Uusimmat

Arvostelu Tetris Effect Connected on yhä mestariteos – Kunpa vain pelin uutta ominaisuutta olisi hiottu vielä lisää

18.11.2020 20:36 Tuukka Hämäläinen

Uusien Xbox-konsoleiden julkaisupelinä ilmestynyt Tetris Effect Connected tuo viimeinkin uusille alustoille jo pari vuotta sitten ilmestyneen mestariteoksen. Tähän versioon saapunut moninpeli on osittain upea lisäys, osittain vähän lattea.


Julkaisupäivä: 10.11.2020
Studio: Resonair, Monstars Inc., Stage Games
Julkaisija: Enhance
Saatavilla: PC, Xbox One, Xbox Series S/X (testattu)
Pelaajia: 1-4 (moodista riippuen)
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arvostelua varten: 6 tuntia


Resonair-studion upea Tetris Effect ilmestyi PlayStation 4:lle jo kaksi vuotta sitten ja räjäytti pelaajien tajunnan. Kuten totesin tuolloin arviossa, oli kyseessä helposti yksi ilmestymisvuotensa vaikuttavimmista peleistä, ja olen myös palannut useampaan otteeseen uudelleen visuaalisesti päräyttävän arcade-herkun pariin.

Nyt Tetris Effect on rantautunut viimein Microsoftin konsoleille Xbox Series -optimoituna versiona, joka kantaa lisänimeä Connected. Tämä alaotsikko viittaa siihen, että visuaalisten herkkujen lisäksi peliin on lisätty kokonaan uusi moninpelimoodi.

Tetris Effect tuntuu samalta peliltä, joka saapui Pleikkarille kaksi vuotta sitten.

Kokemuksen sydän on edelleen vaikuttava Journey Mode, jonka uniikit tasot animaatioineen ja dynaamisine musiikkeineen ovat uskomattoman vaikuttavia. Vaikka Effect Modesin monet haasteet tarjoavat rutkasti lisäpelattavaa, on Journey Mode yhä Tetris Effectissä parasta. Juuri tässä osassa peli tuntuu täydellisesti yhdistävän klassisen puzzle-kaavan ja taidepelin saumattomaksi kokonaisuudeksi, joka on intensiivinen, hauska ja kaunis kuin mikä.

Ilman tiukkaa rinnakkaisvertailua vähän vaikea sanoa, että onko kokemus muuttunut merkittävästi PS4 Pro -versiosta. Sen voin sentään sanoa, että ainakin latausajat ovat Xbox Series S:llä olemattomat, ja väittäisin myös valoefektien olevan kirkkaammat ja sulavammat kuin ennen.

Ihan uutta on sitten moninpeli, jossa on hyvää sekä huonoa. Muutama kilpailullinen moodi tarjoavat periaatteessa sitä mitä odottaisikin, eli Tetris-kilvoittelua kahden pelaajan kesken hieman erilaisilla asetuksilla. Tämä on hauskaa, jos erityisesti pitää intensiivisestä kilpailusta, mutta itse koin mittelön vähän latteaksi ja perinteiseksi.

Sen sijaan yhteistyömoodi tekee todellakin vaikutuksen. Ideana Connected-pelimuodossa on se, että kolme pelaaja kamppailee yhteistyössä tekoälyn ohjaamaa vihollista vastaan. Kaikilla on oma Tetris-kenttänsä, mutta kun mittarit saa täyteen, pelaajien kentät myös yhdistyvät laajaksi yhteiskentäksi, jolle pudotellaan palikoita vuorotellen. Tällöin pääsee myös tekemään vahinkoa viholliselle, eli yhteistyömoodi vaatii todellakin yhteistyötä.

Vihollinen kuitenkin kylvää pelaajien niskaan erilaisia negatiivisia efektejä, jotka vaihtelevat valtavista palikoista tolkuttomaan nopeuteen. Tämä tekee pelaamisesta alati haastavampaa, ja pelaajien täytyy mukautua nopeasti uusiin olosuhteisiin.

Connected-moodin sessioissa on aina kolme perättäistä vihollista, ja pelialueen läpäisemällä saa avattua seuraavan, vaikeamman tason. Connected on erittäin viihdyttävä ja intensiivinen moninpelimuoto, josta näyttäisi lisäksi olevan ajoittain (aina vain 24 tunnin ajan) olevan tarjolla erikoisversio, jossa yksi pelaajista voi ohjastaa vihollista.

Ikävä kyllä moninpelissä katoaa merkittävä osa Tetris Effectin vaikuttavuudesta. Soundtrack on näissä moodeissa paljon geneerisempää elektroa kuin Journey Moden huikeilla ääniraidoilla, jotka vaihtelevat fuusiojazzista kansanmusiikkiin. Lisäksi visuaalinen ilotulitus rajoittuu nätteihin peliefekteihin, eikä taustalla nähdä samaan tapaan eläviä ja surrealistisia maisemia kuten päämoodissa. Näiltä osin moninpeli on siis vähän lattea verrattuna päämoodiin.

Ylipäätään Tetris Effect Connected on kuitenkin sama laatupeli kuin se oli jo kaksi vuotta sitten, nyt vain lisäherkuilla. Jos pelin aiempi versio on jo pelattu puhki, ei sitä pelkän Xbox Series -optimoinnin takia kannata hankkia uudelleen, etenkin kun moninpeli saapuu päivityksenä muille alustoille jo ensi vuonna. Jos taas peli on vielä kokematta, on Tetris Effect uusilla alustoilla entistäkin paremmin hintansa arvoinen.

TETRIS EFFECT: CONNECTED

”Tetris Effect: Connected on upean arcade-pelin ehostettu versio, johon lisätty moninpeli jättää vähän toivomisen varaa.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat