Arvostelu: Resident Evil Revelations – ankea, kankea ja täysin turha remasterointi

24.09.2017 12:42 | Miikka Lehtonen

Resident Evil sai alkuvuodesta hirmuisen piristysruiskeen käsivarteensa hillittömän hyvän Resident Evil 7:n muodossa. Sitä pelatessaan ei voinut kuin hämmästellä, miten hyvin peli paikkasi täysin paikalleen jumittuneen sarjan ongelmia. Nyt on taas aika hämmästellä. Miksi ihmeessä Capcom on raahannut pelaajien eteen uusintaversion sieltä pahimman jumituksen ajoilta?


Julkaisupäivä: Julkaistu / Tekijä: Capcom  / Julkaisija: Capcom  / Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One  / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1 / Muuta: Ladattava peli / Ikäraja: 18


Resident Evil Revelations on todellakin peli sieltä Resident Evilin pimeiltä vuosilta. Alkujaan Nintendon 3DS-käsikonsolille julkaistu kauhuseikkailu kertoo TV-sarjan jaksojen rakennetta mukailevan tarinan agenteista, jotka taistelevat bioterroristeja vastaan.

PlayStation 4 -yleisölle peli voi ehkä olla uusi tuttavuus, mutta ei kannata kuvitella, että se olisi lähelläkään vuoden 2017 RE-pelin tasoa. Tämä on selvästi peli viiden vuoden takaa.

Resident Evil Revelations

Resident Evil Revelationsin tarinatila on oikeasti useampia rinnakkaisia tarinoita, jotka kietoutuvat toisiinsa ja ristiävät vähän väliä agenttien matkatessa kauhujen mailla taistelemassa bioterroristeja vastaan.

Terroristit ovat kehittäneet biologisen aseen, joka muuttaa saastuttamansa uhrit kauheiksi hirviöiksi. Tarina on juuri sitä eeppistä saippuaoopperahuttua, josta Resident Evil pahimmillaan tunnettiin ja jonka Resident Evil 7 onneksi jätti taakseen. Se on pelin kunniaksi sentään todettava, että TV-sarjan rakennetta mukailevan episodirakenteen ansiosta tarina sentään liikkuu vauhdikkaasti. Mitään pitkiä suvantovaiheita ei ole mukana, vaan episodit rakentuvat kohti huipentumiaan tasaisesti ja tiheästi.

Capcomin väki on kiillotellut peliä konsolijulkaisua varten ja osittain se näyttääkin ihan hyvältä – joskaan ei paljon paremmalta kuin se ensimmäinen Revelationsin HD-uusintaväännös muutamaa vuotta sitten. Hahmomallit ovat kohtalaisen komeita, joskin taustat näyttävät vain vähän korkearesoluutioisemmilta käsikonsolitekeleiltä. Kaikki on yksinkertaista, litteää ja suoraan sanoen aika karua. Onneksi peli sentään pyörii pehmeästi.

Resident Evil Revelations

Karuus ulottuu myös pelattavuuteen, sillä Revelations on kaikin puolin rajoittunut peli. Kentät ovat melkoisia rännejä, joissa edetään hyvin lineaarisesti pisteestä A pisteeseen B. Välillä vastaan tulee joko hyvin yksinkertaisia puzzleja tai vino pino hirviöitä, joita sitten räiskitään tekoälyn ohjastaman kumppanin tuella.

Kontrollit ovat kovin kankeat. Hahmot liikkuvat hitaasti ja tähtäys on kiikkerää puuhaa. Tämän toki ymmärtää pelin 3DS-taustat huomioiden, mutta ei mikään määrä ymmärrystä muuta sitä tosiasiaa, että Resident Evil Revelationsin pelaaminen ei ole kovin kivaa.

Mukana on myös alkuperäisestä pelistä tuttu Raid-pelitila, jossa pelaajan eteen lyödään pino lyhyitä kenttiä. Tarkoituksena olisi voittaa niiden vaarat mahdollisimman nopeasti ja näin pokata korkeat pisteet. Raid-tila oli hauska aikanaan ja on ideana edelleen hyvä, mutta muun pelin tavoin se kärsii yleisestä kankeudesta.

Resident Evil Revelations

Resident Evil Revelations on hieman ikävässä tilanteessa. Vuonna 2012 se oli oikein mainio käsikonsolipeli, joka alustan rajoituksista huolimatta tarjoili silloin ihan toimivaa Resident Evil -jännitysviihdettä. Aika vain on ajanut sen ohi niin monilla tavoilla. Sarja on yleisesti jättänyt taakseen tuon ajan juonikuvionsa ja aloitti Resident Evil 7:n myötä puhtaalta pöydältä. Myös vuosien varrella väsyneeksi kliseeksi tullut pelattavuus sai kunnolla kaivattua tuuletusta tuoreimman osan myötä.

Niinpä Revelations tuntuu nyt, vuonna 2017, kaikin tavoin vanhentuneelta peliltä.

Se on kankea pelata eikä ainakaan minulla ollut mitään suurta nostalgiaa näitä sarjan synkeimpiä vuosia kohtaan. Voisi todeta, että Revelationsin PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle julkaistu uusintaversio on ehkä se paras versio pelistä, mutta se ei sinänsä ole kovin kummoinen kehu. Ei tätä oikein kehtaa suositella sen enempää sarjan faneille kuin satunnaisille pelureillekaan.

Hämmentävän turha julkaisu.

 

RESIDENT EVIL REVELATIONS

”Ankea, kankea eikä millään tasolla nostalginen Resident Evil -remasterointi.”