Uusimmat

Arvostelu: Starcraft Remastered – Starcraft ei ole koskaan näyttänyt tai kuulostanut näin hyvältä

23.08.2017 20:30 Heimo Tilkkanen

Starcraft Remastered

Uusintaversiot ovat nykyään hyvin yleinen ilmiö pelialalla, sillä onhan vanhan pelin tuunailu ja uusiminen paljon halvempaa hommaa kuin kokonaan uuden pelin kehittäminen. Jos keskimääräiset uusintaversiot olisi tehty yhtä selvästi rakkaudella kuin Starcraft Remastered, ilmiötä ei pidettäisi ongelmana.


Julkaisupäivä: Julkaistu / Tekijä: Blizzard  / Julkaisija: Blizzard  / Saatavilla: Mac, PC  / Testattu: PC / Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Pentium D tai Athlon 64 X2 tai nopeampi prosessori, 2 Gt muistia, 2,8 Gt levytilaa  / Pelaajia: 1, 2-8 (lähiverkossa ja internetissä) / Ikäraja: 16


Siltä varalta että joku on kasvanut kiven alla tai korvessa, eikä ole asiasta tietoinen, kerrottakoon, että Starcraft on Blizzardin legendaarinen RTS-peli. Alkujaan vuonna 1998 julkaistu peli oli ensimmäisiä suuria nettipelihittejä, merkittävä peli eSports-ilmiötä aloitettaessa ja niin suosittu, että siitä puhutaan puolivakavissaan Etelä-Korean kansallisurheilulajina.

Vaikka Starcraft II on myös erinomainen peli, moni pelaaja haikaili yhä alkuperäisen tunnelmien pariin. Niinpä Blizzard otti ja modernisoi legendaarisen pelinsä juuri tätä yleisöä varten. Kiva juttu heille, mutta jos et satu kuulumaan pelin ystäviin, käteen voi jäädä tyhjä arpa.

Starcraft Remastered

Rakkaudesta videopeliin

On aivan selvää, että Starcraft Remastered on tehty rakkaudella ja huolella. Paketti sisältää sekä alkuperäisen Starcraftin että sen erinomaisen Brood War -lisälevyn. Mukana on niin kummankin pelin yksinpelitarinat, yhteensä kuusi kappaletta, sekä yhä suosittu ja pelattu moninpeli. Remasteroitu versio tukee alkuperäisen pelin karttoja ja tuntuu prikulleen originaalilta yhdestä hyvin simppelistä syystä: se on kirjaimellisesti sama peli.

Blizzard on jaellut jo muutaman vuoden ajan netissä ilmaiseksi alkuperäistä Starcraftia, joka on päivitetty toimimaan moderneilla käyttöjärjestelmillä. Starcraft Remastered pultattiin sen päälle niin saumattomasti, että uudet grafiikat ja äänet ovat vain yksi rastitettava ruutu pelin optioissa.

Uudet grafiikat näyttävät todella hyviltä, sillä ne ovat käytännössä alkuperäisen pelin suttuspritejen esikuvina toimineita malleja korkeammalla resoluutiolla. Myös musiikit kuulostavat todella hyviltä, samoin kuin remasteroidut ja puhdistetut alkuperäisen pelin äänet ja puheet.

Starcraft ei ole koskaan näyttänyt tai kuulostanut näin hyvältä. Toki tämäkin on suhteellista, sillä koska peli pyörii yhä wanhan 2D-moottorin päällä, kaikki grafiikka näyttää hieman staattisen taustakuvan päälle lätkityiltä kiiltokuvilta, mutta minkäs teet.

Starcraft Remastered

Vanhan moottorin säilyttäminen on taatusti ollut harkittu ratkaisu, sillä se on helppo keino taata, että Starcraft tuntuu yhä Starcraftilta. Tämä on alkuperäisen pelin ystäville toki kiva juttu, mutta tuo mukanaan myös ongelmia. Yhteen pikavalintaryhmään saa valittua maksimissaan 12 yksikköä, pelistä ei tietenkään löydy Starcraft II:n uudistuksia tai muitakaan ominaisuuksia, joita RTS-peleihin on innovoitu viimeisten 18 vuoden aikana. Päinvastoin, tarkoituksella on jätetty korjaamatta alkuperäisen pelin bugeja ja ongelmia, joiden ympärille on vuosien aikana rakennettu pelityylejä ja strategioita. Esimerkiksi reitinhaku on suorastaan kehnoa ja yksiköitä saa koko ajan paimentaa kädestä pitäen, jotta puolet armeijasta ei lähde kiertämään kymmenen metrin matkaa kartan toisen laidan kautta.

Näin muodostuu pelikokemus, joka hemmottelee sarjan ystäviä, mutta todennäköisesti työntää luotaan pelin pariin tuorein silmin saapuvia nyyppiä. Tämä tulee erityisen selväksi moninpelissä.

Starcraft Remastered

Turpiin vaan ja onnea

Starcraftin moninpeli on todennäköisesti se suurin syy pelin legendaariselle statukselle ja se pelitila, jota yhä aktiivisesti pelaillaan. Edelleen Brood Warin parissa aikaansa viettäneet veteraanit voivatkin hypätä uuden pelin pariin menettämättä askeltakaan, sillä se on prikulleen sama peli kuin aikanaan, mitä nyt grafiikat ovat paremmat ja pelistä löytyy moderni matchmaker seuran hakua varten. Serveriselainkin on toki mukana ja se on mainio tapa hakea seuraa erinäisiä pelaajien tekemiä karttoja ja pelitiloja varten.

Itse en ole Starcraftin moninpeliin koskenut sitten vuoden 1999 ja sen huomasi hyvin nopeasti. Kyyti linjoilla on jäätävän kylmää, kun vastaan tulee jatkuvasti pelinsä oikein hyvin hallitsevia pelaajia, jotka ottavat nopeita ja tylyjä voittoja nyypistä. Mitään erityisesti aloittelijoille tarkoitettuja matchmaker-jonoja tai tutoriaaleja ei ole tarjolla, vaan kaikki pitäisi opetella itse. Toki serveriselaimesta löytyy useita ”noobs only” -henkisiä servereitä, mutta kuten jokainen arvaa, aika usein tämä on ansa. Turpaan sieltäkin tulee.

Starcraft Remastered

Ei tosin aina, sillä Starcraft-väki tuntuu olevan ihan kivaa porukkaa. Kun peliin hypätessään kertoi olevansa uusi ja osaamaton pelaaja, vähän väliä vastustajat suorastaan opettivat pelin saloja, antoivat palautetta ja vinkkejä sekä kokeilivat itsekin vähän erikoisempia juttuja, jotta pelit eivät olleet aivan läpihuutojuttuja. Vähän väliä, mutta eivät toki aina.

Niinpä oppimiskäyrä onkin hyvin jyrkkä, enkä tiedä, voiko Starcraft Remasteredia oikein suositella sellaisille pelaajille, jotka eivät tunne jo nostalgiaa sitä kohtaan. Remasterointi on tehty rakkaudella ja on vaikea kuvitella, miten hommaa olisi voinut enää paljon paremmin hoitaa. Starcraft Remastered on kuitenkin peli, joka on tehty nimenomaan niitä pitkän linjan veteraaneja, eikä meitä nyyppiä, varten.  90-luvun painolasti on raskas ja moni tuore pelaaja voi jäädä kaipaamaan pelillisiä uudistuksia ja tuunauksia.

Mutta, jos olet Starcraft-fani – mitä hittoa enää odotat? Tämä peli on tehty kirjaimellisesti sinulle.

STARCRAFT REMASTERED

”Rakkaudella remasteroitu naksusotaklassikko on armoton aloittelijalle ja rakas ystävä veteraanille.”