Uusimmat

Arvostelu: The Crew 2 tarjoaa monipuolista mutta yksinäistä moottoriurheilua

10.07.2018 12:00 Ilari Hauhia

Kaasu ja nitronappi. Muuta ei tarvita, kun auto, moottoripyörä, kilpavene, lentokone, rata-auto, monsteriauto tai muu menopeli kiitää jälleen The Crew 2:n monimuotoisilla kilparadoilla.


Julkaisupäivä: Julkaistu / Kehittäjä: Ubisoft / Julkaisija: Ubisoft / Testattu: PlayStation 4  / Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 16 / Peliä pelattu arvostelua varten: 12 tuntia


Alkuperäinen The Crew pyrki olemaan monimuotoinen avoimen maailman moottoriurheilupeli. Siinä pelaaja haastoi matkallaan Detroitista Los Angelesiin niin muita kilpakuskeja kuin poliisejakin, samalla kun taustalla pyöri jokseenkin älytön taustatarina, jonka olisi kai pitänyt nitoa tapahtumat jollain tapaa yhteen.

The Crew 2:n tapauksessa draagiset tarinat kuskin veljen kuolemasta on onneksi unohdettu ja pelissä keskitytään sen sijaan ajamiseen. Tällä kertaa pelaaja ottaa lupaavan moottoriurheilun monilahjakkuuden roolin, jonka on lyötävä itsensä lävitse ajomaailman piireissä.

Menopeleihin kuluvan rahan lisäksi uuden kuskin täytyy pitää huolta omasta somenäkyvyydestään. Ajokilpailuihin ei nimittäin huolita ketä tahansa peräkammarin rallikuskeja, vaan tulokkaan täytyy osoittaa suosionsa seuraajiensa määrällä. Pelaajan tukena on onneksi LIVE-niminen mediayhtiö, joka kuvaa eri puolilla Yhdysvaltoja käytäviä kilpailuja. Paalupaikasta tai muutoin hyvästä menestyksestä palkitaan aina sievoisella summalla rahaa sekä uusia seuraajia. Lisäksi uusia faneja voi kerätä tekemällä hulluja ja hieman laittomia stuntteja, kuten lentämällä lentokoneella siltojen alta.

Aivan pelin aluksi tarjolla on perinteisiä, Need 4 Speedistä vaikutteita ottavia katukisoja, offroad-ralleja, kilpaveneilyä sekä taitolentoa. Kuskin kuuluisuuden kasvaessa The Crew 2 tarjoaa pelaajalle entistä monipuolisemmin erilaisia kisoja. Tällöin pelaaja voi osallistua vaikkapa motocrossiin, rata-autoiluun tai driftauskisoihin.

Moottoriurheilun monipuolisuus onkin The Crew 2:n parasta antia. Jo kaikkien eri lajien nopeaan testaamiseen voi hyvin upottaa useamman tunnin. Tämän jälkeen pelaaja voi panostaa ja keskittyä juuri niihin kisoihin, jotka tuntuvat itselle kaikkein hauskimmilta.

Yleisellä tasolla The Crew 2:n ajotuntuma on hyvin arcademainen. Autoa voi yleensä ajaa kaasu pysyvästi lattiaan liimattuna. Kaasun lisäksi lisävauhtia voi hakea nitrojärjestelmästä, joka on asennettu kaikkiin mahdollisiin menopeleihin aina Abarth/Fiat 500 -monsteriautosta lentokoneisiin.

Jarrun käyttäminen on puhdasta nössöilyä, sillä äkkipysähdykset eivät juuri pelihahmoa hätkäytä. Betoniseinään voi ajaa vaikka 300km/h nopeudella, eikä menopeliin synny edes pientä lommoa. Ikävä kyllä yksi The Crew 2:n raivostuttavimmista ominaisuuksista on, että välillä äkkipysähdys voi tapahtua täysin odottamatta.

Katu- ja offroad-kisoissa voi usein oikaista puskien, aitojen tai vastaan kävelevien ihmisten yliste ilman mitään ongelmia. Välillä eteen tupsahtaa kuitenkin kitukasvuinen koivu tai muu naurettava este, jonka lävitse ei syystä tai toisesta voikaan huristella. Pahimmillaan yllätystörmäys voi johtaa koko kisan häviämiseen, vaikka L1+R1 -nappikombo siirtääkin jumittuneen tai eksyneen pelaajan nopeasti takaisin radalle.

The Crew 2:n kilpaveneily muistuttaa kovasti autoilla ajamista ja äkkiseltään se tuntuukin pelin helpoimmalta ajomuodolta. Vesillä ajolinjat ovat yleensä suhteellisen suoria, mutta tarvittaessa kilpaveneet pystyvät yllättävänkin tiukkoihin kurveihin.

Lentäminen tuntuu puolestaan hieman hiomattomalta. Taitolentokisoissa pelaajan tulee tehdä kieppejä sekä muita temppuja, mutta yksinkertaisista kontrolleista huolimatta pienkoneen hallinta tuntuu välillä kankealta. Myös taitolennon pistelasku junnaa silloin tällöin perässä, eikä kaikista tempuista saa aina pisteitä odotetulla tavalla.

Ubisoft mainostaa The Crew 2:ta ”yhteisöllisenä avoimen maailman ajopelinä”. Moninpeli ja avoin maailma tuntuvat kuitenkin olevan sivuseikkoja, sillä The Crew 2 tuntuu kovin yksinäiseltä. Oman pelikaverin kanssa voi toki kisata, mutta tällöin muita autoja ohjastaa tekoäly. Ventovieraita ihmispelaajia on toistaiseksi mahdotonta haastaa muutoin kuin leaderboardsien välityksellä.

Autoilla, lentokoneilla tai muilla menopeleillä voi kyllä haahuilla mielin määrin ympäri Yhdysvaltoja, mutta kartta vaikuttaa kovin tyhjältä, eikä ympäriinsä ajelemalla välttämättä löydä mitään kovinkaan kiinnostavaa. Suurten kaupunkien välillä maasto on suurimmaksi osaksi aavikkoa tai muuta joutomaata, välimatkojen ollessa pitkiä. Onneksi The Crew 2:ssa voi kuitenkin pikamatkustaa eri kisojen välillä alusta lähtien, mikäli hiekkalaatikkohurjastelu varsinaisten haasteiden välillä ei innosta.

The Crew 2 on hyvin monipuolinen mutta jokseenkin hiomaton kokonaisuus. Mikäli etsii hyvin viimeisteltyä, pelkkään autoilla ajamiseen keskittyvää kilpapeliä, kannattaa kääntyä esimerkiksi Forza tai Gran Turismo -sarjojen pariin. Toisaalta The Crew 2 tarjoaa hyvin paljon erilaista tekemistä ja parhaimmillaan sen tarjoama ajelu on hyvinkin hauskaa, mikäli sitä ei ota liian tosissaan.

Ubisoft on luvannut päivittää The Crew 2:ta myöhemmillä sisältöpaketeilla, jotka toivottavasti parantavat pelin moninpelattavuutta. Tulevaisuudessa The Crew 2 voikin olla vielä paljon nykyistäkin parempi hurjastelupeli.

The Crew 2

”The Crew 2 on monipuolinen ajopeli, jonka moninpeli sekä avoin maailma jättävät parantamisen varaa”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat