Uusimmat

Arvostelu: NHL 18 näyttää entiseltään, mutta pinnan alla on rohkeita uudistuksia

29.09.2017 20:25 Kalle Laakso

NHL 18

Ja taas mennään. NHL-sarja ei yllätä tänäkään vuonna ilmestymisellään, mutta pelillisesti NHL 18 hyppää eteenpäin enemmän kuin viimeiseen viiteen vuoteen.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: EA Canada / Julkaisija: EA / Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One  / Testattu: Xbox One  / Pelaajia: 1, 2-12 (internetissä) / Ikäraja: 12


Änärin uudistukset eivät ole vuositasollakaan kauhean pitkää luettavaa, eikä usein niitä edes huomaa, ellei ole sarjaveteraani. Maaginen ”tänä vuonna asiat ovat taas paremmin” -fraasi jyllää vuodesta toiseen, mutta nyt onkin ilo todeta, että kaikki kynnelle kykenevät saattavat ihan oikeasti saada pelistä enemmän irti kuin viimeiseen pariin vuoteen. Tietysti vieläkin jää toivomisen varaa, mutta kehitys kehittyy ja tällä kertaa oikeissa paikoissa.

 NHL 18

Kynäilijät jäällä

Normaalisti peliä kehitetään kolmen vuoden sykleissä, ensin tulee jotain uutta, sitten siirrytään seuraavaan asiaan seuraavana vuonna ja niin edelleen. Uudistukset menevät myös lätkällisissä sykleissä, joissa vuoron perään päivitetään jäällä hyökkäystä, puolustusta ja maalivahteja. Tänä vuonna idea on hieman muuttunut, mikä tuntuu näin fanina pirun siistiltä. Uudistuksia ei ole kuin periaatteessa kaksi, mutta ne on pistetty mailankäsittelyyn, mikä muuttaa pelaamisen luonnetta huomattavasti enemmän. Toinen on taklaaminen, joka tuntuu aiempaa painavammalta.

Taklinki ei itsessään muuta peliä juurikaan, mutta mailankäsittely sitäkin enemmän. Hyökkääjät saavat enemmän mahdollisuuksia kynäillä pakkeja kuutamolle, tai maalia yrittäessään. Vastaavasti puolustajat saavat vapaammat kädet harrastaa syntiä syöttöjen peippaamisilla ja ahdistamalla hyökkääjiltä tilan minimiin ja iskeä iholle. Ei kuulosta välttämättä isolta paperilla, mutta pelin luonne muuttuu ajoittain jopa radikaalisti, kun väännetään tosissaan netissä – varsinkin ruotsalaisia vastaan.

 NHL 18

NHL 18

Kolmin aina kovempi

Pelimuodot ovat saaneet vähän pienempää, tai isompaakin uudistusta. Yksinpelaajia muistetaan
seuratilassa uudella Las Vegas Golden Knights -joukkueella ja laajennusdraft-menetelmällä, Hockey Ultimate Team on saanut haasteita, jotka palkitsevat joukkueen rakentamisella ja Champions Hockey League pistää ensimmäistä kertaa pelisarjan historiassa Euroopan kotimaidensa maestarijoukkueet kisaamaan paremmuudestaan.

Tänä vuonna NHL Threes -muoto nousee ylitse muiden. Se on lyhyt ja nopeatempoinen 3 vastaan 3 -rymistely, missä paahdetaan normaalia pienemmällä jäällä, sekä keskitytään maalintekoon. Threessin letkeämpää otetta komppaa oma selostus ja pelattavat maskotit muiden kiekkoilijoiden joukossa. Satsaus pelitilaan on sen verran iso, että tämä olisi voinut olla jopa oma pelinsä. Toisaalta parempi näin, että se tulee pelin mukana.  Kevyempi pelailu ei nimittäin ole yhtään pöllömpää, mikäli ei huvita vääntää tosissaan, mutta parit pelit vielä maistuisi. Nopean luonteensa johdosta Threessiä voi helposti ottaa pari peliä vartissa ajankuluksi.

Mukavaa, että NHL on uudistunut tänä vuonna, niin pelillisesti kuin sisällöllisesti. Kaikkia se ei tosin varmasti miellytä, jos keskittyy ainoastaan online versus -pelaamiseen tai EASHL-vääntämiseen. Versus on edelleen perinteistä 1 vastaan 1 -mittelöä, ja EASHL:ssä joukkueen luonnin jälkeen lyöttäydytään kavereiden kanssa kimppaan jahtaamaan divisioonavoittoja. Ei mitään uutta siis.

NHL 18

Peli itsessään näyttää hyvinkin identtiseltä viime vuoteen verrattuna, eikä fysiikkamallinnuksesta ole helppo löytää eroavaisuuksia. Siispä näin kovempikin fani alkaa jo pikku hiljaa toivomaan jotain uutta myös ulkoasuun ja fysiikoihin.

Änärille ei tekisi pahaa pieni pakkasenpurema, jolla DICE-pelistudion luoma Frostbite-pelimoottori on ilahduttanut jo FIFA- ja Madden-sarjoissa. Varsinkin FIFA 17 sai aivan uutta meininkiä, kun pallon fysiikat pistettiin uuteen uskoon. Se ei tekisi pahaa myöskään kiekkoilulle, ja siinä sivussa saattaisi ulkonäkökin muuttua. NHL on aina tullut vähän EA:n muita urheilupelejä perässä, joten toivoa sopii josko jo ensi vuonna tapahtuisi.

Tilanne on nyt kuitenkin tämä, mikä ei ole huono asia sekään. Sarja ei ole voinut nykysukupolvella näin paksusti koskaan ja eteenpäin on jälleen menty. Uudistukset ovat mukavasti myös rohkeampia kuin hetkeen, mistä peukku. Nyt on taas enemmän syitä käynnistää peli yhä useammin, pelaa sitten perinteisemmin tai kolkkimuotoa. Eipähän tullut tänäkään vuonna petyttyä. Näin ollen onkin ilo ja kunnia toivottaa NHL:lle hyvää satavuotissyntymäpäivää!

 

NHL 18

”NHL-lätkäsarja voi paremmin kuin koskaan. Peliä on uudistettu rohkeasti, vaikka se tutulta näyttääkin.”

 

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat