Uusimmat

Arvostelu: Life is Strange: Before the Storm: Episode 1: Awake on huippupelin erinomainen esiosa

14.09.2017 09:10 Miikka Lehtonen

Life is Strange: Before the Storm

Ranskalaisen Dontnodin Life is Strange oli vuoden 2015 parhaita pelejä ja iloisin yllätys. Tunnelmallinen seikkailupeli oli erinomainen sekoitus pieniä arkipäivän draamoja, rikosmysteeriä ja yliluonnollisia kuvioita. Nyt peli on saanut esiosan, joka ainakin paperilla vaikutti harvinaisen turhalta tapaukselta. Tässä se taas nähdään: paperiin ei kannata luottaa.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Deck Nine  / Julkaisija: Square Enix  / Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One  / Testattu: PlayStation 4 Pro  / Pelaajia: 1 / Muuta: Ladattava episodipelisarja / Ikäraja: 16


Life is Strange kertoi tarinan Max Caulfieldistä, nuoresta tytöstä, joka lähetetään perheensä luota Seattlesta opiskelemaan entisille kotiseuduille, pieneen Arcadia Bayn kaupunkiin. Paluu vanhoihin ympyröihin on ongelmallinen tapaus parhaissakin olosuhteissa. Suuren kaupungin tuiskeissa Max oli unohtanut muun muassa parhaan ystävänsä, Chloe Pricen, jonka elämä on viimeisten vuosien aikana mennyt täysin raiteiltaan.

Sen enempää Life is Strangen tarinaa spoilaamatta voin todeta, että jos viisiosainen episodisarja on vielä pelaamatta, kannattaa ehdottomasti hypätä sen kimppuun saman tien. Kyseessä on eräs viime vuosien parhaista peleistä, joka yhdistelee erinomaisesti todella riipaisevaa tosielämän draamaa ja tragediaa yliluonnolliseen murhamysteeriinsä. Ehdottomasti pelaamisen arvoinen peli, vieläpä ennen juuri julkaistua esiosaa. Life is Strange: Before the Storm kun on selvästi tehty hämärästä aikajanastaan huolimatta seuraajaksi alkuperäiselle pelille.

Life is Strange: Before the Storm

Before the Storm ei suinkaan kerro enää Maxista, vaan sen pääosassa on Chloe Price, kaupungin suurin ongelmanuori. Aikanaan kiltti koulutyttö ajautui hulttioelämään rakkaan isän kuoltua auto-onnettomuudessa. Mihin kääntyä, kun apua sisällä vellovaan tuskaan ei löydy musiikista, ystävistä, alkoholista tai edes huumeista? Miten purkaa pahaa oloaan, kun ei voi edes puhua siitä kenellekään?

Chloen tapauksessa vastaus kysymykseen on tietenkin nuoren elämän suuri rakkaus, Rachel Amber. Rachelin katoaminen ja Chloen elämään jättämä aukko olivat keskeisiä tarinaelementtejä Life is Strangen koko juonen tarinassa, ja nyt pääsemme näkemään tapahtumien taustat. Kolmiosaisen episodisarjan ensimmäisessä jaksossa Chloe ja koulun suosituin tyttö tapaavat ja ystävystyvät. Niin vaikeaa kuin kummankaan onkaan sitä tunnustaa, ehkä kyseessä onkin vähän pelkkää ystävyyttä syvempi juttu.

Hieman nikottelevan alun jälkeen Before the Stormin ensimmäinen episodi toimii erinomaisesti. Life is Strange ei salaillut Chloen ja Rachelin romanssia, mutta nyt se on pelin pääosassa. Asiaa on käsitelty kypsästi ja fiksusti, ja se tuntuu uskottavalta teini-iän romanssilta, jossa kaksi omassa elämässään villisti karikolta toiselle ajelehtivaa ihmistä löytää lohtua toisistaan.

Life is Strange: Before the Storm

Toisin kuin alkuperäisessä Life is Strangessa, tällä kertaa mukana ei ole mitään yliluonnollisia elementtejä, eikä Chloelle ole onneksi annettu omia taikavoimia. Niiden tilalla on pieniä minipelejä, joissa pitää osata viiltävän sarkasmin keinoin ylipuhua tai ahdistella keskustelukumppani myöntymään Chloen näkemykseen.

Chloen ja Rachelin romanssin ohella tarjolla on paljon muutakin pientä kivaa sisältöä, joka syventää pelin maailmaa ja hahmoja, sekä viihdyttää kovasti. Koulun pihalla voi esimerkiksi hypätä mukaan Dungeons & Dragons -henkiseen roolipelisessioon, joka jaksoi huvittaa ainakin minua.

Juuri tämä onkin se keino, jolla Life is Strange taas mursi tiensä sydämeeni. Pelattavuudesta puhuttaessa se on Telltale-henkinen interaktiivinen tarina, jossa pelaajan vastuulla on lähinnä kävellä paikasta toiseen puhumassa vastaantulijoiden kanssa ja näin tehdä valintoja, jotka sitten vaikuttavat enemmän tai vähemmän tarinan kulkuun.

Life is Strange: Before the Storm

Jutun jujuna onkin se, että hahmot ovat inhimillisiä ja uskottavia. Tarinan käänteet ovat myös arkisia ja realistisia, ja koska niitä myös käsitellään realistisesti, on helppo kuvitella itsensä hankaliin tilanteisiin ja sitten yrittää päättää, miten itse reagoisi.

Nostan kehitystiimille myös hattua siitä, että kiusaus tehdä niin sanotut George Lucasit on vältetty. Vaikka kyseessä on Life is Strangen esiosa ja alkuperäisen pelin tapahtumien varjo lankeaa jatkuvasti sen päälle, mukana ei ole mitään jäätäviä ”hei, katsos *ALKUPERÄISEN PELIN MURHAAJAA*, eikös olekin hämärä tyyppi?” -tason aivopieruja.

On vielä mahdotonta sanoa, miten Before the Stormin kausi tulee kestämään, mutta ainakin ensimmäinen episodi herätti kiinnostukseni. Kyllä näillä eväillä jo helposti hyppää kausikortin ostoksen verran mukaan.

 

LIFE IS STRANGE: BEFORE THE STORM

”Seikkailupelisarja pureutuu ytimekkäästi nuorten elämään, haaveisiin ja kipupisteisiin – ehdottomasti pelaamisen arvoinen.”