Arvostelu Mr. Prepperissä pyritään pakoon ydinsodan alta – Fallout Shelterin ja This War of Minen yhdistelmä potkii hyvin
Mr. Prepperiä on kuvailtu rakentelupeli Fallout Shelterin ja selviytymispeli This War of Minen ristisiitokseksi, eikä totuus ole tästä kovin kaukana. Mr. Prepper onnistuu pitämään pelaajan otteessaan, vaikka se pelinä on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen.
Julkaisupäivä: 18.3.2021
Studio: Rejected Games
Julkaisija: PlayWay S.A., Rejected Games
Saatavilla: PC (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: 40 tuntia
Jo maaliskuun puolella julkaistu Mr. Prepper sijoittuu kuvitteellisiin Yhdysvaltoihin, jossa on herätty fasismin aamuun, eikä maailmansotatrilogian päätösosa ole kovin kaukana. Lisäksi taivaalla kiertää The Brazen Serpent -satelliitti, jonka lähettämät kummalliset säteet saavat kansalaiset väsyneiksi ja passiivisiksi roboteiksi.
Pelin nimihahmo, Mr. Prepper, on kotitalonsa vankina idyllimäisessä Muricavillen kaupungissa. Kerran viikossa valtion agentti saapuu katsastamaan, että asunnossa on kaikki kunnossa. Jokaisessa asunnossa kuuluu olla vain tietty määrä astioita ja muita kotiin kuuluvia esineitä. Yksikin kielletty esine nostaa valtiovallan epäilykset. Tupatarkastuksen tekevä agentti tarkkailee esineiden lisäksi sitä, kuinka paljon Mr. Prepper käyttää viikossa sähköä ja vettä. Epäilykset nostavat mittaria, jonka täyttyessä Mr. Prepper jää kiinni. Koko ajan vaikeammiksi muuttuvien kotikäyntien edetessä agentti ryhtyy tarkistamaan kaiken muun lisäksi jopa asunnon kaappeja.
Mr. Prepper on päättänyt, että raketti on paras keino paeta horisontissa siintävän ydinsodan jaloista. Raketin väsääminen vaatii suunnattomasti resursseja, mutta aivan ensimmäiseksi Mr. Prepperin tulee päästä omavaraiseksi. Tämä onnistuu varustelemalla bunkkeria, jonka suunnittelu ja muokkaaminen on valtavan hauskaa. Bunkkeria voi myös sisustaa, jos sellainen kiinnostaa. Itse päätin pitää bunkkerini kylmän kliinisenä Ikea-luolastona, ja tästä huolimatta sain upotettua peliin 40 tuntia.
Sivulta kuvattua peliä lätkytetään päivä kerrallaan, eikä Mr. Prepper jaksa puuhastella bunkkerinsa kanssa kokonaista päivää, sillä satelliitti vie myös hänen voimansa. Jaksottaminen muuttaa pelin varsinaiseksi Star Trek -aikapoimuksi, koska sen kimpussa haluaa olla aina yhden päivän lisää.
Omavaraisuuteen pyrkiminen ei ole helppoa, mutta ei se silti ole aivan mahdotonta. Pelistä puuttuu This War of Mine -tyyppinen painostava lohduttomuus, jonka ansiosta pelaaminen pysyy jatkuvasti mielenkiintoisena ja tunnelmaltaan hupaisana. Mr. Prepper voisi kyllä olla hieman nykyistä vaikeampi. Pelissä on totta kai toistoa, mutta se on mietitty niin hyvin loppuun asti, ettei se ala missään vaiheessa kyllästyttää. Erilaisten esineiden pohjapiirrustuksia tulee vastaan mukavalla tahdilla, ja sama pätee myös ruokaresepteihin.
Mr. Prepperin voinnista pidetään huolta tarkkailemalla nälän ja uupumuksen tunteita. Erilaiset sapuskat täyttävät eri tavalla, ja sankarin jatkuvaa väsähtämistä voi estää valmistamalla energiajuomaa tai -patukoita. Tärkein mittari on se, joka esittää Mr. Prepperin valmistautumista. Sen saa kasvuun syömällä, lepäämällä ja rakentelemalla. Pohjaan asti laskeutunut mittari tekee Mr. Prepperistä selvää.
Pelissä pitää jatkuvasti tasapainotella ruuan, sen viljelyn, valmistamisen ja säilymisen ohuella narulla. Samalla on kikkailtava resurssien keräämisen ja jalostamisen kanssa, ja kytätä sähkön ja veden kulutusta. Tämän kaiken lisäksi Mr. Prepperin on saavutettava erilaisia tavoitteita, jotka vievät lähemmäksi raketin kyhäämistä. Eikä sovi unohtaa agentin vierailuja, jolloin asunnosta tulee siivota pois kaikki epäilystä aiheuttavat esineet. Korttitalo romahtaa, jos joku näistä elementeistä kaatuu edes hetkeksi.
Asioista tulee monimutkaisempia, kun Mr. Prepper ryhtyy itse tuottamaan oman energiansa ja vetensä, sillä nämä generaattorit vaativat joko puuta tai bensaa toimiakseen. Pelaajan kiusaksi osuvat säännölliset katkokset sähkön ja veden tuotantoon, ja välillä posteljoonikin on hukassa. Tällöin kauppaa ei voi käydä lainkaan, joten omavaraisuuden on parempi olla kohdillaan.
Puun lisäksi muita resursseja ovat polttoaine, elektroniikkakomponentit, lasi, muovi ja kivi.
Puuta kannetaan metsästä, josta saalistetaan ruokaa joko ansoja käyttämällä tai metsän eläimiä kirveellä päähän lyömällä. Eläimistä saa ravinnon lisäksi esimerkiksi turkiksia, joita voi myydä Mr. Prepperin tuntemille kauppiaille. Pieni pesämuna on aina hyvä olla olemassa, ja esimerkiksi kasvien siemenien ostaminen on elintärkeää. Mitä enemmän kauppiaiden kanssa asioi, sitä suuremmaksi kasvaa luottamus. Se tuo myyntiin uusia tuotteita, ja lisäksi luottamus heittää kartalle uusia kauppiaita.
Kaivoksesta louhitaan kiviä, jalokiviä, rautaa ja öljyä. Kaivos on rakennettu tasoihin, joista jokaisesta saa eri resursseja, aivan kuten metsänkin kohdalla. Kaivoksessa ja metsässä pääsee etenemään, kun kaivoksesta löytää seuraavalle tasolle päästävän kulkukortin. Metsässä puolestaan on korjattava köysirataa, jotta siellä pääsee etenemään. Metsän ja kaivoksen lisäksi resursseja etsitään aavikolta, sotilastukikohdasta ja herbalistin mökiltä.
Kirveen ohella Mr. Prepperin arsenaaliin kuuluvat hakku, puukko, pesäpallomaila, muutamat ampuma-aseet ja kranaatit. Mr. Prepper oppii taistelemaan entistä paremmin, kunhan vain ostaa sitä käsittelevän kirjan. Sama pätee myös muihin kykyihin.
Peli näyttää yllättävän hyvältä. Mr. Prepperin talon ohitse kulkevat autot ja traktorit luovat mielikuvaa elävästä lähiöstä, ja taivaalla tapahtuu jatkuvasti. Nurmikot ja puut liikkuvat sään mukaan, ja etenkin metsä ja kaivos nostavat pelin tunnelmaa miellyttävälle tasolle, kuten myös itse bunkkeri. Pelin animaatiot ovat oikein hyviä, ja kaikenlaiset vekottimet näyttävät asialliselta ja yksityiskohtaisilta.
Mr. Prepper myös kuulostaa todella makoisalta. Metsän eläimet pitävät aidon oloisia ääniä, ja synkkenevän metsän saundit muuttuvat uhkaavammaksi, mitä syvemmälle sinne samoilee. Lisäksi bunkkerissa ja kaivoksessa kuuluva kosteuden tihkuminen, ja muut vastaavat yksityiskohdat, väkevöittää tunnelmaa merkittävästi. Aivan kaikin osin ei äänimaailma ole hiottu loppuun asti, sillä esimerkiksi toistuva salamanisku kuulostaa merkilliseltä lössähdykseltä. Vielä pahempaa on pelin rikkinäinen dialogi, joka on valtaisa pettymys.
Mr. Prepperin pelaamista ei halua lopettaa, vaan seuraava päivä kutsuu kovaan ääneen. Peli onnistuu välttämään puuduttavan toiston, sillä uutta tekemistä tarjotaan anteliaasti. Peli-iloa hillitsee lähinnä rikkinäinen dialogi, ja lisäksi Mr. Prepper toimisi paremmin, jos se olisi piirun verran haastavampi. Pelin loppuasetelma petaa jatko-osaa, jota toivon kaikkien pelituntien jälkeenkin lähes yhtä kovasti kuin Kendrick Lamarin uutta levyä.
Kiinnostuneet voivat tutustua Mr. Prepperiin ilmaisen esiosan parissa.
MR. PREPPER
”Mr. Prepper on yksinkertaisesta asetelmasta huolimatta perhanan koukuttava selviytymispeli, joka olisi lähes täydellinen, jos se olisi täysin valmis ja hieman vaikeampi.”