Uusimmat

Arvostelu Konamin klassikkopelit julkaistiin PC:lle, mutta työ jätettiin puolitiehen – nyt pelaaja painii teknisten haasteiden kanssa

18.10.2020 12:13 Ilari Hauhia

Konami julkaisi hiljattain GOG.comin kautta täyslaidallisen klassikkopelejään. Testin perusteella käännökset mahdollistavat kyllä vuosien takaisten retropelien pelaamisen nyky-PC:illä kohtuullisen hyvin, mutta osa käännöksistä olisi kaivannut vielä enemmän huomiota.


Julkaisupäivä: 25.9.2020
Studio: Konami
Julkaisija: Konami
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1 
Pelejä pelattu arvostelua varten: noin 10 tuntia


Ensinnäkin tarjolla on viihdettä hiippailupelien ja erityisesti Metal Gear -sarjan faneille, sillä GOG.comista voi hankkia alkuperäinen Metal Gearin, Metal Gear Solidin sekä Metal Gear Solid 2: Substancen. Metal Gear maksaa 5,99 euroa, kun taas Metal Gear Solid ja Metal Gear Solid 2: Substance kustantavat kumpikin 9,99 euroa.

Retropelaajien iloksi Konami toi GOG.comiin myös Konami Collector’s Edition: Castlevania & Contra -paketin, jonka sisältämät pelit ovat Castlevania, Castlevania II: Simon’s Quest, Castlevania III: Dracula’s Curse, Contra ja Super C. Tämä paketti kustantaa 5,99 euroa, eli yhdelle pelille jää hintaa alle kaksi euroa.

Aloitetaan uudisjulkaisujen tekninen läpikäynti alkuperäisestä Metal Gearista.

Hyvänä puolena julkaisu perustuu Metal Gearin MSX-versioon eikä myöhemmin ilmestyneisiin NES- tai DOS-versioihin, joissa oli jo aikanaan teknisiä ongelmia. Metal Gearin käännös nykypäivään vaikuttaakin kohtuullisen onnistuneelta.

Dxcfg.exe-tiedoston kautta on mahdollista säätää pelin graafisia asetuksia. Asetuksia voi joutua säätämään hieman, että pelin saa edes käynnistymään, mutta sen jälkeen pelikokemus on varsin sulava ja pikselimäiset grafiikat toimivat ihan hyvin vielä tänäkin päivänä. Kontrollien puolesta peliohjaimen D-padia peli ei tue, vaan pelaaminen täytyy tehdä joko näppäimistöllä tai analogisilla tateilla.

Myös Metal Gear Solid toimii ihan hyvin, joskin 3D-grafiikoiden kohdalla pelin ikä paistaa huomattavasti läpi, sillä 3D-mallit ovat hyvin karkeita. Graafisten ominaisuuksiensa puolesta Metal Gear Solidin ruudunpäivitysnopeus on lukittu 30 ruutuun sekunnissa ja maksimiresoluutio on 1024 x 768 pikseliä, eikä peli tue laajakulmanäyttöjä. Jos graafisen iän läpi pystyy katsomaan, toimii alun perin alkuperäiselle PlayStationille julkaistu peli kuitenkin muuten varsin ongelmitta myös PC:llä. Lisäksi mukaan on tuotu lisinä valinnainen erittäin helppo vaikeustaso, ensimmäisen persoonan kuvakulma sekä 300 VR-lisätehtävää.

Metal Gear Solid 2: Substancen käännös ei ikävä kyllä ole läheskään yhtä onnistunut verrattuna muihin Metal Gear -peleihin, eikä sen pelaaminen onnistu välttämättä lainkaan ilman lisäsäätöä. Kyse on internetin perustella samasta MGS 2:n PC-käännöksestä joka julkaistiin jo vuonna 2003, eikä siinä piilleistä ongelmista ole päästy vieläkään yli. Epävirallinen V’s Fix -paketti onneksi korjaa suuren osa nyky-PC:iden yhteensopivuussongelmista, toimimattomista kontrolleista ja graafisista bugeista, mutta se täytyy huomata asentaa erikseen esimerkiksi näiden ohjeiden mukaisesti. Korjauksen asennuksen jälkeen pelaamisen pitäisi kuitenkin luonnistua kohtalaisen hyvin.

Konami Collector’s Edition: Castlevania & Contra -paketti olisi niin ikään kaivannut vielä lisätyötä. Yksikään pakettiin kuuluvista peleistä ei tue peliohjaimen D-padia eivätkä pelit tue emulaattoreiden tavoin tallennustiloja (eng. save states) tai pikakelausta, jotka tekisivät pelaamisesta mukavampaa. Myös pelien F1-napin taakse piilotetut asetusvalikot ovat äärimmäisen pelkistettyjä. Pelit skaalaudu nykyaikaisille resoluutioille eikä myöskään pelaaminen ikkunassa näytä olevan mahdollista.

En ole koskaan aiemmin pelannut yhtäkään edellä mainituista peleistä, joten uudisjulkaisujen pelaaminen tapahtui ilman nostalgialaseja.

Pelejä testatessa huomasi yleisinä huomioina, että teknisten edistysaskeleiden lisäksi myös pelisuunnittelu on ottanut viimeisen 20-30 vuoden aikana varsin merkittäviä askeleita eteenpäin. Esimerkiksi tallentaminen on monissa vanhoissa peleissä tehty hankalaksi, eivätkä pelit todellakaan pidä pelaajaa kädestä. Tämän voi nähdä joko hyvänä tai huonona asiana, riippuen siitä haluaako pelaaja tietää mitä pelissä pitäisi tehdä vai ottaa siitä itse selvää.

Aivan saumattomista teknisistä kokemuksista ei Konamin vanhojen pelien käännösten kohdalla voida puhua, mutta viimeistään säätämisellä jokaisesta pelistä sai pelikelpoisen. Jos pelaaja on tarpeeksi kärsivällinen, mahdollistavat Konamin uudisjulkaisut klassikkoteosten pelaamisen myös nyky-PC:illä, halusipa ne kokea uudelleen nostalgiasyistä tai siksi, että haluaa tutustua pelihistorian merkkiteoksiin.

KONAMIN KLASSIKKOPELIT

”Konamin klassikkopelien käännökset toimivat, mutta teknisiä ongelmia saattaa tulla vastaan.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat