainen ja jännittävä räiskintäpeli Louisianan karmaisevilla suorämeiköillä.”