Arvostelu: Uudet Pokémon: Let’s Go -pelit sopivat sekä nostalgiaruiskeeksi että viihteeksi perheen pienimmille

03.12.2018 12:30 | Ilari Hauhia

Alkuperäisten Pokémon-pelien parissa varttuneet ovat vuosien saatossa varttuneet aikuisikään. Nyt julkaistut Pokémon Let’s Go -pelit tarjoavat mahdollisuuden kokea nostalgiset pelit uudelleen moderneilla grafiikoilla ja hiotuilla pelimekaniikoilla. Helpon vaikeustason myötä Let’s Go: Pikachu!:n ja Let’s Go Eevee!:n avulla pokémoneiden maailmaan voi opastaa myös uutta sukupolvea.


Julkaisupäivä: julkaistu / Studio: Game Freak / Julkaisija: Nintendo / Saatavilla: Nintendo Switch / Testattu: Nintendo Switch / Peliä pelattu arvostelua varten: noin 24 tuntia


Alkuperäiset Game Boylle julkaistut Pokémon Red- ja Pokémon Blue -versiot nähtiin Suomessa ja muualla Euroopassa vuonna 1999. Samana vuonna televisiossa alkoivat pyöriä myös alkuperäiset Pokémon: Indigo Leaguen animejaksot. Pelien, TV-sarjan ja niiden rinnalla myytyjen Pokémon-korttien yhteisvaikutuksesta vuosituhannen vaihteessa lapsuusvuosiaan viettäneiden onkin ollut vaikea välttyä taskuhirviöiden kohtaamiselta.

Vuosien vieriessä ja lasten ja nuorten varttuessa aikuisiksi pokémonit ovat kenties päässeet unohtumaan joiltakin, Pokémon Go:n jättisuosiosta huolimatta. Siitä huolimatta moni kaipaa edelleen enemmän tai vähemmän salaa lapsuutensa seikkailuja Kanton saarella. Mikäli nostalgiset tunteet ovat päässeet yllättämään, tarjoavat Nintendon vastajulkaisemat Pokémon: Let’s Go Pikachu! ja Pokémon: Let’s Go, Eevee! lämminhenkisen paluun lapsuusvuosiin.

Monien muiden Pokémonien tavoin Let’s Go, Pikachu! ja Let´s Go, Eevee! ovat käytännössä sama peli kaksissa kansissa. Merkittävin ero versioiden välillä on pelaajan kaverikseen saama aloituspokemon. Siinä missä Redissä ja Bluessa valittiin Bulbasaurin, Squirtlen ja Charmanderin väliltä, on Let’s Gossa tarjolla vain Pikachu tai Eevee.

Pelin kulku on hyvin tuttu Rediä ja Bluea pelanneille, sillä Let’s Go Pikachun ja Eeveen kartta ja tarina ovat hyvin pitkälti suoria kopioita alkuperäisistä peleistä. Uuden sankarin matka alkaa Pallet Townista. Kun silmissä kiiluu unelma Elite Fourin päihittämisestä ja kaikkein aikojen parhaaksi pokémon-kouluttajaksi kasvamisesta, lähtee pelaaja pitkälle matkalleen haastamaan Kanton salikouluttajia.

Merkittävin uudistus alkuperäisiin peleihin verrattuna löytyy villien pokémoneiden kohtaamisesta. Ruohikossa haahuilemalla vastaan ei enää hyppää satunnaisesti erilaisia pokémoneita. Sen sijaan pokémonit liikkuvat suoraan pelikartalla, eli vaikkapa Mankeyn voi nähdä tallustelemassa nurmikon keskellä ja Zubatin lentelemässä luolan poikki.

Kun pokémonia päin kävelee, ei sitä vastaan enää taistella perinteiseen tapaan. Sen sijaan olennon voi halutessaan napata Pokémon Go:sta tutulla menetelmällä. Kohteen ympärille piirtyy rinki, johon pitää heittää pokepallo. Heitto tapahtuu ohjaustyylistä riippuen joko Joy-Conia tai erikseen myytävää Poké Ball Plus -lisälaitetta heilauttamalla tai A-nappia painamalla. Liikeohjaus aiheuttaa ensi alkuun lapsenomaista iloa ja hihitystä, mutta pian mekaniikka alkaa toistamaan itseään ja tylsä A-napin painaminen alkaa tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta.

Napattavaa taskuhirviötä voi halutessaan pehmittää valmiiksi syöttämällä sille marjoja. Mikäli pokémonin saa napattua onnistuneesti, palkitaan kaikki pelaajan nykyiset pokémonit pienellä annoksella kokemuspisteitä. Uusi systeemi jakaa varmasti mielipiteitä. Pokémon Go:ta pelanneille se tuntuu todennäköisesti luontaiselta, mutta alkuperäisten pelien kanssa varttuneet voivat kokea sen turhan yksinkertaiseksi.

Poké Ball Plus yhdistetään Nintendo Switchiin Bluetoothin välityksellä. Fyysisellä napilla, ääni- ja valoefekteillä sekä liiketunnistimella varustettu pokepallo toimii nappaustilanteessa samalla tavalla kuin Joy-Con. Lisäksi pokepalloon voi tallettaa pokémonin, ja mikäli pokepallon kanssa lähtee oikeassa maailmassa kävelylle, tienaa pokémon reilun määrän kokemuspisteitä. Pokepallon voi yhdistää myös Pokémon Go -mobiilipeliin.

Kaikeksi onneksi Pokémon: Let’s Go -pelit sisältävät myös perinteisiä pokémon-otteluita muita kouluttajia ja salipomoja vastaan. Taisteluiden ja sitä myötä koko pelin vaikeustaso on kuitenkin hyvin matala.

Pokémon-pelit eivät ole koskaan olleet kaikista haastavimpia läpäistäviä, mutta Pokémon: Let’s Go:n tapauksessa rima on laskettu lattiatasolle saakka. Käytännössä suurimman osan taisteluista voi voittaa käyttämällä pelkkää aloituspokemonin perushyökkäystä, kuten Pikachun ukkosiskua.

Loppukin haaste katoaa, mikäli muistaa Pokémon-peleistä tutun kivi-paperi-sakset-järjestelmän. Vesi tekee paljon vahinkoa tuleen, tuli ruohoon, ruoho veteen ja niin edespäin. Edes vapaaehtoiset ”korkean vaikeustason” Coach-kouluttajat, salikouluttajat tai loppuvastus Elite Four eivät pysäytä edes puolivaloilla pelaavaa kouluttajaa.

Helpolla vaikeustasolla on myös positiivinen kääntöpuolensa. Let’s Go -pelien välityksellä Pokémoneiden maailmaan voi vihkiä kokonaan uuden sukupolven edestä nuoria pelaajia. Mikäli pelin antaa lapsille pelattavaksi kannattaa kuitenkin varautua siihen, että opastukselle tulee käyttöä. Mikäli englanti ei ole vielä täysin hallussa, voi pelissä jäädä hetkellisesti jumiin vailla tietoa mihin siinä kuuluisi edetä.

Graafisesti Pokémon: Let’s Go -pelit uudistavat tyyliä onnistuneesti. Pelimaailma huokuu värikkyyttä ja positiivisuutta, siinä missä otteluiden sisällä eri hyökkäysten efektit ovat varsin tyylikkäitä. Ympäriinsä vipeltävät pokémonit sekä mahdollisuus ratsastaa Rapidashin tai Arcaninen kaltaisilla nelijalkaisilla tekevät pelimaailmasta paljon aiempaa elävämmän tuntuisen. Myös äänimaailma on hyvässä kuosissa.

Mikäli alhainen vaikeustaso ei häiritse, voi Let’s Go, Pikachu!:a ja Let’s Go, Eevee!:tä suositella varauksetta kaikille niille, jotka haluavat elää lapsuutensa seikkailut uudelleen. Toisaalta Let’s Go -pelit tarjoavat lisäsyvyyttä vaikkapa Pokémon Go:sta innostuneille lapsille. Mobiilipelistä tutut pokémonit voi vieläpä halutessaan siirtää Let’s Go -peleihin uusia seikkailuja varten.

POKÉMON LET’S GO PIKACHU JA EEVEE

”Pokémon: Let’s Go, Pikachu! ja Pokémon: Let’s Go, Eevee! tarjoavat uuden paluun pokémoneiden maailmaan vanhoille konkareille tai kokonaan uusia seikkailuja uusille pelaajille.”