Arvostelu: Spyro Reignited Trilogy on mainio pelipaketti ja paljon onnistuneempi päivitys kuin Crash-trilogia

12.11.2018 20:00 | Tuukka Hämäläinen

Spyro the Dragon -sarjan kolme ensimmäistä peliä PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle tuova pelikokoelma tarjoilee sulavaa, huolella tehtyä tasohyppelyä. Erinomaisen toimivan trilogian luulisi viihdyttävän kaikenikäisiä pelaajia jopa ilman nostalgianhuumaa.


Julkaisupäivä: 13.11.2018 / Kehittäjä: Toys for Bob / Julkaisija: Activision / Testattu: PlayStation 4 Pro / Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 7  / Peliä pelattu arvostelua varten: reilut 5 tuntia


Spyro ei ehkä ole nuorimmille pelaajille tuttu, mutta 1990-luvun lapset muistavat varmasti violetin pikku lohikäärmeen. Insomniac Gamesin alkuperäiselle PlayStationille kehittämät kolme Spyro-peliä olivat alustansa menestyneimpiä julkaisuja, joita myytiin yhteensä yli 11,5 miljoonaa kappaletta. Ei siis ihme, että Activision on elvyttänyt pelit uuden Spyro Reignited Trilogy -kokoelman muodossa.

Pleikkarin tasohyppelypeleistä suositumpia olivat oikeastaan vain Crash Bandicoot -pelit, jotka ilmestyivätkin vastaavana Crash Bandicoot N. Sane Trilogy -kokoelmana viime vuonna. Kuten Crash-pelit, myös Spyro-trilogia on tehty uudelleenjulkaisua varten kokonaan uusiksi, eikä kyse siis ole pelkästä HD-remasteroinnista.

Muuta yhteistä Crash- ja Spyro-kokoelmilla ei oikeastaan olekaan, sillä pelit ja uusintaversiot ovat täysin eri kehittäjien käsialaa, mutta Activisionin nostalgianhuuruisina uudelleenjulkaisuina niitä tulee väistämättä vertailleeksi keskenään. Tämän vertailun Spyro Reignited Trilogy onneksi kestää paremmin kuin hyvin. Kyseessä on nimittäin erittäin toimiva paketti.

Reignited Trilogy sisältää siis kolme peliäInsomniac Gamesin alkuperäisen trilogian Spyro the Dragon (1998), Spyro 2: Ripto’s Rage (1999) ja Spyro: Year of the Dragon (2000). Uusintaversioista vastaa pelistudio Toys for Bob, joka on aiemmin työstänyt esimerkiksi Skylanders-sarjan pelejä.

Pelit ovat uskollisia uusintaversioita alkuperäisistä, eikä varsinaista pelisisältöä ole leikattu tai tehty lisää. Kentät, viholliset ja mekaniikat ovat siis ennallaan, mutta koko graafinen ulkoasu on pistetty täysin uusiksi, ja lisäksi ohjausjärjestelmä, musiikit ja ääniraita on tietysti toteutettu uudelleen.

Retroilusta pitäville on tarjolla myös mahdollisuus vaihtaa vanhanaikaisiin kontrolleihin, mutta nykypelaajalle uusi ohjausjärjestelmä on varmasti intuitiivisempi. Keskeinen ero on kameran ohjauksessa, joka onnistui ennen vanhaan olkanapeista, siinä missä uusissa kontrolleissa kameraa ohjataan luontevasti oikealla ohjainsauvalla.

Spyro Reignited Trilogy on kaiken kaikkiaan todella vaikuttavaa jälkeä. Ohjaus- ja pelituntuma on luonnollinen, peli toimii sulavasti, eivätkä menoa haittaa sen paremmin bugit kuin muutkaan kömpelyydet. Toys for Bobin päätös lykätä julkaisua parilla kuukaudella selvästi kannatti, sillä lopputulos on laadukas. Ainoastaan uiminen veden alla osaa olla vähän kömpelöä ja turhauttavaa, mutta sitä se taisi olla jo alkuperäisissä peleissä.

Kaikkien pelien keskiössä on tietenkin nimikkolohikäärme Spyro, joka joutuu kussakin pelissä yllättävään seikkailuun. Spyro the Dragonissa paha Gnasty Gnorc pistää lohikäärmeiden valtakunnat sekaisin lumoamalla kaikki lohikäärmeet kristalleiksi, ja Spyron tehtävänä on vapauttaa heidät. Jatko-osassa Spyro päätyy pelastamaan Avalarin valtakuntaa Ripto-pahikselta, ja kolmannessa pelissä mystinen Sorceress varastaa lohikäärmeiden munat, joita Spyro lähtee jäljittämään.

Vertailukuva alkuperäisestä Spyro the Dragonista ja uusintaversiosta.

Tarinat tarjoavat puitteet seikkailuille, joiden kaava on pääpiirteissään sama: pelit jakautuvat muutamaan hubimaailmaan, joista mennään teleporttien kautta pienemmille pelikentille. Kaikkialla peitotaan erilaisia vihollisia, kerätään aarteita ja suoritetaan pikku tehtäviä. Välillä päästään myös lentämään erityisissä lentohaasteissa ja taistelemaan boss-vastustajia vastaan.

Vaikka pelien asetelemat ja mekaniikat ovat samankaltaiset, tapahtuu ensimmäisen ja toisen osan välillä merkittävä loikkaus pelisuunnittelussa. Spyro the Dragon on nimittäin yksinkertaisuudessaan lähes askeettinen verrattuna jatko-osiinsa, joissa on paljon enemmän henkilöhahmoja, dialogia, tehtäviä ja tekemistä. Jatko-osissa Spyro myös ostaa keräämillään timanteilla uusia taitoja, joiden avulla avautuu uusia alueita, eikä kaikkia tasoja voi läpäistä kokonaan kun niille ensi kertaa saapuu. Jatko-osat tarjoavat siis enemmän pelattavaa ja elävämpiä pelimaailmoita.

Eroista huolimatta Reignited Trilogy tuntuu kuin yhdeltä pitkältä peliltä, joka on vain jaettu kolmeen osaan, sillä kaikki pelit on tehty uusiksi samalla kertaa, samoilla hahmomalleilla. Kaikkien osien pelaaminen tuntuu siis aikalailla samalta, mikä on pelaajan kannalta vain hyvä asia.

Kovin vaikeita pelit eivät ole etenkään kokeneemmalle pelaajalle, ja muutamassa tunnissa pääsee jo pitkälle kussakin seikkailussa. Pieniä haasteita kuitenkin löytyy niitä kaipaaville, ja samalla koko trilogia vaikuttaa soveltuvan mainiosti myös nuoremmille pelaajille. Sen luulisi olevan läpäistävissä melko helposti, vaikkei aivan kaikkea ylimääräistä saisikaan suoritettua.

Viime vuotiseen Crash Bandicoot -trilogiaan verrattuna Spyro tuntuukin onnistuneemmalta uusintaversiolta. Kuten totesin N. Sane Trilogyn arviossa, tuntui Crash-kokoelman pelisuunnittelu lineaarisuudessaan vanhanaikaiselta ja vaikeuskynnys turhan korkealta. Spyrossa on enemmän open world -pelin fiilistä, ja pelaaminen on rennompaa, eikä pelkkää suorittamista ja täydellisen läpijuoksun tavoittelua.

Kyseessä on myös paljon armollisempi peli. Vaikka Spyrolla on Crashin tapaan rajallinen määrä elämiä, niitä löytyy runsaasti, eikä lohikäärmettä saa hengiltä yhtä usein pelkän yhden huonon ajoituksen vuoksi.

On myös lisättävä, että peli näyttää lapsekkaasta, sarjakuvamaisesta tyylistään huolimatta erittäin kauniilta, ja Stewart Copelandin alkuperäiset sävellykset on toteutettu erinomaisesti uudelleen dynaamiseksi taustamusiikiksi. Reignited Trilogy tuntuu niin pelattavuuden kuin pelisuunnittelunkin osalta melko nykyaikaiselta, eikä se siksi tarvitse pelkkää nostalgiapöhinää pitääkseen pelaajat kiinni ohjaimissa.

SPYRO REIGNITED TRILOGY

”Spyron paluu on huolella tehtyä, viihdyttävää ja rentoa seikkailua koko perheelle.”