Uusimmat

Arvostelu Noita on melkein viiden tähden roguelite, jonka armottomuus voi tosin olla monelle liikaa

Kuva: @ Nolla Games

21.10.2020 13:00 Teemu Purhonen

Noita on viihdyttävän yksinkertainen kuolemasimulaattori, jossa ryhdytään tutkimaan vuoren syvyyksiä taikasauvat tanassa. Täysin arvaamatonta peliä on helppo pelata, ja siksi maaginen roguelite onkin niin hemmetin koukuttava.


Julkaisupäivä: 15.10.2020
Tekijä: Nolla Games
Julkaisija: Nolla Games
Saatavilla: PC (Windows, testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: –
Peliä pelattu arvostelua varten: 8 tuntia


Suomalainen Nolla Games toi vuosi sitten Noita-luolastosekoilun Early Access -ennakkokokeiluun, ja nyt peli on julkaistu kokonaan. Julkaisun myötä peliin on lisätty sellaisia ominaisuuksia, joita ei ennakkojulkaisussa nähty.

Tarjolla on kokonaan uusi Daily Practice Run -pelitila, joka antaa mahdollisuuden harjoitella pelaamista, ja lisäksi pelistä löytyy Twitch-integraatio, joten omaa luolastoissa hulluttelua voi esitellä muulle maailmalle. Noidasta löytyy nyt myös iso kasa uusia loitsuja, vihollisia ja hahmo-ominaisuuksia. Lisäksi peliin on lisätty tuoretta visuaalista ilmettä ja uutta musiikkia yli 15 kappaleen verran.

Ja mikä tärkeintä, pelistä on loitsittu pois kaikki ennakkokokeilua riivanneet bugit.

Pelikerrat ovat täysin erilaisia, sillä Noita mallintaa luolaston aina uudelleen. Näin peli pysyy mielenkiintoisena yllättävän pitkään. Lisäksi se on visuaalisesti tyylikäs pikselipamaus, joka tuo mieleen mahtavat Kingdom-sarjan pelit. Vaikeusasteensa puolesta Noita on kyllä täysin armoton, eikä sitä opi pelaamaan kuin kokeilemalla ja kuolemalla.

Noidan jokainen pikseli mallintaa fysiikkaa niin, ettei toiminnan aiheuttamia seurauksia usein osaa ennakoida laisinkaan. Esimerkiksi pieni tulipalo voi helposti räjähtää silmille, jolloin pelihahmo syttyy palamaan, samoin lähiympäristö. Tuli ei sammu itsekseen, joten vuoren syövereistä pitää äkkiä löytää vettä, jos lyhyt elämä ihmiskynttilänä ei satu kiinnostamaan.

Elementeillä on useita ominaisuuksia. Äljyssä kikkailu saa jalat liukkaiksi, kun veressä puljaaminen taas toimii suojana tulta vastaan. Pelin ytimessä oleva fysiikkamallinnus on todella toimivaa ja huvittavaa, ja sen ansiosta luolastoissa pelleily tuntuu tuoreelta ja virkistävältä. Nesteet ja kaasut liikkuvat Noidassa realistisesti, ja peli onnistuu välittämään painovoiman tiukan otteen yllättävän hyvin.

Noitaa ohjastetaan perinteiseen malliin näppäimistöllä – tähtäys ja ampuminen hoidetaan hiirellä osoittaen.

Noita ei joudu pelkästään juoksemaan luolastoissa, sillä sankari osaa myös lentää. Muun mallintamisen lisäksi myös lentäminen on kehitetty asiallisesti, mutta ilmojen teillä ei voi luovia jatkuvasti, sillä kyky toimii vain rajallisen ajan yhdellä kertaa. Onneksi näkymätön rakettireppu lataa itsensä nopeasti käyttökuntoon. Lentämisen kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä äkillinen lentokyvyn katoaminen voi hyvin helposti tehdä Noidasta hakkelusta lukemattomissa erilaisissa tilanteissa.

Noita osaa lisäksi myös potkia, ja tämä yksinkertainen kenkäisy on odotettua oleellisempi osa pelimekaniikkaa. Monotus voi saada liikkeelle vaikkapa erilaisia räjähtäviä laatikoita, joiden pamauttaminen vihollisten päälle on hyvin tyydyttävää. Myös itse tunneleiden tuhoaminen pahisten niskaan on mukavaa puuhaa, mutta se saattaa nopeasti kääntyä pelaajaa vastaan – aivan kuten kaikki muukin pelissä tapahtuva toiminta.

Noidan aseina toimivat erilaiset taikasauvat. Niillä on valtaisa merkitys, sillä tietynlaisia varpuja tarvitaan tiettyihin tilanteisiin. Jos tunnelia pitää esimerkiksi räjäyttää oikein kunnolla, löytyy siihen oma sauvansa. Ja mikä parasta, näitä sauvoja voi modata lähes mielensä mukaisesti, jolloin pelaaja voi valita mieleisensä pelityylin.

Tunneleissa hiippailevien otusten murhaamisesta palkitaan kullalla, jota voi käyttää vaikkapa uusien loitsujen hankintaan. Loitsut ovat eräänlaisia sauvoihin ladattavia ammuksia, jotka toimivat jokainen omalla tavallaan.

Lisäksi kullalla saa ostettua erilaisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi vampirismin, jolloin pelaaja saa lisää osumapisteitä veressä kahlaamisessa. Uusia sauvoja ja muuta mukavaa tulee pelissä vastaan juuri sopivasti, kuten esimerkiksi osumapisteitä palauttavia sydämiä. Niille on käyttöä, sillä kuten mainittu, luolasto on pelaajan pahin vihollinen, eikä se anna armoa.

Noidan Early Access -ennakkojulkaisu kärsi bugeista ja epävakaudesta, mutta pelin kokonainen versio on niistä vapautettu. Odottaminen kannatti, sillä Noita on kokonaisuutena lumoava peli, jonka kimpussa häärääminen on todella makoisaa puuhaa, vaikka se ei varsinaisesti keksikään pyörää uudelleen. Turhautumista Noita aiheuttaa lähinnä armottomuudensa vuoksi, mutta sekin kuuluu pelin henkeen.

NOITA

”Noita on hillitön ja koukuttava luolastosekoilu, joka onnistuu täyttämään kaikki ne suuret odotukset, joita Early Access -ennakkokokeilu herätti. ”

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat