Arvostelu: Pokemon Quest on hilpeän kulmikas mutta itseään toistava mobiilipeli

15.07.2018 21:30 | Ilari Hauhia

Tumblecuben pokemon-maailmassa pokepallot ovat kulmikkaita ja seikkailut perin yksinkertaisia. Palikka-Pikachu, valitsen sinut!


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Game Freak / Julkaisija: Nintendo / Saatavilla: Android, iOS, Nintendo Switch / Testattu: Android – Nokia 8 / Pelaajia: 1 / Peliä pelattu arvostelua varten: neljä tuntia


Nintendo Switchille sekä mobiililaitteille julkaistu Spinoff-peli Pokemon Quest vie pokemon-seikkailut kokonaan uuteen maailmaan, Tumblecuben saarelle. Siinä missä tavallisesti pokemonit ja kouluttajat seikkailevat ihmismaailmassa, kaupungeissa ja maaseudulla, on Tumblecube Island kuin suoraan Minecraftistä.

Saarella kaikki muodostuu palikoista, niin pokepallot kuin pokemonitkin. Saarelle saavuttaessa valitaan oma kulmikas aloituspokemon, joka muodostaa yhdessä kahden ystäväpokemonin kanssa joukkueen, jonka avulla Tumblecuben saarelle tehdään tutkimusmatkoja. Graafinen ilme on hilpeän värikäs ja peli toimii teknisesti hyvin ilman suorituskykyongelmia.

Noin viisi minuuttia ketävillä tutkimusmatkoilla oma kolmihenkinen pokemonjoukkue kävelee itsestään pitkin pelimaailmaa, kohdaten välillä vihollispokemoneita. Taistelut ovat kuitenkin melko puuduttavia – pokemonit osaavat vain yksi tai kaksi erilaista liikettä, joita ohjataan käyttöliittymän alareunasta.

Käytännössä liikkeiden käyttäminen ei kuitenkaan vaadi kovinkaan strategista ajattelua, vaan on tärkeintä, että pokemonit ylipäätään tekevät jotain hyökkäyksiä. Periaatteessa pelaaja voi liikkeiden käyttämisen lisäksi komentaa oman joukkueen myös hajaantumaan ja perääntymään hetkellisesti taistelusta, mutta käytännössä toiminnosta on harvemmin hyötyä.

Omien pokemoneiden ohjastamisen voi kuitenkin antaa kokonaan tekoälyn tehtäväksi, jolloin koko tutkimusretki ei vaadi enää minkäänlaista kontrollia pelaajalta. Tällöin puhelimen voi laskea vaikka pöydälle ja tutkimusretken tulokset voi tulla tarkistamaan muutaman minuutin kuluttua jälkeenpäin. Koska pokemoneiden ohjaaminen on tylsää ja automaattisesti liikkuvien pokemoneiden seuraaminen vielä tylsempää, olisi toivottavaa että tutkimusretket voisi skipata suoraan lopputulokseen.

Tutkimusmatkojen välillä pokemonit lepäävät tukikohdassa. Pokemon Questissa uusia pokemoneita ei napata pokepalloihin, sillä suorin tie uusien ystävien sydämeen kulkee vastan kautta. Oman joukkueen tukikohdassa sijaitsee valtava pata, jonka avulla tutkimusmatkojen aikana kerätyistä kasviksista voi kokkailla erilaisia ruokia. Valmistuvan ruuan tuoksut houkuttelevatkin padan ääreen erilaisia pokemoneita, jotka voi halutessaan liittää omaan joukkueeseen.

Todellisuudessa Pokemon Quest onkin lähempänä managerointipeliä. Tutkimusretkiltä joukkueen matka-arkkuun kertyy erilaisia voimakiviä, jotka tekevät pokemoneista tehokkaampia. Kivet voivat esimerkiksi nostaa pokemonin kestävyyttä, hyökkäyksien tehoa tai muuttaa hyökkäyksien laatua. Pokemon Questin kiinnostavin puoli lieneekin eri kivien kokeileminen eri pokemoneille, ja sitä kautta oman joukkueen suorituskyvyn maksimointi.

Ikävä kyllä Pokemon Quest alkaa toistamaan itseään hyvin nopeasti: Lähetä joukkue tutkimusretkelle, tarkista mitä hyödykkeitä matkalta tarttui mukaan, kokkaa lisää ruokaa, muuta joukkueen kokoonpanoa ja voimakiviä, lähetä pokemonit takaisin tutkimusretkelle.

Tilannetta ei helpota se, että Pokemon Quest kärsii freemium-pelien pahimmista ansoista. Oman joukkueen täytyy silloin tällöin antaa levätä tutkimusretkien välillä puolen tunnin ajan. Ruokapata puolestaan keittyy hitaasti ja sen tulee antaa odottaa liedellä useiden tutkimusretkien ajan. Oman joukkueen progressio hidastuukin jo parin tunnin kohdalla melkoiseksi grindaamiseksi, sillä alitehoiset pokemonit eivät enää pärjää vaikeampien luolastojen pääpomoille.

Peliä voi toki nopeuttaa mikromaksujen avulla. PM-tikettejä ostamalla ruokapadan saa kiehumaan vaikka heti ja omat pokemonit piristyvät siten, että joukkue voi lähteä uudelle retkelle saman tien. Mikromaksujen hinnat vaihtelevat 3,49 eurosta 32,99 euroon.

Kokonaisuudessaan Pokemon Quest on aluksi ihan hauska mobiilipeli, joka muuttuu kuitenkin liian nopeasti piinalliseksi puurtamiseksi. Pelin suurin ongelma on sen hidastempoisuus – tutkimusretkillä pelaaja on lähes kokonaan katsojan roolissa ja tukikohdassa toiminta on melkoista odottelua. Ilmaiseksi ladattava peli on kuitenkin kokeilun arvoinen jo pelkästään kulmikkaiden pokemon-grafiikoidensa vuoksi.

Pokemon Quest

”Pokemon Questin hilpeän kulmikkaan ulkokuoren alla odottaa hyvin hidastempoinen managerointipeli.”