Uusimmat

Arvostelu: Hunting Simulatorissa hirven kakka haisee samalta joka kerta

01.08.2017 08:50 Matti Leinonen

HUNTING SIMULATOR

Mistä tahansa voi tehdä simulaattoripelin. Auton korjauksesta, rinnekoneen ohjastamisesta, vuohittelusta – ota mitä tahansa ja lisää perään sana Simulator, niin puolet pelistä onkin jo siinä. Laadusta voidaan olla sitten montaa mieltä, laadullisesti pelit ovat siinä kohtalaisen ja umpisurkean välillä. Vaan miten käy, kun simulaattorimiehet laitetaan metsäretkelle?


Julkaisupäivä: Julkaistu / Tekijä: Neopica / Julkaisija: BigBen Interactive / Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 16


Pelien aiheena metsästysretket eivät ole mikään uusi asia. Genrestä löytyy vaikka mitä, theHunteria, Bear Hunteria ja Cabela’s Outdoor Adventuresia. Kaiken ytimessä on tietenkin se kaikkien aikojen hitein metsästyspelisarja, Deer Hunter, joka takoo etenkin Jenkkilässä hillittömiä myyntejä Walmart-junttien keskuudessa. Vaan miten metsä vastaa, kun riistaviettiä kokeillaan belgialaisen Neopican väsäämällä Hunting Simulatorilla.

Hunting Simulator lyö tiskiin kovia lukuja. 37 erilaista riistaeläintä fasaaneista ja rusakoista hirviin ja karhuihin, 12 metsästysaluetta ja 111 metsästystehtävää. Aseitakin on 17 erilaista pienoiskiväärikaliiberista jousiaseisiin. Lisäksi tarvikkeita ja houkuttimia piisaa useampi kymmenen erilaista. Tekeminen ei siis ihan hetkessä lopu. Mukana on myös moninpeli, joten metsästysreissulle saa kolme kaveria kaatoryyppyä jakamaan.

HUNTING SIMULATOR

Metsällä maailmalla

Metsästysalueet vaihtelevat suuresti. On perinteistä havumetsää, Meksikon aavikkoa, Ranskan Alppia, Alaskan tundraa… Alussa vain yhdelle alueelle pääsee metsälle, mutta muutaman metsästystehtävän jälkeen paikkoja avautuu lisää.

Tehtävät noudattavat samaa kaavaa. Saavutaan alueelle ja etsitään jälkiä. Kun jätösläjä on löytynyt, tarkkanenäinen metsästäjämme osaa päätellä eläinlajin, suunnan mihin eläin on siirtynyt ja miten vanha jälki on. Jos metsästäjä osaa siirtyä hiljaa ja varoen, jäljestettävä kohde löytyy nopeasti. Juoksemalla ja hätäilemällä eläimet lähtevät karkuun, jolloin jäljestäminen on vaikeutuu. Maastossakin on sikin sokin paenneiden eläinten jälkiä, joita on jo vaikeampi jäljittää.

Eläinkuntakaan ei ole tyhmimmästä päästä. Äänet, näköhavainnot ja hajut paljastavat pahiksen sijainnin eläimelle helposti, joten varovainen liikkuminen ja tuulen suunnan tarkkailu kannattaa. Ruudulle ilmestyvällä mitta-asteikolla voi arvioida omaa metelöinnin ja löyhkänsä määrää, ja veikata  miten todennäköisesti eläin tekee havainnon pelaajasta ja lähtee karkuun.

HUNTING SIMULATOR

Metsästysreissulle saa mukaansa kaksi eri asetta ja muutamia tarvikkeita, kuten kiikarin ja taskulampun yömetsästykseen, sekä houkuttimia. Asevalinnalla on isohko merkitys. Jos tehtävän tavoitteena on hirven kaataminen, niin olalle kannattaa heittää tarpeeksi tehokas kivääri. Pienoiskiväärikaliiperin aseella tai haulikolla ei hirvimetsällä tee mitään.

Tehtävissä on myös toissijaisia tavoitteita. Ammu kohde-eläin tietyn matkan päästä, tai ammupa pari kettua kalkkunoita etsiessäsi. Kaadoista saa pisteitä sen mukaan miten kaukaa ampui ja mihin osui. Kriittinen osuma tärkeisiin elimiin ja kertalaakista kaatuminen tietää mukavaa pistepottia. Pistepotti jää vaisuksi, jos laukaus osuu muualle ruhoon ja eläin lähtee haavoittuneena karkuun. Metsästysetiikka loistaakin hieman poissaolollaan kun haavoittuneita eläimiä ei pystykään jäljittämään kaadon viimeistelemiseksi. Varmaan joku tästäkin pahastuu.

HUNTING SIMULATOR

Sama hirvenpaska joka kerta

Pelin ikävin puoli iskee päälle melko nopeasti, nimittäin itsensä toistaminen. Kun on nuuhkaissut sen sadannen kerran hirvenpaskaläjää ja toteaa hirven liikkumasuunnan olevan jossain välillä itä-länsi, niin jälkien seurannan sijaan kiinnostus alkaa siirtyä enemmänkin kaatoryyppyyn. Vaihtelua toki tuo ankkalammen nurkilla istuskelu ja odottelu. Joskus se sorsalentue varmaan ottaa ilmaa siipien alle, vain jotta haulipilvi heidät alas pudottaa. Sikäli jos edes osuu. Aikaa voi sentään tähdätessä hidastaa, sillä nopeasti pinkovan pupun tai taivaalle nousseen linnun alasampuminen on hankalaa, kun tähtäin liikkuu aina vaaksan verran liikaa kohteen ohitse.

Metsässä on mukavasti tunnelmaa. Linnut laulavat, sudet ulvovat ja ketut sanovat mitä nyt sanovatkaan. Mutta tekninen toteutus kompastelee kuin Havumäen poika Hemingwaysin ovella. Ulkoasu on jäänyt muutaman vuoden päähän, ja bugeja on muutenkin kuin perhosten muodossa. Milloin tähtäin siirtyy itsestään sinne sun tänne, ase ei laukea liipaisimenvedon jälkeen tai tekstuurit leijailevat omilla korkeuksillaan. Piirtoetäisyyskin on onneton, kun sadan metrin päässä oleva peura näyttää ensialkuun seisoskelevan tyhjällä aukealla, mutta kiikarin lävitse katsottuna peuralla onkin reippaasti pusikkoa ympärillään. Suurta turhautumista aiheuttaa myös se, kun eläimet liikkuvat jossain aivan muualla kuin mitä jäljet kertovat.

HUNTING SIMULATOR

Vaikka eri eläinlajien käyttäytymisestä vihjaillaan ja puhutaan, niin niiden käytös on käytännössä kaikilla samanlaista. Mikä tahansa laji liikkuu sulassa sovussa missä tahansa, mikä syö luontoelämyksen laatua.

Pelaaminen on muutenkin hitaanpuoleista ja jopa rasittavaa, sillä uusien varusteiden ja aseiden avaaminen on työn takana. Monenmonen tehtävän jälkeenkin olin saanut avatuksi vasta haulikon, lintuhoukuttimen ja kiikarit. Eipä hirveästi palkitse.

Hunting Simulator ei ole nimensä veroinen eikä hintansa väärti. Simulaattoripeliksi meno on liiankin arcademaista, ja tekniset ongelmat saavat miettimään, jotta onko tämä sittenkin vahingossa ulos lipsahtanut early access -versio. Suosittelen suuresti perehtymään muihin metsästysgenren peleihin, tai odottelemaan rauhassa koiran kanssa metsästyskauden alkamista.

 

 

HUNTING SIMULATOR

”Ei nimensä veroinen eikä hintansa väärti – metsästyspeli näyttää vanhanaikaiselta eivätkä eläimetkään käyttäydy lajityypillisesti.”

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat